Hypon ajankohtaiset katsaukset
Asuntomarkkinakatsaus neljä kertaa ja Talouskatsaus kaksi kertaa vuodessa - voit tilata ne tuoreeltaan sähköpostiisi
Asuntomarkkina- ja Talouskatsaukset
Hypon talouskatsaus kesäkuussa 2024 – Suomen talous supistuu tänäkin vuonna, kun työttömyys kasvaa, investoinnit kyntävät ja kuluttajat epäröivät suurten hankintojensa kanssa. Naiset luottavat Suomen talouskehitykseen yllättäen miehiä vähemmän ja he näkevät myös oman taloutensa tilanteen miesten taloutta heikommaksi.
Hypon Asuntomarkkinakatsaus 2/2024 – Asumisen juoksevat kulut ovat kääntyneet deflaatioon ja lämmitysenergia on merkittävästi halvempaa kuin vuosi sitten. Arkituntuman vastaisesti asuminen onkin nyt ennätyksellisen edullista, kun asuntojen reaalihinnatkin ovat laskeneet 20 vuoden takaiselle tasolleen.
Hypon asuntomarkkinakatsaus 1/2024: Kuluttajien kosiskelu asuntokaupoilla jatkuu asuntomarkkinoiden nollavuonna. Veromuutoksella hallitus sai vuoden loppuun ostoryntäyksen, mutta uudisasuntojen kauppa pysyy silti syväjäässä. Euriborit laskevat tänä vuonna kohti kolmea prosenttia, mutta epävarmuutta liittyy ennen muuta laskun nopeuteen.
Hypon talouskatsaus 1/2024: Suomen talouskasvu kääntyy taantumasta, mutta jää nollaan tänä vuonna, vaikka monet viime vuonna kasvua hidastaneet esteet hellittävätkin.
Hypon Asuntomarkkinakatsaus 4/2023 – Korot, väestönkasvu ja hallituksen varainsiirtoveromuutokset määräävät nyt asuntomarkkinoiden suunnan. Ensi vuonna 2024 kaupankäynti viriää selvästi, mutta hinnat kääntyvät selkeämpään nousuun vasta loppuvuodesta. Nopean laskun ja korkeiden vertailuhintojen vuoksi vuositason hintamuutos jää nollaan.
Hypon päivitetyssä asuntoluottoluokituksessa Espoo nousi Helsingin ja Tampereen rinnalle. Kärkikolmikko on nyt AA-luokassa, mutta kirjainten perässä on miinus, mikä heijastaa sitä, että asuntomarkkinoiden vaikea suhdanne näkyy myös vahvimman kasvun alueilla.
Hypon tilannekatsaus taloudesta heinäkuussa – Uusi hallitus aloittaa tilanteessa, jossa ikääntyvä väestö ja kohonneet korot koettelevat julkista taloutta ja osaavia käsiä kaivataan kasvun tekijöiksi. Hypon ennusteen mukaan bkt laskee tänä vuonna -0,5%, josta noustaan ensi vuonna 1,0%:n kasvuun.
Hypon Asuntomarkkinakatsaus toukokuussa: Asuntomarkkinoiden tervehtyessä hitaasti monelle ensiasunnon ostajalle ja asunnonvaihtajalle on siirtymävaiheen aikana tarjolla tuhannen taalan paikka. Äkillisiin heräteostoksiin ei ole tarvetta, sillä asuntoja on nyt tarjolla runsaasti ja kaupoilla voi perehtyä ostettavan kohteen tietoihin rauhassa, lisäksi reilulle tinkimiselle hinnasta on hyvää tilaa.
Asuntokauppaa jähmettää entisestään asuntomarkkinoiden kannustinloukku. Kiinteät korot, korkokatot ja korontarkistuspäivän odottelu houkuttelevat ihmisiä pysymään paikallaan, vaikka tarvetta uuteen kotiin olisikin. Hypo ennustaa uudessa asuntomarkkinakatsauksessa asuntokaupan käyvän säästöliekillä kesään asti ja kauppahintojen laskevan entisestään.
Hypon Talouskatsaus – Hypo ennustaa talouden painuvan taantumaan tänä vuonna. Syynä ovat muun muassa nopea inflaatio ja EKP:n korkopolitiikka, joka korkojen nousuvaiheessa iskee Suomeen enemmän kuin moniin muihin Euroopan maihin. Oman mausteensa talouden näkymiin heittävät vaaleihin valmistautuvat poliitikot, jotka ovat innostuneet sähkötukiin. Itse asiassa kuluttajia tuetaan tässä ja nyt heidän omilla rahoillaan, sillä julkisen talouden…
Hypon Asuntomarkkinakatsaus no. 83 – Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna enemmän niin pääkaupunkiseudulla kuin koko maassa vuoden 1995 jälkeen. Hypon uuden ennusteen mukaan vuonna 2023 hinnat Helsingin seudulla laskevat kolme prosenttia (edellinen ennuste +0,5%). Kansalaiset ovat nyt hyvin varovaisia ja asuntokauppa käy hitaammin kuin vuonna 2019, ennen koronakriisiä.
Hypon Asuntoluottoluokituksen uusin päivitys nostaa Tampereen kirittämään Helsinkiä entistä vahvemmin. Tällä kertaa asuntomarkkinoiden kuvaa tarkennetaan myös postinumeroalueiden tasolle, kun mukaan on rakennettu uutuutena Hypon Kaupunginosaluokitus pääkaupunkiseudulle, Tampereelle ja Turkuun.
Hypo ennustaa, että asuntojen hinnat laskevat pääkaupunkiseudulla reilun prosentin loppuvuoden aikana. Laskelma perustuu Hypon Asuntoindeksiin, joka ennustaa pk-seudun hintakehitystä kuusi kuukautta eteenpäin. Pankin mukaan asuntojen hinnat kääntyvät laskuun myös koko maassa ja lasku jatkuu vuoden 2023 lopulle asti. Lue uusin Hypon Asuntomarkkinakatsaus tästä linkistä –>.
Kuluvan vuoden talouskasvu jää Venäjän hyökkäyssodan jaloissa toivottua tasapaksummaksi. Ensi vuonna kasvu on kituliasta ja taantumankin uhka on todellinen. Lue Hypon uusi talouskatsaus tästä linkistä –> (tai kopioi osoite: https://www.hypo.fi/wp-content/uploads/2022/07/Hypon-Talouskatsaus-02_2022.pdf)
Asuntokauppa hiljeni maalis–huhtikuussa, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan jatkui, inflaatio kiihtyi ja korot nousivat. Kauppaa käydään silti enemmän kuin vuonna 2019, eli ennen koronaa, sotaa tai plussakorkoja. Lue Hypon uusi asuntomarkkinakatsaus tästä linkistä –> (tai klikkaa: https://www.hypo.fi/wp-content/uploads/2022/05/Hypon-Asuntomarkkinakatsaus_2-2022.pdf)
Hypon Asuntomarkkinakatsaus 1/2022, lue tästä linkistä –> (tai kopioi osoite: https://www.hypo.fi/wp-content/uploads/2022/03/Hypon-Asuntomarkkinakatsaus_1-2022.pdf) Putinin Venäjän aseellinen hyökkäys Ukrainaan muutti asuntomarkkinoiden tunnelman synkeän säikyksi. Sota ja maailmanpoliittinen tilanne kasvattavat epävarmuutta etenkin ostajien ja rakentajien keskuudessa. Harva myyjä joutuu turvautumaan pakkomyyntiin, joten he eivät kovinkaan nopeasti alenna pyyntihintojaan. Kaiken seurauksena myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät vähenevät.
Hypon Talouskatsaus lue tästä linkistä –> (tai kopioi https://www.hypo.fi/wp-content/uploads/2022/01/Hypon-Talouskatsaus-1-2022.pdf) Talous kasvaa tänäkin vuonna ripeästi, mutta kovin tempo hiipuu ja ensi vuonna koittaa paluu koronakriisiä edeltäneeseen kasvuvauhtiin. Työmarkkinat vetävät häkellyttävästi ja työttömyys lähentelee rakenteellista tasoaan, kun hakijoita ei riitä tai pätevyys ei yllä työn vaatimuksiin. Suomen julkista taloutta rasittaa EU-elpymispaketin maksuosuus, mutta se ei näy virallisissa…
Suomalaiset nuoret muuttavat omaan kotiin historiallisen aikaisin. Vuoden 2020 lopussa vain alle 15 prosenttia 20–29-vuotiaista asui vanhempiensa luona. Mitä tarkoittaakaan asuntomarkkinoiden Wolt-ilmiö. Entä jatkuuko tulikuuma tilanne asuntomarkkinoilla? Lue Hypon Asuntomarkkinakatsaus tästä linkistä –> (tai kopioi: https://www.hypo.fi/wp-content/uploads/2021/11/Hypon-Asuntomarkkinakatsaus_4_2021.pdf)
Hypon Asuntoluottoluokitus, lue tästä linkistä –> ( tai kopioi: https://www.hypo.fi/wp-content/uploads/2021/09/Hypo_Asuntoluottoluokitus-2-2021.pdf ) Hypon Asuntoluottoluokitus tarkastelee ensimmäistä kertaa asumisen ympäristöriskejä. Yllättäen joka sadas asunto sijaitsee tulvariskialueella, vaikka riskit kohdistuvatkin vain muutaman kuntaan. Energiatehokkuudessa ja rakentamisen laadussa sen sijaan on parannettavaa vielä laajalti Suomen kunnissa.
Lue uusin asuntomarkkinakatsaus tästä linkistä –> (tai kopioi linkki: https://www.hypo.fi/wp-content/uploads/2021/08/Hypon-Asuntomarkkinakatsaus_3-2021.pdf) Salamakauppoja ja sokkotarjouksia, uutena ilmiönä omistusasuntomarkkinoiden rakkauskirjeet. Tämä kaikki kertoo siitä, että asuntomarkkinat hehkuvat punaisena, sillä korot pysyvät pohjilla, palkat paranevat ja asumiseen kulutetaan aiempaa enemmän euroja.
Hypon Talouskatsaus 2/2021 klikkaa tästä –> (tai kopioi linkki: https://www.hypo.fi/wp-content/uploads/2021/07/Hypon-Talouskatsaus-02_2021.pdf) Nuoret jäävät koronakriisin maksajiksi, arvioi Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus uudessa talouskatsauksessa. Nuorison loppulasku kasvaa sekä taloudellisesti että henkisesti, sillä nuorilta on viety tärkeät kokemukset etäopinnoilla ja sulkutoimilla – lisäksi ensimmäinen työpaikka on pitänyt ovensa kiinni.
Kolme vahvaa k:ta eli korona, korot ja kaupungistuminen ohjaavat kuumana käyvää asuntokauppaa. Yksi koronakriisin suurimpia yllätyksiä on se, ettei pahin pandemia 100 vuoteen suinkaan karkottanut kasvukeskusten vetovoimaa, vaan päinvastoin. Hypon Asuntomarkkinakatsaus 2/2021, lue koko katsaus tästä linkistä –> (tai kopioimalla: https://www.hypo.fi/wp-content/uploads/2021/05/Hypon-Asuntomarkkinakatsaus_2-2021.pdf)
Hypo alkaa luokitella alueellisia asuntomarkkinoita analyyttisesti Hypon Asuntoluottoluokituksessa. Uudessa asuntomarkkinakatsauksessa esitellään Hypo-luokitus ensimmäistä kertaa ja jatkossa tietoja päivitetään kerran vuodessa. Lue uusin Hypon Asuntomarkkinakatsaus klikkaamalla tästä (tai https://www.hypo.fi/wp-content/uploads/2021/02/Hypon-Asuntomarkkinakatsaus_01_2021.pdf)
Lue Hypon Talouskatsaus 1/2021 tästä linkistä -> tai (https://www.hypo.fi/wp-content/uploads/2021/01/Hypon-Talouskatsaus-01_2021_final.pdf). Pandemiavuosi on kääntynyt rokotevuodeksi 2021 ja se näkyy Hypon talousennusteessa: näkemys tämän vuoden kasvuksi on 3,2 prosenttia, mutta vuonna 2022 kierrokset hidastuvat 2,5 prosenttiin. Talouskasvua kiihdyttää erityisesti kotimainen kulutus, kun kansalaiset saavat rokotesuojan koronaa vastaan. Viime vuonna kielletyiksi hedelmiksi leimatut asiat palaavat jokapäiväisiksi hyvin nopeasti. ”Ravintolat…
Keskussairaaloiden lähellä sijaitsevat asunnot muuttuvat tulevaisuudessa entistäkin kiinnostavammiksi. Väestön ikääntyminen ja koronapandemia korostavat suurten ja laaja-alaista hoivapalvelua tarjoavien sairaaloiden merkitystä niin, että ne jopa ohjaavat asuntomarkkinoiden kehitystä – kysyntä vahvistaa etenkin viiden yliopistollisen keskussairaalakaupungin markkinoita. ”Aiemmin kansalaiset eivät ole juuri kiinnittäneet huomiota erikoissairaanhoitoon, kun he ovat hakeneet itselleen kotia, mutta väestön ikääntyminen ja koronatilanne muuttavat…
Lue Hypon Asuntomarkkinakatsaus 3/2020 tästä linkistä > Asuntomarkkinavideon voit katsella tästä linkistä > Asuntokauppa kuroi alkukesällä nopeasti umpeen koronan vuoksi syntynyttä historiallista kuoppaa. Kauppoja tehdään silti yhä noin 10 prosenttia vähemmän kuin helmikuussa. Kauppamääristä suli keväällä hetkessä 35 prosenttia, kun tautitilanne paheni. Koronan vaikutus hintoihin on ollut vähäisempi, mutta silti koko maan hintakehitys jää pakkaselle…
Hypon Talouskatsaus 2/2020, lue koko katsaus tästä linkistä > Suomen talouskasvu syöksyi keväällä historiansa syvimpään sukellukseen, kun korona hiljensi työpaikat ja sulki palvelut. Taloudelle aika oli kuin viipyilevä sunnuntai, sillä ihmiset kuluttivat lähinnä vähittäiskaupoissa ja nettipalveluissa. Aikaa vietettiin kotioloissa ja jäteasemille kertyi jopa jonoja, kun ihmiset remontoivat sekä tyhjensivät varastojaan. Päivät kuluivat perheen parissa ja…
Hypon Asuntomarkkinakatsaus 2/2020, lue koko katsaus tästä linkistä >. Hypon laskelmien mukaan asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna koko maassa kaksi prosenttia. Suuremmalta miinukselta pelastaa vahva alkuvuosi, pk-seudun pienempi pudotus ja mahdollisuus toipumiseen jo loppuvuodesta. Myös pankkien tarjoamat lyhennysvapaat antavat aikaa ja suojaavat pakkomyynneiltä. Tulipalomyyntejä saattaakin tulla lähinnä asuntorahastoista tai -sijoittajista. ”Kasvukeskuksissa hinnat kääntyvät ensi vuonna…
Hypon Asuntomarkkinakatsaus 1/2020, klikkaa tästä linkistä ja lue koko katsaus. Useampi kuin joka toinen uusi asunto sijaitsee nykyään vuokratontilla. Tampereella ja Oulussa jopa kahdeksan kymmenestä uudesta asunnosta rakennetaan jo vuokratontille. Ilmiö on uusi. Pääkaupunkiseudun tilanne asettuu koko maan keskiarvoon eli noin puoleen. Turussa ja Jyväskylässä vuokratontit ovat sen sijaan harvinaisia. Asuntomarkkinakatsaus pähkinänkuoressa Asuntomarkkinat aurinkousvan alla…
Lue Hypon Talouskatsaus tästä linkistä>>. Suomen ikääntyminen näkyy jo kuluvan vuoden talouskasvussa, sillä talouskasvusta leikkaantuu jopa puolet pelkästään väestöpyramidin rapistumisen vuoksi. Tälle vuodelle ennustettu 1,0 prosentin kasvu yltäisikin lähes 2,0 prosenttiin ilman ikääntymisen vaikutusta. Ikääntymiskehitys iskee talouteen aiemmin ajateltua pahemmin, sillä kuluvan vuoden kasvuun sen vaikutus on isompi kuin hallituksen kaikki toimet, mahdolliset lakkoaallot tai…
Hypon Asuntomarkkinakatsaus 4/2019 klikkaa tästä linkistä. Hypon Asuntomarkkinakatsaus löysi Helsingin ydinkeskustasta ilmiön, joka on rantautunut tänne maailman metropoleista: yhä useampi arvoasunto on tyhjillään. Kluuvissa asunnoista 40 prosenttia ja Kaartinkaupungissa joka kolmas on vailla vakinaisia asukkaita. Taustalta löytyvät varakkaat yksityiset ja säätiöt, jotka pitävät asuntoja varojensa parkkipaikkana, koska nollakorkojen maailmassa tuottoja ei välttämättä ole helppo löytää.…
Hypon Asuntomarkkinakatsaus 3/2019 klikkaa tästä linkistä Uudet asunnot ovat kasvattaneet hintaeroa vanhoihin asuntoihin merkittävästi. Vuodesta 2005 uusien asuntojen keskihinta on noussut jopa 64 prosenttia, kun vanhoissa nousua on kertynyt vajaa kolmannes. Pk-seudulla hintakasvut ovat uusissa 76 prosenttia ja vanhoissa 55 prosenttia. Hintaero on ymmärrettävä, koska kaikki on uutta ja korjausten odotetaan ajoittuvan vuosikymmenten päähän. Syitä…
Hypon Talouskatsaus 2/2019, lue tästä linkistä. Tämän vuoden osalta talouskasvu on nähty ja loppuvuonna Suomi kääntyy taantumaan, ja talous supistuu lievästi. Alkuvuoden yllättävänkin ripeä vauhti pitää kuitenkin koko vuoden talouskasvun vielä 1,3 prosentissa Hypon ennusteen mukaan. Ensi vuodelle Hypo odottaa tasan prosentin kasvua. ”Alkuvuoden kasvu Suomessa erottuu edukseen, sillä samaan aikaan Saksan ja Ruotsin taloudet…
Lue uusin Hypon Asuntomarkkinakatsaus tästä linkistä. Viime kesänä kiristynyt lainakatto vaikeuttaa kaupunkilaisten asunnonvaihtajien asemaa. Pk-seudulla tyypillisen 65 neliön asunnonostoa varten tarvitaan liki 40 000 euron säästöt, Tampereellakin 25 000 euroa. ” Moista summaa ei monelta löydy, eikä vuokralla asujan säästömahdollisuuksia helpota vuokrien nopea nousu finanssikriisin jälkeen. Tavallisten asunnonostajien velka-aste laskee, mutta sääntely kiristyy”, Hypon pääekonomisti…
Lue uusin Hypon Asuntomarkkinakatsaus tästä linkistä. Asuntomarkkinoilla saatiin viime vuonna esimakua hintojen alamäestä, sillä joka toisen asunnon arvo laski eli puolitoista miljoonaa asuntoa menetti arvoaan. Asuntojen hinnat laskivat peräti 15 maakunnassa, ja vain Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa pääsivät plussalle kasvukolmikon Helsinki–Tampere–Turku ansiosta. ”Vuoden 2018 aikana väki väheni 247 kunnassa ja selvää kasvua nähtiin vain 27…
Lue uusin Talouskatsaus klikkaamalla tästä linkistä Nousukausi on ohi, kun kansainvälisen kasvun taustatuki hiipuu ja kotimaassa tuottavimmat työvoimareservit ehtyvät. Seuraava hallitus ei saakaan vastaavaa apua taloudesta ja taantuman vaara on kasvanut viime kuukausien aikana. Hypo ennustaa talouskasvun hiipuvan 1.5 prosenttiin Suomessa tänä ja ensi vuonna. ”Pörssipaniikki ja laskevat luottamusmittarit kertovat kasvavista riskeistä ja hiipuvasta talouskasvusta…
Hypon uusi Asuntomarkkinakatsaus – lue klikkaamalla tästä linkistä. Viime vuosina nopeasti kehittynyt Järvenpää-ilmiö yskii. Kasvukeskusten ydinkeskustat vetävät väkeä, mutta raideliikenteen varrella sijaitsevat asutuskeskittymät vetävät henkeä. Uusia asuntoja valmistuu nyt niin paljon, ettei ostajia ja vuokraajia heti riitä kaikkiin. ”Kaupungistuminen tukee kuitenkin Järvenpää-ilmiötä tulevina vuosina. Tornitalot ja suurimmat suunnitelmat voivat jäädä toteuttamatta, mutta kysyntä tavallisille kodeille…
Hypon Asuntomarkkinakatsaus, lue klikkaamalla tästä > Suomi erottuu edukseen, kun asuntomarkkinoiden toiminta pannaan puntariin länsinaapureiden kanssa. Suomi on välttänyt hintarallin Helsingissä ja muissa kasvukaupungeissa selvästi paremmin kuin muissa Pohjoismaissa. Lisäksi merkittävää on se, että asuntoja on tarjolla, sillä Suomi on rakentanut 2000-luvulla enemmän asuntoja kuin kaksi kertaa suurempi Ruotsi. Kansainväliset kollegat katsovat kateellisina Suomen asuntomarkkinoita.…
Lue uusin Talouskatsaus klikkaamalla tästä linkistä > Kotimainen taloustunnelma on pysynyt pirteänä, vaikka maailman uutiset ovat muuttuneet epävakaiksi. Uhkaava kauppasota kärjistää kuitenkin Yhdysvaltojen sekä muun maailman suhteita ja öljyn hinta on kääntynyt nousuun, joten muutoksen tuulet puhaltavat jo. Hypo ennustaa kuluvan vuoden talouskasvuksi 3,0 prosenttia ja 2,0 prosentin kasvua vuodelle 2019. Vaikka kauppasota ei tarkoittaisikaan…
Lue Asuntomarkkinakatsaus klikkaamalla tästä > Ammattimaisten asuntosijoittajien ja kotitaloussijoittajien velat ovat kasvaneet kummassakin ryhmässä noin 10 miljardiin euroon eli yhteensä jo 20 miljardiin. ”Velkamäärä on suurempi kuin aiemmin on arvioitu ja kasvuvauhti kiivasta. Kasvava osa velasta on otettu taloyhtiöiden kautta”, Hypon pääekomisti Juhana Brotherus kertoo. Kotitalouksen nopeasta velkaantumisesta on kannettu huolta viime vuosina, mutta tavallisten…
Klikkaa ja lue vuoden ensimmäinen asuntomarkkinakatsaus>. Tästä vuodesta tulee koko vuosikymmenen vilkkain asuntomarkkinoilla, ja pääkaupunkiseudulla asuntokauppa on noussut jo finanssikriisiä edeltäville tasoille. Asuntomarkkinat seuraavat talouskehitystä, sillä alkuvuonna myös bkt-luvuissa täyttyi vihdoin kasvun menetetty vuosikymmen. Hypon Asuntoindeksi osoittaa jyrkästi ylöspäin kaikissa kolmessa suuressa kaupungissa. Talouskasvu jatkuu vahvana ja samalla muuttoliike kiihtyy. Valtiovallan tulisi tukea kehitystä, eikä…
Lue Hypon Talouskatsaus 1/2018 tästä linkistä > Hallituksen aktiivimalli lisää todellista työllisyyttä, mutta luo myös valetyöllisiä, sillä vain yksi tunti töitä viikossa riittää luokittelemaan henkilön työttömästä työlliseksi, arvioi Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus. Hypo kertoo tuoreessa Talouskatsauksessa, että Suomeen finanssikriisin jälkeen syntynyt talouskuoppa täyttyy vihdoin ja talouskasvun menetetty vuosikymmen jää taakse.
Hypon Asuntomarkkinakatsaus 4/2017, lue koko katsaus tästä. Hypon Asuntomarkkinavideo tästä Hypo-kanavalla YouTubessa. Nuoret ovat palanneet asuntomarkkinoille vihdoin finanssikriisin jälkeen. He valikoivat kuitenkin asuinpaikkansa tarkasti, sillä yhä useampi ensiasunnon ostaja hankkii oman kodin suurimmista kasvukaupungeista. Ja Hypon Asuntomarkkinavideo – Hypon tiimi kävi Tampereella haastattelemassa pormestari Lauri Lylyä, joka kertoi “Suomen Göteborgin” tavoitteista ja suurista rakennushankkeista. Videoon etusivulta tai…
Hypon Asuntomarkkinakatsaus 3/2017. Asuntomarkkinoiden magneetit vetävät vahvemmin kuin uskoimmekaan. Kasvuveturina jatkaa pääkaupunkiseutu perässään Tampere ja Turku. Oulu ja Jyväskylä täydentävät Suomen kasvuviisikon, jossa väestö kasvaa, talous toipuu ja asuntokauppa käy. Huomio kohdistuu nyt keskisuurten sarjaan, jotka hakevat suuntaa. Perää pitää puolestaan kolme kärvistelevää kaupunkia: Kouvola, Kajaani ja Kotka. Helsinki ja Tampere kasvavat väestöennustetta vahvemmin. Nyt…
Hypon Talouskatsaus 2/2017, lue tästä linkistä>. Kova kasvu kolmen prosentin vauhdilla siivittää Suomi 100 -juhlavuotta. Alkuvuonna yllätti ensin kuluttajien kova luottamus ja sitten talouskasvun yltyminen yli kolmen prosentin vauhtiin. Kuluttajien kutina osui oikeaan ja tänä vuonna taloutta virkistävät liki kaikki pääerät ja päätoimialat. Tilanne on valoisin vuosikausiin. Hypon näkemys heinäkuussa: 1. Kova kolmen prosentin kasvu…
Hypon Asuntomarkkinakatsaus 2/2017. Pienten asuntojen omistajat eivät asuntoa vaihtaessaan pelkää enää kahden asunnon loukkua, vaan pikemminkin päinvastoin. Uhkakuvaksi on noussut nolla-asunnon loukku, jossa vanhan asunnon myynnin jälkeen jää tyhjä kortti käteen, jos nousevien hintojen keskellä tehty ostotarjous ei menekään läpi. Katsaus pähkinänkuoressa 1. Uusien asuntojen tulva tasoittaa kilpalaulantaa kasvukeskusten hintahuumassa 2. Kaikki merkit myönteisinä: turha…
Hypon Asuntomarkkinakatsaus 1/2017, lue tästä linkistä Asuntokaupoilla on nähtävissä tuttu nousukauden merkki eli halutut asunnot viedään jälleen käsistä jo ennen ensimmäistä näyttöä. Uudistuotanto vastaa vahvaan kysyntään ja takoo uusia ennätyksiä. Perinteinen Nostokurki-indeksi paljastaa, että asuntomarkkinoiden voittajat sijaitsevat kasvavissa kaupungeissa, kun syrjäseudut sulavat hitaasti hiipuen. Kompaktit kerrostaloasunnot määräävät nyt asuntomarkkinoiden suunnan ja sävyn, ja tarpeeseen tulevien…
Hypon Talouskatsaus 1/2017, lue tästä linkistä Suomi jatkaa kohtuullisessa kasvussa koko kuluvan vuoden. Yllättävää apua näyttää tulevan Atlantin takaa USA:n presidentiksi valitun Donald Trumpin toimien ansiosta. Trumpin elvytys, sääntelyn purku ja läheiset välit Venäjän kanssa tukevat taloutta tänä vuonna. Maksu lankeaa vasta viiveellä. Kapean talousnäkökulman ulkopuolisista tekijöistä puhumattakaan. Vienti ottaa vastuuta kasvusta Venäjän pakotteiden purkautuessa…
Lue koko katsaus tästä linkistä. Kotitaloudet velkaantuvat taloyhtiöiden kautta Kotitaloudet ovat alkaneet velkaantua hyvin nopeasti asunto-osakeyhtiöiden kautta. Syynä ovat korkovähennysoikeuden supistuminen sekä laajat putki- ja julkisivuremontit erityisesti kasvukeskusten kerrostaloissa. Kilpailutilanne on vetänyt taloyhtiölainojen marginaalit alas, joten yhtiölaina tulee nyt asunnonostajalle tai -omistajalle edullisemmaksi kuin oman lainan ottaminen. Samaan tapaan kuin työmarkkinat ja tuloerot polarisoituvat,…
Lue koko katsaus tästä linkistä. Asuntomarkkinoiden kolmijako kärjistyy Asuntokauppa käy pääkaupunkiseudulla jo täysillä sylintereillä, joten kovin nousu näkyy muissa kasvukeskuksissa. Asuntomarkkinoiden alueellinen erkaantuminen on edennyt siihen, että Suomi voidaan jakaa markkinoiden kehityksen ja vetovoiman osalta kolmeen osaan: Pääkaupunkiseudulla kauppa käy normaalilla tasolla ja hinnat ovat nousukiidossa, muissa kasvukeskuksissa nähdään kauppamäärien suurin kasvu ja hinnoissa…
Lue koko katsaus tästä linkistä Voi Brexit minkä teit. Suomen talous kääntyy Ison-Britannian Brexitin vuoksi hetkelliseen taantumaan kevään kohtuullisen kasvun jälkeen. Täystyrmäyksestä ei ole kyse, vaikka epävarmuus leikkaa vientiä, investointeja ja kulutusta. Talouden nousu lepää yhä vahvemmin kotimarkkinoiden harteilla. Suomessa rakennusbuumi vetää huteraa nousua kaupungistumisen voimistuessa, ja talouskasvu nojaa kaupunkien tiiviiden osaamiskeskittymien palveluyrityksiin. Helsinki–Tampere-akseli ei saa…
Asuntomarkkinoilla soi nyt ABBA Lue koko katsaus tästä linkistä Asuntomarkkinoiden virkeä alkuvuosi jatkuu, kauppamäärät kasvavat ja hinnat toipuvat. Asuntokauppa käy pk-seudulla jo lähes normaalilla tasolla ja vire leviää myös muihin kasvukeskuksiin. Asuntomarkkinoilla soi ABBA: A-alueiden B-asunnot ja B-alueiden A-asunnot osoittavat piristymisen merkkejä. Helsinki–Hämeenlinna–Tampere-kasvukäytävän ja Helsinki–Tampere–Turku-kasvukolmion rinnalle nousee uusi termi, kun asuntokauppa heijastaa ”Ysitien kasvuketjun” nousua.…
Lue koko katsaus tästä linkistä. Kahden vuoden kuoppa takana asuntomarkkinoilla Asuntokauppojen määrät kasvavat ja kysyntä nostaa hintoja maltillisesti. Kahden vuoden kohmeus asuntomarkkinoilla on takana. Pääkaupunkiseudulla kauppoja tehdään jo normaalilla tasolla, mutta samalla maan sisällä kehitys erkaantuu nopeasti. Helsingin seutu ottaa kaulaa muihin kasvukeskuksiin ja nämä puolestaan erottuvat muusta maasta. Turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat alkavat siirtyä kevään…
Lue koko katsaus tästä linkistä. Asuntomarkkinat piristyvät, vaikka epävarmuus jatkuu Asuntomarkkinat ovat syksyn mittaan piristyneet, vaikka talouskehitys laahaa, eikä epävarmuus hellitä millään. Hypon Asuntoindeksi osoittaa, että kasvanut kysyntä on yllättävästi lisännyt kauppamääriä ja pitänyt hintatasoa yllä erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Jatkuva asuntotarve kehittyvillä alueilla ja alhainen korkotaso ovat kuitenkin ainoat vastavoimat heikkojen uutisten keskellä. Hallituksen…
Lue koko asuntomarkkinakatsaus tästä linkistä. Asuntokaupan syväjää suli reunoilta kevään edetessä. Kauppamäärät kasvoivat ja hintojen lasku pysähtyi. Asuntojen hintojen nousu huhti–kesäkuussa antaa kuitenkin virheellisen käsityksen, sillä kausivaihteluista puhdistettu kehitys oli vaakalentoa. Hypon Asuntoindeksi kertoo, että pääkaupunkiseudun ja Tampereen asuntomarkkinat jatkavat vakaata askellustaan heikosta talouskehityksestä ja suuresta epävarmuudesta huolimatta Katsauksen keskeiset nostot Asuntokaupan syväjää suli reunoilta,…
Custom: Hypon analyysi vallitsevasta tilanteesta asuntomarkkinoilla säilyy -155 pisteessä (-15,5 %) eli asuntomarkkinoilla soi yhä mollivoittoinen sävel, sillä näkymät ovat painuneet uudelleen negatiivisiksi. Asunnon ostokyky ja lainojen hoitokyky saattavat heiketä. Näkyvissä ei vastaavasti ole mitään päätöksiä, joiden avulla tilanne kääntyisi paremmaksi.
Asuntomarkkinat kasvukeskuksissa tammi-maaliskuu, 4.12.2013 Asuntomarkkinoiden murros jatkuu Hypon analyysi vallitsevasta tilanteesta asuntomarkkinoilla säilyy -155 pisteessä (-15,5 %) eli asuntomarkkinoilla soi yhä mollivoittoinen sävel, sillä näkymät ovat painuneet uudelleen negatiivisiksi. Asunnon ostokyky ja lainojen hoitokyky saattavat heiketä. Näkyvissä ei vastaavasti ole mitään päätöksiä, joiden avulla tilanne kääntyisi paremmaksi.
Asuntomarkkinat kasvukeskuksissa tammi-maaliskuu, 4.9.2013 Asuntomarkkinoiden murros jatkuu Hypon analyysi vallitsevasta tilanteesta asuntomarkkinoilla säilyy -155 pisteessä (-15,5 %) eli asuntomarkkinoilla soi yhä mollivoittoinen sävel, sillä näkymät ovat painuneet uudelleen negatiivisiksi. Asunnon ostokyky ja lainojen hoitokyky saattavat heiketä. Näkyvissä ei vastaavasti ole mitään päätöksiä, joiden avulla tilanne kääntyisi paremmaksi.