HYPON ASUNTONEUVOLA JA ASUNTOLAINAAJAN ABC

Hypon reaktiot ajankohtaiseen talouskehitykseen sekä kysymykset ja vastaukset, joilla lainanhakija pääsee liikkeelle

Asuntoneuvola-blogi

Hypon reaktio: Ohjauskorkoja laskettiin, mutta vasta tuleva polku määrittää talouden suunnan

06.06.2024

”Suomalaiset asuntovelalliset ovat kärsineet muuta euroaluetta enemmän kohonneesta korkotasosta, mutta tuore korkopäätös tuo viimein valoa suomalaisillekin ensi kertaa sitten heinäkuussa 2022 käynnistyneen korkojen nostosyklin, joka jatkui kymmenen noston voimin aina syyskuulle 2023 asti. Euroopan keskuspankin neuvosto tiedotti laskevansa ohjauskorkojaan odotetusti 0,25 prosenttiyksiköllä, mutta joutuu myös etenemään tulevissa laskuissaan varovaisesti”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Hypon reaktio: Asuntokauppa kasvoi vuoden takaisesta, mutta hinnat eivät vielä hetkahda

28.05.2024

”Asuntojen kauppamäärä kasvoi välittäjien kautta tehdyissä kaupoissa ensi kertaa sitten tammikuun 2022, jos jätämme laskuista ensiasunnon ostajien luoman äkillisen kasvupiikin viime vuoden lopulla. Varainsiirtoverokantojen lasku alkaa hiljalleen näkyä kaupassa, mutta samalla vaisuksi jäänyt taso kertoo vielä kuluttajien epävarmuudesta. Ensi viikon keskuspankin korkokokousta odotetaan nyt kuumeisesti myös loppuvuodesta annettavan viestin osalta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen korostaa.

Hypon reaktio: Asuntokauppoja suunnitellaan eniten pk-seudulla

27.05.2024

”Kun pk-seudun kuluttajista yli 12 prosenttia harkitsi toukokuussa asunnon ostoa seuraavan vuoden aikana, oli vastaava osuus koko maassa 11 prosenttia. Erot aikeissa ovat kuitenkin yhä selvät viimeisen vuoden lukujen valossa myös sosioekonomisten ryhmien välillä, kun yrittäjillä ja ylemmillä toimihenkilöillä aikeita on ollut keskimäärin enemmän kuin palkansaajilla tai opiskelijoilla”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.

Hypon reaktio: Asuntokaupan lähtölaukaus antaa vielä odottaa itseään

03.05.2024

”Asuntokaupan alkuvuodesta muodostui odotetun heikko, kun ensiasunnon ostajat ajoittivat kauppoja loppuvuoteen. Kevättalven poliittiset lakot kuitenkin lisäsivät kuluttajien epävarmuutta taloustaantuman lisäksi. Tammi–maaliskuun kaupan tahti olikin vaisuin vuosikymmeniin. Kysyntää asunnoille on etenkin kasvavissa kaupungeissa, mutta se muuttuu kaupoiksi kunnolla vasta korkojen laskiessa ja taantuman hellittäessä kuluvan vuoden aikana”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Hypon reaktio: Luottamuspula pysyy, mutta syyt sille vaihtuvat

29.04.2024

”Kuluttajien kipuilu jatkui huhtikuussa, kun kuluttajien arvio oman talouden tilasta ja odotukset Suomen talouskehityksestä heikkenivät jälleen. Kun vielä tovi sitten luottamuspula selittyi korkealla inflaatiolla, on epävarmuuden syy vaihtunut työpaikan menettämisen pelkoon. Asunnonostoaikeet olivat yhä alamaissa ja kuluttajat näyttävät selvästi odottavan korkojen laskua sekä uutisia taantuman taittumisesta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Hypon reaktio: Työmarkkinat kangistuvat, mutta myös kannattelevat kansantaloutta

24.04.2024

”Työllisyys kannattelee maaliskuun laskustaan huolimatta yhä taloutta, mutta samalla työttömyysaste on kohonnut yli vuoden päivät ja tehtyjen työtuntien määräkin kääntynyt laskuun viime vuoden lopulla. Vaikka ansiotaso kohoaakin tänä vuonna inflaatiota kovemmin, polkevat palkkasummat paikallaan, kun työttömyys kasvaa ja korkea työllisyysaste selittyy myös osittain osa-aikatyöllä”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Hypon reaktio: Markkinavoimat määräävät rakentamisen suunnan – uudiskauppa elpyy vasta vanhojen asuntojen vanavedessä

23.04.2024

”Asuntoaloitusten lasku on nyt pysähtynyt, mutta varsinainen kasvukäänne ei vielä siinnä näköpiirissä. Lainakoroista ja kuluttajien varovaisuudesta johtuen uudisasuntojen kauppa tulee elpymään vasta vanhojen osakeasuntojen kaupan vanavedessä. Asuntorakentaminen käynnistyy aikanaan varausasteiden kohotessa ja myyntivarastojen purkautuessa. Kun tämä vuosi ollaan aallonpohjassa, käynnistyvät hankkeet markkinavoimien myötävaikutuksella ensi vuonna”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Hypon reaktio: Paikallaan polkevat hinnat kertovat kehnosta kasvusta, mutta tukevat samalla kuluttajia kehysriihen kiristysten keskellä

15.04.2024

”Vaikeasta suhdanteesta huolimatta palkansaajien ja eläkeläisten ostovoima paranee nyt vauhdikkaasti, kun todellinen inflaatio lähestyy nollaa, mutta ansiotaso ja kansalliseen kuluttajahintaindeksiin sidotut etuudet kohoavat kovemmin. Kun kehysriihen sopeutustoimet iskevät osaltaan ostovoimaan ja arvonlisäveron todennäköinen nosto kohottaa hintoja, korjaantuu oman talouden tilanne kuitenkin monilla tänä vuonna juuri yleisen inflaatiokehityksen ansiosta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Positiivinen luottorekisteri toimii heti

08.04.2024

Ensimmäinen viikko takana kokemuksia positiivisesta luottorekisteristä ja jo tämä lyhyt käyttökokemus on todentanut sen, että kaikki asiakkaat eivät välttämättä hahmota tai avaa taloutensa kokonaistilannetta, kun hakevat lainaa. Aiemmin näin on vain oletettu. Nyt luotonantajat voivat varmentaa yksityishenkilöasiakkaan taloudellista asemaa luotettavasta lähteestä. Ja myös yksityishenkilöt voivat tarkastaa omien vastuidensa määrän, kirjoittaa Hypon riskienhallintajohtaja Elli Reunanen.

Hypon reaktio: Asuntokauppa yhä kanveesissa – markkinapsykologia syventää sykliä

28.03.2024

”Asuntokaupan hiljaiselo jatkui helmikuussa, kun työnseisaukset nakersivat asunnonostajien talousluottamusta ja ensiasunnon ostajien kaupat käteltiin viime vuoden lopussa. Kysyntää poreilee pinnan alla, mutta markkinoiden joukkopsykologia pitää ostajia jarrupolkimella vielä alkuvuonna, kun yleinen epävarmuus käy kuluttajien hermoille. Laskevien hintojen aikana kun on tapana uskoa laskun jatkuvan, vaikka taloudesta saataisiinkin myös myönteisiä signaaleja”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.

Hypon reaktio: Kangistamme kasvua myös kotikutoisesti – asunnon ostajilla on yhä avaimet käsissään

26.03.2024

”Pitkittyvät työtaistelut näkyvät nyt ennen muuta tehtyjen työtuntien määrässä ja siten palkkasummissa. Tulehtuneet työmarkkinatunnelmat lisäävät myös epävarmuutta paitsi kuluttajien myös työnantajien keskuudessa. Kangistammekin kasvua kohti pakkasjaksoa nyt myös kotikutoisesti. Työttömyysaste on kohonnut nyt vuoden ajan, rakennusala kipuilee heikon kysynnän kanssa ja Suomen talous supistuu kasvun sijasta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.

Korttimaksaminen kehittyy ja muovit katoavat

21.03.2024

Muoviset maksukortit katoavat kukkaroistamme hyvinkin nopeasti. Vuoden alusta lähtien Suomessa on siirrytty korttimaksamisen osalta samanlaiseen lähimaksamisen tapaan kuin muualla Euroopassa. Korttia ei enää tarvitse syöttää maksupäätteen lukijaan yli 50 euron ostojen maksamiseksi. Pieni asia, ehkä, mutta on uusi ja merkittävä askel polulla, joka voi johtaa lopulta muovisten maksukorttien katoamiseen.

Hypon reaktio: Inflaatio on liian korkea, mutta myös liian matala – lakkoilu voi kääntää hinnat uuteen nousuun

14.03.2024

”Kuluttajahinnat kohosivat helmikuussa varsin vaisusti, vaikka kolmen prosentin inflaatio kuulostaakin yhä kohtuullisen korkealta. Asuntolainojen korot hämärtävät yhä kuvaa kuluttajahintojen todellisesta muutoksesta, mutta lakkoaallot uhkaavat nyt nostaa uutena tekijänä bensiinin, elintarvikkeiden ja muiden tuontihyödykkeiden hintaa”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Hypon reaktio: Loppuvuoden kiito kääntyi veitsellä leikaten – asuntokaupan pohjat nyt nähty

27.02.2024

”Voi sanoa, että syksyn varainsiirtoveromuutokset näkyivät asuntokaupassa vuodenvaihteen molemmin puolin selkeästi, mutta myös odotetusti. Moni ensiasunnon ostaja ajoitti verolta välttyäkseen kauppansa viime vuoden puolelle, mikä teki vastaavasti loven tammikuun kauppaan. Kun tammikuun kauppaluvut ovat historiallisen matalat, voi jatkossa asuntokaupan suunta olla oikeastaan vain ylöspäin”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Hypon reaktio: Omakotitalojen kauppa yltyi kovaan kiitoon joulukuussa

21.02.2024

”Hallituksen varainsiirtoveromuutokset vilkastuttivat omakotitalojen kauppaa etenkin joulukuussa, jolloin omakotitalot vaihtoivat omistajaa vilkkaimmin sitten vuoden 2020 joulukuun. Samalla omakotitalojen hintojen lasku pysähtyi, mutta loppuvuoden ryntäys uhkaa jäädä silti vain hetkelliseksi markkinahumuksi”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Hypon reaktio: Rakennusalan ahdinko jatkuu – seisahtunut suhdanne pahentaa työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmaa

20.02.2024

”Tuoreet tiedot kertovat rakennusalan ahdingon jatkumisesta. Syy uusien asuntohankkeiden käynnistymisvaikeuksiin löytyy riittämättömästä kysynnästä. Rakentamisen suhdannenäkymä on yhä vaikea ja myymättömien asuntojen määrä historiallisen korkea, mutta korkojen odotettu laskusuunta tuo myös toivoa tilanteen helpottamisesta loppuvuotta kohti mentäessä. Runsaan tarjonnan vuoksi ostajan markkinat kuitenkin jatkuvat asuntokaupoilla vielä alkuvuoden ajan”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Hypon reaktio: Inflaation harha vaivaa vielä – hintojen nousu pysähtynyt taantuvassa taloudessa

19.02.2024

”Tuoreet hintatiedot vaikuttavat äkkiseltään varsin hyviltä ja kuluttajaa kutkuttelevilta, kun Suomen inflaatio näyttäisi viimein palautuneen jo lähelle tavoitetasoaan. Samaan aikaan Euroopan keskuspankin ohjailemat korot muodostavat yli kaksi prosenttiyksikköä Suomen inflaatiosta. Inflaatio on nyt paradoksaalisen päätösperäistä ja taantuvan Suomen todelliset hintapaineet itse asiassa varsin alhaiset” Hypon pääekonomisti Juho Keskinen varoittaa.

Taloyhtiön remontit osoittavat vastuullisuutta ja ovat osa vihreää siirtymää

01.02.2024

Ihannetilanteessa taloyhtiön arki on tasaista ja yllätyksetöntä. Kevään yhtiökokousten lähestyessä kannattaa muistaa, että huolellisella suunnitelulla päästään pitkälle: remontit voidaan ajoittaa oikein ja rahoitus jaksottaa mahdollisimman edulliseksi. Lisäksi talvipakkasten aikaan korostuu energiatehokkuuden parantaminen, jotta lämmityskustannukset pysyvät maltillisina.

Hypon reaktio: Asuntolainakanta kääntyi kasvuun joulukuussa

31.01.2024

”Asuntokaupan vilkastuminen käänsi asuntolainakannan kasvuun edelliskuusta joulukuussa, vuoden päivät kestäneen yhtäjaksoisen laskun jälkeen. Asuntolainanostot ampaisivat ylös asuntokaupan piristymisen myötä, mutta sijoitusasuntolainojen kanta jatkoi supistumistaan. Myös kotitalouksien talletuskanta kääntyi kasvuun edelliskuusta, kun korkokulut ja inflaatio söivät talletuksia vielä viime vuonna”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvailee.

Hypon reaktio: Alhaiset asunnonostoaikeet selittyvät osin sijoittajilla

29.01.2024

”Kuluttajilla on asunnonostoaikeita yhä selvästi vähemmän kuin ennen koronakriisin alkua. Korona-ajan huippulukuihin tulemme tuskin ostoaikeissa palaamaan, kun asuntoja ostetaan aiempaa vähemmän sijoituskäyttöön, jota ei ole eritelty kuluttajien luottamuskyselyssä. Korkojen odotetun laskusuunnan on kyllä syytä odottaa kohottavan myös ostoaikeita vuoden kuluessa, mutta samalla kuluttajista on tullut myös varovaisempia ja valikoivampia”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Tilaa Asuntoneuvola-blogi sähköpostiisi!