Vaalien jännite sähköistää julkista velkaa

Hypon Talouskatsaus – Hypo ennustaa talouden painuvan taantumaan tänä vuonna. Syynä ovat muun muassa nopea inflaatio ja EKP:n korkopolitiikka, joka korkojen nousuvaiheessa iskee Suomeen enemmän kuin moniin muihin Euroopan maihin. Oman mausteensa talouden näkymiin heittävät vaaleihin valmistautuvat poliitikot, jotka ovat innostuneet sähkötukiin. Itse asiassa kuluttajia tuetaan tässä ja nyt heidän omilla rahoillaan, sillä julkisen talouden alijäämää ja tulevia leikkaustarpeita kasvatetaan tuleville vuosille.

Lue Hypon Talouskatsaus 1/2023 tästä linkistä –>

”Sähkötukiviidakossa myös lomamökit ja kakkoskodit saavat avustuksensa, vaikka tukien pitäisi auttaa akuutin vaiheen yli vain heikoimmassa asemassa olevat”, Hypo ekonomisti Juho Keskinen huomauttaa.

Korkealle nousseet lämmityskustannukset ja ruuan kallistuminen rasittavat etenkin pienituloisia, joiden budjetista perustarpeet haukkaavat leijonanosan.

Kokonaisuudessaan valtion kassasta tultaneen vaalikiimassa jakamaan sähkötukiin ainakin 1–2 miljardia euroa, kun valtiontalous on jo valmiiksi kuralla koronan jäljiltä.

Korkojen nostopolitiikka sorsii Suomea

Euroopan keskuspankin korkopolitiikka voi painaa Suomen taloutta osaltaan muita maita pahempaan taantumaan. Meillä asuntolainat on 95-prosenttisesti sidottu vaihtuviin euribor-korkoihin, jolloin EKP:n korkojen nostot välittyvät Suomeen nopeammin ja heikentävät kasvunäkymiä enemmän kuin kiinteäkorkoisissa maissa.

”Korkojen historiallisen nopean nousun vuoksi Suomessa asuntojen arvot laskevat ja osakesijoitusten arvot ovat jo laskeneet, jolloin meillä yksityinen kulutus laskee entisestään nk. varallisuusvaikutusten vuoksi. Tutkimusten mukaan ihmisillä on tapana kuluttaa enemmän, kun he kokevat omaisuutensa arvon nousevan ja vastaavasti vähemmän, kun he havaitsevat varallisuutensa laskevan, etenkin jos se tapahtuu odottamattomasti”, Juho Keskinen huomauttaa. 

Lue Hypon Talouskatsaus 1/2023 tästä linkistä –> (tai kopioi linkki: https://www.hypo.fi/wp-content/uploads/2023/01/Hypon-Talouskatsaus_tammikuu-2023.pdf)