HYPON ASUNTONEUVOLA JA ASUNTOLAINAAJAN ABC
Hypon reaktiot ajankohtaiseen talouskehitykseen sekä kysymykset ja vastaukset, joilla lainanhakija pääsee liikkeelle
Asuntoneuvola-blogi
”Kuluttajien asunnonostoaikeet kohosivat vain hieman syyskuussa, kun Euroopan keskuspankin päätös ohjauskorkojen laskujen jatkumisesta kantautui kuluttajien korviin vasta aivan kyselytutkimuksen toteutuksen loppuvaiheessa. Luottamuksen ja investointiaikeiden vahvempi elpyminen vaatii vielä käänteen parempaan työmarkkinoilla, mitä joudumme odottamaan aina ensi vuoteen asti”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Suomen inflaatioluku oli elokuussa yhä yksi euroalueen matalimmista ja kuluttajien ostovoima kohenee nyt paitsi palkkojen nousun, myös matalalla majailevan inflaation ansiosta. Vaikka inflaatio hieman kohoaakin syksyn tullen, on nyt erityisen tärkeää nähdä lukujen taakse. Kun arvonlisäveron korotus kiristää kukkaronnyörejä, tuo korkojen lasku samalla piristysruiskeen Suomen ja suomalaisten talouteen”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Euroopan keskuspankin neuvosto viesti odotetusti ohjauskoron laskusta 0,25 prosenttiyksiköllä. Samalla keskuspankki ei kuitenkaan halunnut vielä sitoa käsiään tulevien koronlaskujen osalta, vaan ilmoitti tekevänsä päätökset jatkossakin kokouskohtaisesti. Markkinoiden odotukset tulevista koronlaskuista ovat kuitenkin kasvaneet, kun euroalueen inflaatio on pudonnut lähelle kahden prosentin tavoitetasoa. Koronlaskujen odotetaan alkavan ensi viikolla myös Yhdysvalloissa”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.
”Asuntokauppa kasvoi heinäkuussa jo hyvin selkeästi, ja touko–heinäkuun kauppaluvut kertovat kokonaisuudessaan varovaisesta piristymisestä. Kauppa kyntää kuitenkin yhä noin viidenneksen alempana, kuin ennen koronakriisiä. Osakeasuntojen ja omakotitalojen alkuvuoden kaupasta jäi toteutumatta yli 10 000 kauppaa vuoden 2019 vastaavaan verrattuna. Myyntiajat ovat yhä pitkiä, vaikka tuoreet kauppaluvut kertovat jo selvästä kasvusta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen laskee.
”Kuluttajien tunnelmat jatkuivat vaisuina elokuussakin, mutta vaikein luottamuspula näyttäisi nyt selätetyltä. Vaikka euriborkorot ovat jo laskeneet tuntuvasti ja ennakoivat nykyisellään tulevia ohjauskoron laskuja, näyttää kuitenkin siltä, että asuntokauppoja suunnittelevien kuluttajien mieltä piristää vasta EKP:n korkokokouksen varsinainen päätös ohjauskorkojen laskusta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.
”Omakotitalojen kauppaa tukevat loppuvuonna paitsi laskevat korot, myös laskeneet hinnat ja painuvat asuinkustannukset. Sähkön hinnan lasku tukee omakotiasujia, mutta omakotitalojen kaupan käynnistyminen antaa vielä odottaa itseään. Kun vanhojen osakeasuntojen kaupat kääntyivät keväällä varovaiseen kasvuun, vaikuttaisi siltä, että omakotitalojen kauppa käynnistyy vasta pidemmällä viiveellä”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen näkee.
”Työmarkkinoiden syksy viilenee etuajassa, kun työttömyys on ollut kasvussa ja työllisyysaste laskussa. Työtä tehdään nyt tuntimääräisesti viime vuotta vähemmän niin teollisuudessa, rakennusalalla kuin palveluissakin. Työmarkkinat kulkevat väärään suuntaan, mutta työllisyysaste pyristelee silti vielä koronakriisin alun tasolla. Kasvukäänteen koittaessa työvoimapula voi palata kahta kauheampana, sillä osa työvoimasta tuskin palaa käden käänteessä”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen näkee.
”Suomen inflaatioluku oli heinäkuussa koko euroalueen matalin, mikä kielii heikosta kasvusta ja kohoavasta työttömyydestä. Asumisen deflaatio jatkuu vielä toistaiseksi, kun energiahinnat ja asunnon huolto- ja korjauskustannukset ovat jatkaneet laskuaan vuoden takaisesta. Sekä inflaatio että talouskasvu laahaavat nyt toivottua alempana, ja samalla tulevan syksyn lukuja tulee tulkita aiempaa tarkkasilmäisemmin”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen tähdentää.
”Suomalaiset asuntovelalliset ovat kärsineet muuta euroaluetta enemmän kohonneesta korkotasosta, mutta tuore korkopäätös tuo viimein valoa suomalaisillekin ensi kertaa sitten heinäkuussa 2022 käynnistyneen korkojen nostosyklin, joka jatkui kymmenen noston voimin aina syyskuulle 2023 asti. Euroopan keskuspankin neuvosto tiedotti laskevansa ohjauskorkojaan odotetusti 0,25 prosenttiyksiköllä, mutta joutuu myös etenemään tulevissa laskuissaan varovaisesti”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Asuntojen kauppamäärä kasvoi välittäjien kautta tehdyissä kaupoissa ensi kertaa sitten tammikuun 2022, jos jätämme laskuista ensiasunnon ostajien luoman äkillisen kasvupiikin viime vuoden lopulla. Varainsiirtoverokantojen lasku alkaa hiljalleen näkyä kaupassa, mutta samalla vaisuksi jäänyt taso kertoo vielä kuluttajien epävarmuudesta. Ensi viikon keskuspankin korkokokousta odotetaan nyt kuumeisesti myös loppuvuodesta annettavan viestin osalta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen korostaa.
”Kun pk-seudun kuluttajista yli 12 prosenttia harkitsi toukokuussa asunnon ostoa seuraavan vuoden aikana, oli vastaava osuus koko maassa 11 prosenttia. Erot aikeissa ovat kuitenkin yhä selvät viimeisen vuoden lukujen valossa myös sosioekonomisten ryhmien välillä, kun yrittäjillä ja ylemmillä toimihenkilöillä aikeita on ollut keskimäärin enemmän kuin palkansaajilla tai opiskelijoilla”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.
”Asuntokaupan alkuvuodesta muodostui odotetun heikko, kun ensiasunnon ostajat ajoittivat kauppoja loppuvuoteen. Kevättalven poliittiset lakot kuitenkin lisäsivät kuluttajien epävarmuutta taloustaantuman lisäksi. Tammi–maaliskuun kaupan tahti olikin vaisuin vuosikymmeniin. Kysyntää asunnoille on etenkin kasvavissa kaupungeissa, mutta se muuttuu kaupoiksi kunnolla vasta korkojen laskiessa ja taantuman hellittäessä kuluvan vuoden aikana”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Kuluttajien kipuilu jatkui huhtikuussa, kun kuluttajien arvio oman talouden tilasta ja odotukset Suomen talouskehityksestä heikkenivät jälleen. Kun vielä tovi sitten luottamuspula selittyi korkealla inflaatiolla, on epävarmuuden syy vaihtunut työpaikan menettämisen pelkoon. Asunnonostoaikeet olivat yhä alamaissa ja kuluttajat näyttävät selvästi odottavan korkojen laskua sekä uutisia taantuman taittumisesta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Työllisyys kannattelee maaliskuun laskustaan huolimatta yhä taloutta, mutta samalla työttömyysaste on kohonnut yli vuoden päivät ja tehtyjen työtuntien määräkin kääntynyt laskuun viime vuoden lopulla. Vaikka ansiotaso kohoaakin tänä vuonna inflaatiota kovemmin, polkevat palkkasummat paikallaan, kun työttömyys kasvaa ja korkea työllisyysaste selittyy myös osittain osa-aikatyöllä”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Asuntoaloitusten lasku on nyt pysähtynyt, mutta varsinainen kasvukäänne ei vielä siinnä näköpiirissä. Lainakoroista ja kuluttajien varovaisuudesta johtuen uudisasuntojen kauppa tulee elpymään vasta vanhojen osakeasuntojen kaupan vanavedessä. Asuntorakentaminen käynnistyy aikanaan varausasteiden kohotessa ja myyntivarastojen purkautuessa. Kun tämä vuosi ollaan aallonpohjassa, käynnistyvät hankkeet markkinavoimien myötävaikutuksella ensi vuonna”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Vaikeasta suhdanteesta huolimatta palkansaajien ja eläkeläisten ostovoima paranee nyt vauhdikkaasti, kun todellinen inflaatio lähestyy nollaa, mutta ansiotaso ja kansalliseen kuluttajahintaindeksiin sidotut etuudet kohoavat kovemmin. Kun kehysriihen sopeutustoimet iskevät osaltaan ostovoimaan ja arvonlisäveron todennäköinen nosto kohottaa hintoja, korjaantuu oman talouden tilanne kuitenkin monilla tänä vuonna juuri yleisen inflaatiokehityksen ansiosta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.
Ensimmäinen viikko takana kokemuksia positiivisesta luottorekisteristä ja jo tämä lyhyt käyttökokemus on todentanut sen, että kaikki asiakkaat eivät välttämättä hahmota tai avaa taloutensa kokonaistilannetta, kun hakevat lainaa. Aiemmin näin on vain oletettu. Nyt luotonantajat voivat varmentaa yksityishenkilöasiakkaan taloudellista asemaa luotettavasta lähteestä. Ja myös yksityishenkilöt voivat tarkastaa omien vastuidensa määrän, kirjoittaa Hypon riskienhallintajohtaja Elli Reunanen.
”Asuntokaupan hiljaiselo jatkui helmikuussa, kun työnseisaukset nakersivat asunnonostajien talousluottamusta ja ensiasunnon ostajien kaupat käteltiin viime vuoden lopussa. Kysyntää poreilee pinnan alla, mutta markkinoiden joukkopsykologia pitää ostajia jarrupolkimella vielä alkuvuonna, kun yleinen epävarmuus käy kuluttajien hermoille. Laskevien hintojen aikana kun on tapana uskoa laskun jatkuvan, vaikka taloudesta saataisiinkin myös myönteisiä signaaleja”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.
”Pitkittyvät työtaistelut näkyvät nyt ennen muuta tehtyjen työtuntien määrässä ja siten palkkasummissa. Tulehtuneet työmarkkinatunnelmat lisäävät myös epävarmuutta paitsi kuluttajien myös työnantajien keskuudessa. Kangistammekin kasvua kohti pakkasjaksoa nyt myös kotikutoisesti. Työttömyysaste on kohonnut nyt vuoden ajan, rakennusala kipuilee heikon kysynnän kanssa ja Suomen talous supistuu kasvun sijasta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.
Muoviset maksukortit katoavat kukkaroistamme hyvinkin nopeasti. Vuoden alusta lähtien Suomessa on siirrytty korttimaksamisen osalta samanlaiseen lähimaksamisen tapaan kuin muualla Euroopassa. Korttia ei enää tarvitse syöttää maksupäätteen lukijaan yli 50 euron ostojen maksamiseksi. Pieni asia, ehkä, mutta on uusi ja merkittävä askel polulla, joka voi johtaa lopulta muovisten maksukorttien katoamiseen.