Talous kiittää Trumpia hetken – itku lyhyestä ilosta

Hypon Talouskatsaus 1/2017, lue tästä linkistä
Suomi jatkaa kohtuullisessa kasvussa koko kuluvan vuoden.
Yllättävää apua näyttää tulevan Atlantin takaa USA:n presidentiksi valitun Donald Trumpin toimien ansiosta. Trumpin elvytys, sääntelyn purku ja läheiset välit Venäjän kanssa tukevat taloutta tänä vuonna. Maksu lankeaa vasta viiveellä. Kapean talousnäkökulman ulkopuolisista tekijöistä puhumattakaan.
Vienti ottaa vastuuta kasvusta Venäjän pakotteiden purkautuessa ja kikyn kautta, mutta nousu nojaa yhä kotimarkkinoihin. Rakentaminen ja kulutus kestävät vielä vuonna 2017 ja työttömyys laskee loivasti. Suurempia pilviä kasautuu vuoteen 2018.
Hypon näkemys tammikuussa 2017
1. Trump tuo toivoa talouskasvusta, mutta mukana myös myrkkypilleri
2. Suomi kasvaa kotimarkkinoiden kannattelemana, myös vienti viriää
3. Työmarkkinoiden toipuminen yllättänyt, seuraava yllätys työvoimapula
4. Kuntavaalit kuumottavat, hallitus voi virittää poliittisen pommin kesälle
5. Korot pysyvät vielä vuosia matalina kotitalouksille, yrityksille ja valtiolle

Subscribe
Notify of

5 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments
Juhana Brotherus
7 years ago

Kiitos hyvästä ja aiheellisesta kysymyksestä Anniina! Likvidillä vakuudella tarkoitetaan helposti rahasti myytävää omaisuutta. Esimerkiksi kasvukeskuksen ruutukaava-alueella sijaitseva kompakti kerrostaloasunto menee kaupaksi myös kriisiaikana eli kyseessä tällöin vakuus on likvidi. Pankin, pankkeja tarkastelevien luottoluokittajien ja sijoittajien silmissä tällainen kohde on turvallisempi, jolloin myös tavallisen asuntovelallisen saama marginaalitarjous on edullinen. Kaikki ovat sidoksissa toisiinsa.

Anniina
7 years ago

Hei,
auttakaa,mitä tarkoittaa vakuus likvidi?

Omataivot
7 years ago

Oisiko todella trump suomalaisen suurin uhka….miten solidium jossa pj sekä tj ovat vanhoja kop,merita,nordea kasvatteja , ( 2 isointa pomoa nyt) näinköhän nämä finanssitiikerit siirtyivät puolustamaan valtion etua , titanikilpi vasemmassa ja miekka toisessa kädessä , vai olisiko yli 30 vuoden aivopesu , jättänyt velvollisuuden toimia helpoimman mukaan , eli pelaa opitun suunnitelman mukaisesti , varallisuus riittää , vain luvatut ja kunnianhimoiset tavoitteet saavuttamatta, nythän on suuri kiusaus kun salomonin aarteet onkin sylissä mitä piti ennen viekkain suunnitelmin tavoitella, entisessä joukossa tuttuja on monia mutta miljoonajoukossa saattaa olla edunajettavat tuntemattomia pienuuksia….mene ja tiedä, kiusaus , helppous, vanhuus ja lapsenusko kanssa tietämättömyyden on omantunnon kohtalo.
Ps. Mielummin 1 oma kuin 10000000 toiselta varastettua , ( oma on sellainen joka mahtuu omiin käsiin ja on itse tehty)

Mulleriittääjo
7 years ago

Nyt rahasto kokoon ja äkkiä joka alkaa ostamaan näitä maita.meitä on monia halukkaita, niillä rahoilla voi vaikka painua itse portugaliin ja jättää asunnon vuokralle jollekin joka vielä uskoo maassa kerrottuja satuja tai haluaa osallistua rahastukseen jolle ei loppua näy.isänmaallinen voi olla silloin kun asunto täyttää 70 vuotta ja testamenttaa sen jollekin ahneelle.

Isännätönmaa
7 years ago

Seuraavan pommin voisi heittää vaikka hypo joka lähtee mukaan kamppanjaan jossa huoneiston / kiinteistön omistajat myyvät kiinalaisille / venäläisille omistamansa tonttinsa päivän hintaan , aivan kuten suomessa on nyt tapana hallituksen esimerkkien myötä , jäämme asumaan taloomme ja maksamme vuokraa oleilusta tontilla , valtio voi sitten poppamiehineen kysellä pekingistä tontin verotusmaksuja , kiertäkööt vaikka paratiisisaarten kautta , näin voisi monikin vanhus jäädä asumaan taloonsa ilman kallista muuttoa ( välityspalkkio /leimavero) ym .mahdollinen myyntiriita ym korvaus ,
Ja samalla rahalla saisi sitten ostettua kotihoitoa , jäisi noi talon mahdolliset ongelmat tuonelan jälkeiselle sakille tai sitten testamenttaisi loppuun asutun hylsyn valtiolle! varmasti kiinnostaa monia ja saisi hypokin hiukan käsittelymaksua , firmat on jo kaikki ulkomaisilla verosuunnittelijoilla , joten eikös anneta maatkin samaan paikkaan. Tässä olis yksi tontinosuus n.415 m2 helsingissä tyrkyllä.