HYPON ASUNTONEUVOLA JA ASUNTOLAINAAJAN ABC
Hypon reaktiot ajankohtaiseen talouskehitykseen sekä kysymykset ja vastaukset, joilla lainanhakija pääsee liikkeelle
Asuntoneuvola-blogi
Vakuudet, säästäminen ja lainojen lyhennykset muodostavat kovan kolmikon kaikkien perheiden taloudenpidossa. Vakuus on merkittävä osa vakaata talouden hallintaa, pohtii Anna-Maija Kuosmanen uudessa Asuntoneuvola-blogissaan.
”Tuoreimmat yhdenmukaistetut inflaatioluvut tarkoittavat keskimääräiselle suomalaiselle asuntovelalliselle pitkästä aikaa nollan prosentin reaalikorkoa, eli tilannetta, jossa lainasta maksettava kokonaiskorko on yhtä suuri kuluttajahintojen nousun kanssa. Reaalikorot ponnistavat Suomessa hintojen hiipuessa vihdoin plussalle kahden ja puolen vuoden pakkasjakson jälkeen. Muu Eurooppa tulee vasta perässä, mikä tarkoittaa takapakkia Suomen talouskehitykselle”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Asuntojen hintojen lasku jatkui yllättävän selkeänä yhä heinäkuussa, mutta syksy tuo tullessaan myös toivoa taaperruksen tasaantumisesta. Kuluttajien asunnonostoaikeet jatkoivat laskuaan elokuussakin ja ovat käytännössä alimmillaan sitten 2000-luvun alun. Tilastot kuitenkin kertovat asuntojen hintahuipun ajoittuneen viime vuoden kesäkuulle, jolloin hintojen laskun asettuminen tulee mitä todennäköisimmin näkymään vähemmän voimakkaina miinuslukuina syksyn hintatiedoissa”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen tähdentää.
”Omakotitalojen hinnat ovat laskeneet nyt vuoden ajan, mutta vuoden sisäinen hintalasku pysähtyi huomionarvoisesti huhti–kesäkuussa. Yli yhdeksän prosentin lasku vuoden takaa on kuitenkin voimakkaampi kuin kerros- ja rivitaloasunnoissa toistaiseksi nähty yli seitsemän prosentin notkahdus. Kohonneet korot ja kustannukset ovat lisänneet myynnissä olevien omakotitalojen tarjontaa ja vähentäneet samalla niiden kysyntää”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Työllisyysaste notkahti nyt ensi kertaa sitten koronakriisin, kun työllisten määrä putosi peräti 62 000 hengellä vuoden takaisesta ja työllisyysasteen käyrä kääntyi heinäkuussa selvään laskuun. Työpaikkoja on nyt selvästi vähemmän tarjolla etenkin teollisuuden ja kaupan aloilla. Työllisyyden pudotus selittyy nyt liki yksinomaan miesten työllisyyden heikentymisellä, kun teollisuuden ja rakennusalan vaikeudet ovat kasvaneet”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvailee.
”Tuoreet hintatiedot kertovat asuntolainojen korkomenojen liki nelinkertaistuneen vuoden takaisesta, jolloin 12 kuukauden euribor oli nykyisen reilun neljän sijasta hieman yhden prosentin yläpuolella. Korkojen kehitys selittääkin yksin yli 2 prosenttiyksikköä heinäkuun inflaatiosta”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvailee.
”Tilastot kertovat yhä asuntomarkkinoiden historiallisesta alakulosta, mutta ne kätkevät samalla alleen monenlaisia kehityskulkuja. Tiivistetysti voisi sanoa, että kasvukaupunkien hintoja painavat vielä runsas asuntotarjonta ja sijoittajien säikähdys, kun taas pienempien kaupunkien ja haja-asutusalueiden osalta asuntojen kysyntä on heikkoa asuntotyypistä riippumatta”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Asunnonostoaikeet laskivat läpi alkuvuoden, mutta ovat jo kohentuneet yrittäjien ja opiskelijoiden keskuudessa. Asuntojen hintojen lasku avaa nyt uusia mahdollisuuksia etenkin ensiasunnon ostajille. Nuorten mahdollisuudet ensimmäisen oman kodin ja oman alan työn löytämiselle ovat nyt oikeastaan ennätyksellisen hyvät, mikä näkyy myös parantuneena nuorten kuluttajaluottamuksena ja vahvana uskona oman talouden tulevaisuuteen”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Työmarkkinoiden vahva veto jatkui toukokuussa, kun työllisyysaste kiipesi yhä ylöspäin. Työllisyysennätyksiä tuskin rikotaan enää vuoden loppupuolella, kun elinkeinoelämän luottamusmittarit kertovat heikommista kasvunäkymistä. Itsepintainen työllisyys ja kuluvan vuoden palkankorotukset mahdollistavat kuitenkin asuntokaupan elpymisen kuluvan vuoden aikana”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Tuoreet tiedot kuluttajahintojen kehityksestä tuovat jo toivoa, mutta taistelu hintakierrettä vastaan on yhä kesken. Kuluttajahintojen nousua hillitsevät nyt etenkin nestemäisten polttoaineiden halpeneminen, mutta myös laskevat asuntojen hinnat, joiden ei oikeastaan kuuluisi olla investointina mukana kuluttajahintaindeksin laskennassa. Asumisen kulut ovat tosiasiassa nousseet enemmän, kuin hintaindeksin asuinkustannuksista voisi päätellä”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Asuntokaupan alakulon vuoksi pankkien lainatiskeille ei nyt ole tunkua ja asuntolainakanta on supistunut yhtäjaksoisesti viime joulukuusta lähtien. Huhtikuun tilastot kertovat asuntolainakannan supistuneen myös vuoden takaisesta ensi kertaa sitten vuoden 1997 toukokuun. Lainapääomat lyhenevät nyt hitaammin korkojen nousun vuoksi, mutta suurin selitys lainakannan supistumiseen löytyy kuluttajien epäröinnistä asuntokaupoilla”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Asuntojen hinnat hiipuvat yhä voimakkaasti, mutta toisaalta myös toivotusti. Korot, kulut ja runsaslukuiset uudet kodit painavat hintoja heikon kysynnän oloissa. Pitkään jatkuneen asuntomarkkinoiden nousukiidon jälkeen hintojen huojennus on oikeastaan merkki talouden terveestä toiminnasta”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Elintarvikkeiden kohonneet hinnat ja asuntolainojen korot kurittavat nyt eniten kuluttajien kukkaroita. Vaikka sähkön hintapiikki ohitettiin jo joulukuussa ja alkuvuoden pörssihinnat ovat painuneet totutuille tasoille, on sähkö monille kiinteähintaisen sopimuksen ottaneille kuitenkin yhä edellisvuotta kalliimpaa. Hinnat hiipivät harmillisesti ylös vuodentakaisesta etenkin välttämättömyyshyödykkeissä, joiden osalta inflaation välttäminen omilla kulutusvalinnoilla on hyvin hankalaa”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen korostaa.
”Asuntomarkkinoiden tunnelmat ovat hyvin tunnustelevat ja asuntokauppa käy yhä poikkeuksellisen hitaalla. Kauppamäärät olivat tammi–maaliskuussa alimmillaan sitten 1990-luvun lamavuosien, eikä alati kiihtynyt hintojen lasku ole vielä ohitse. Kohonneet hinnat ohjaavat asukkaita nyt myös tinkimään tilantarpeesta, kun kodin neliöt tarkoittavat myös aiempaa suurempaa lovea lompakkoon niiden mukaan määräytyvien korko- ja vastikemenojen vuoksi”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Inflaatio rauhoittui maaliskuussa tasolle, jota alempana on oltu viimeksi viime elokuussa. Samaan aikaan korkojen nousu kuormittaa asuntovelallisia tavalla, jota ei ole nähty koko kuluttajahintaindeksin historiassa. Kun energian ja ruoan hintavaihteluista puhdistettu pohjainflaatio jatkoi nousuaan, on taistelu yhä pahasti kesken. Kuluttajan kannattaakin olla kiinnostunut myös pohjainflaatiosta, joka kertoo hintapaineiden laaja-alaisuudesta”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen korostaa.
”Asuntokaupan alho jatkui helmikuussa ja asuntomarkkinat etsivät yhä suuntaansa kohonneiden korkojen ja sitkeän inflaation ikeessä. Vanhojen osakeasuntojen kaupoista uupuu nyt joka kuukausi yli 2000 asuntokauppaa kriisejä edeltäneeseen tavanomaiseen tasoon verrattuna”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.
Hypon reaktio: Työ tuo taloudellisen turvan yhä ennätyksellisen useille – uuttera uudistuotanto takaa yhä asuntojen tarjonnan
”Vaikka helmikuun tilastouudistus nosti työllisyysastetta myös keinotekoisesti, kannattelevat työmarkkinat maamme taloutta yhä tiukasti. Työllisyysaste on korkeammalla kuin ennen koronakriisin alkua, ja työttömyysaste on pysytellyt maltillisen matalana. Kuluttajien usko talouteen on horjunut kriisien ja markkinamyllerryksen keskellä, mutta kotitalouksien näkemys työllisyystilanteen tulevasta kehityksestä on kuitenkin säilynyt kohtalaisen hyvänä.” Hypon ekonomisti Juho Keskinen avaa.
”Kuluttajahinnat kohoavat yhä reippaasti, mutta samalla velallisten korkokurimus on vasta alussa. Suomessa asuntovelallisen korko tarkistetaan tyypillisesti vuosittain, ja korkojen nousu heijastuu kuluttajien kukkaroille ja siten kuluttajahintaindeksiin viiveellä. Asuntolainojen korkomenojen kasvu on nyt kovinta kuluttajahintaindeksin historiassa”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvailee.
”Asumisen kulut nousivat reippaasti tammikuussa, kun asuntolainojen korkomenot yli tuplaantuivat vuoden takaisesta ja sähkön hinta oli liki 50 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten. Euroalueen korkea inflaatio ja keskuspankin korkopäätökset heijastuvat voimakkaammin omaan kansalliseen inflaatiomittariimme, jossa on euroalueen tilastoista poiketen mukana myös asuntolainojen ja kulutusluottojen korot”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen avaa.
”Omakotitalojen hinnat kääntyivät laskusuuntaan viime syksynä, kun epävarmuus energian hintojen tulevasta kehityksestä painoi omakotitalojen kauppaa yhdessä korkojen nousun kanssa. Varsinaiseen syöksyyn käännyttiin kuitenkin vasta loka-joulukuussa, jolloin omakotitalojen hinnat rojahtivat osakeasuntojakin voimakkaammin. Kun osakeasuntojen hintakehitys on vahvasti sidoksissa asuntosijoittajien toimintaan, on energian hintakehitys vaikeuttanut nimenomaan omakotitalokauppaa poikkeuksellisen voimakkaasti”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvaa.