Tavarakauppa toipui ensin, nyt on kansalaisten vuoro

Hypon Talouskatsaus lue tästä linkistä –> (tai kopioi https://www.hypo.fi/wp-content/uploads/2022/01/Hypon-Talouskatsaus-1-2022.pdf)

Talous kasvaa tänäkin vuonna ripeästi, mutta kovin tempo hiipuu ja ensi vuonna koittaa paluu koronakriisiä edeltäneeseen kasvuvauhtiin. Työmarkkinat vetävät häkellyttävästi ja työttömyys lähentelee rakenteellista tasoaan, kun hakijoita ei riitä tai pätevyys ei yllä työn vaatimuksiin. Suomen julkista taloutta rasittaa EU-elpymispaketin maksuosuus, mutta se ei näy virallisissa luvuissa, vaikka tulee maksettavaksi lähivuosikymmeninä.

Suurimmat uhat talouskasvulle tulevat historiallisen korkealle kohonneista energian hinnoista ja virusvarianttien arvaamattomasta luonteesta. Hypo ennustaa, että talous kasvaa tänä vuonna 3,0 prosenttia ja vuonna 2023 kasvu hidastuu 1,5 prosentin vauhtiin.

”Vaikka kasvu nyt hieman hiipuu, tuntuu se viime vuotta paremmalta. Tuttujen ja tuntemattomien kanssa vietetty kasvokkainen aika, palveluiden paluu ja liian kauan viipyillyt vapaus tuntuvat paremmalta kuin viime vuonna ostettu isompi auto, tarkempi televisio tai muut tavarat ja härpäkkeet”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kuvailee.

Työmarkkinoiden veto on ollut häkellyttävää ja työllisyydessä onkin jo saavutettu taso ennen kriisiä. Tilanne on kuitenkin vähintään kahtalainen, sillä ravintolat ja tapahtuma-ala kamppailevat olemassaolostaan, kun taas toisaalla tarvittaisiin kipeästi osaavia käsipareja. 

Viime syksynä avoimia työpaikkoja oli yli 62 000, kun vuotta aiemmin luku oli 43 000. Vaikeasti täytettäviä avoimia työpaikkoja oli ennätyksellisen paljon, yli 41 000.

”Työpaikkoja on siis jäänyt täyttämättä, kun hakijoita ei ole riittänyt tai pätevyys ei ole vastannut työn vaatimuksia. Työttömyys lähenteleekin jo rakenteellista tasoa”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Lue vuoden ensimmäinen talouskatsaus tästä linkistä –>