Asuntomarkkinoiden nousukausi: Halutut asunnot viedään taas käsistä

Hypon Asuntomarkkinakatsaus 1/2017, lue tästä linkistä
Asuntokaupoilla on nähtävissä tuttu nousukauden merkki eli halutut asunnot viedään jälleen käsistä jo ennen ensimmäistä näyttöä. Uudistuotanto vastaa vahvaan kysyntään ja takoo uusia ennätyksiä. Perinteinen Nostokurki-indeksi paljastaa, että asuntomarkkinoiden voittajat sijaitsevat kasvavissa kaupungeissa, kun syrjäseudut sulavat hitaasti hiipuen. Kompaktit kerrostaloasunnot määräävät nyt asuntomarkkinoiden suunnan ja sävyn, ja tarpeeseen tulevien asuntojen rakentaminen pitää saada jatkumaan poliittisista suhdanteista tai kuntavaaleista huolimatta.
Katsauksen keskeiset nostot
1. Kompaktit kerrostaloasunnot määräävät asuntomarkkinoiden tahdin
2. Nousukauden nousuvesi nostaa kaikki veneet, myös asuntomarkkinat
3. Uudistuotanto uuteen ennätykseen, kuluvana vuonna valmistuu kasvukeskuksiin koteja
4. Asuntosijoittajat tulppana asuntokaupan verenkierrossa, uutena uhkana opiskelijoiden asumistuet
5. Lainatiskeillä vilkasta, kysymyksiä korkotasosta ja kaupungistumisesta

Subscribe
Notify of

9 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments
exmassiarska
7 years ago

aika köykäisiä vertauksia nämä …..lisätään listaan , onko baari talon kivijalassa, onko aa kerhon tukikeskus 1 krs, onko hätämajoituskeskuksen lisätilat oman kämpän naapurissa, onko päiväkoti pihalla erillisrakennuksessa joka kuuluu taloyhtiöön ja tappilainat päällä , jossa kaupunki 1 vuoden vuokrasopimuksella, onko autotallit vuokrattu ulkopuolisille, höyryääkö kebab ikkunan alla, onko kaupunki jo varannut montakin vuokra asuntokäyttöön samasta rapusta, onkohan yhtiöjärjestykset ihan 1 yhteen!!!
mites tasakatto vastaan joku hillitön temppelikatto jota nuijitaan 5 kertaa kirveellä jäitä poistellessa joka talvi ja mihin putoaa oletettu jääpuikko ( jalkakäytävä).
mites tontit ympärillä, mites talo makaa , vanha kaatopaikka, vesijättömää ( savikurakko) vai onko ihan kallion päällä, oma tontti vai vuokrattu, mahdollisia lisäviritystoiveita asukkailta heti 10 vuoden sisällä ( sisäpihaa, latauspisteitä, lasiparvekkeita, lisäkerroksia ym.ym) näitähän tulis pilviin asti lista jotka voi tehdä suurenkin hintaeron tai jo yksikin ehto tehdä mahdottomaksi koko oston.minä tein samalla vaivalla itelle 200 m2 kivitalon kun toi mun lista ei oo vieläkään loppu 10 vuoden jälkeen, nyt tuntuu jo krs talon ostaminen liian haastavalta.

Juhana Brotherus
7 years ago

Pete: Antamiesi tietojen perusteella vanha asunto neliöhinta 3674€ ja uuden (sis. tontti) 4787€. Eroa yli 1000 euroa neliöltä. Pitäisin hintaeroa varsin tyypillisenä ja huomionarvoisena. Uusi selvästi vanhaa kalliimpi, mutta pienemmät korjauskulut ja uusimmat mukavuudet. Kuten toteatkin, tontti selittää pientä silmämääräistä hintaeroa pitkälti. Jotta asunnot ovat vertailukelpoisia, tulee tontti laskea velattomaan hintaan mukaan.
-Juhana Brotherus, Hypo

Pete
7 years ago

Siis ihmetykseni nimen omaan on se, että vanha asunto maksaa lähes sen minkä uusikin. Tarkka esimerkki:
Vantaan Tikkurilassa vuoden 1994 46,0 m², velaton hinta 169.000€ vastaan Uusi rakennettava 44,5 m² jonka velaton hinta on 184.500€ + tontti 28.500€ jonka voi lunastaa tai olla lnastamatta ja tästä uudesta asunnon rahoitusvastikkeen ja tontti vuokra voi vähentää verotuksessa vuokratuloista. Matkaero Tikkurilan keskustaan on vain muutama sata metriä. Mielestäni hinta ero on varsin pieni. Tontilla voinee hieman asiaa selittää muttei mielestäni lainkaan riitävästi. Vonko oletaa, että tuo uusi asunto ptää hintaansa kun vanhat asunnotkin maksaa mielestäni järkyttävästi uusiin nähden.

ikilaatu
7 years ago

huono vertaus tämä auto, ennen autot oli jalometallia ( rauta) nykyään muovia , ennen puolet hinnasta oli tyhjää humppaa ( veroa) nykyään mitätön osa kokonaishinnasta ,osat olivat ennen eurooppalaisia , nykyään kiinasta kaikki……eli onko entinen oma puhvelinnahka huonompi kuin uusi lainattu kalliimpi kiinassa tehty “muovinahka” …nykyään “uusi “on saanut aivan liian upean statuksen.pitäisi vertauksen olla laatu/laaduton, tämä vertaus ei katso ikää.

Juhana Brotherus
7 years ago

Kiitos kommenteista. Hyvä kysymys Pete! Tyypillisesti uusi asunto maksaa selkeästi enemmän kuin vanha. Samaan tapaan kuin uusi auto maksaa enemmän kuin vain vähän käytetty vastaava auto. Yksittäistapauksissa eroja voi löytyä ja muutama sata metriä voi olla pitkäkin matka muuttaen maisemaa, palveluita ja ympäristöä.
-Juhana Brotherus, Hypo

Pete
7 years ago

En ymmärrä tätä hetkeä, kun vanhat kerrostalo asunnot (1990-2000) saattaa maksaa liki saman tai jopa enemmän kuin uusi. Voiko tosiaankin muutama sata metriä vaikuttaa hintoihin dramaattisesti vai mikä näissä hinnoissa on?

Omakulta
7 years ago

Eiranrannassa taannoin vietiin myös asunnot käsistä, myytiin ylimmät tähtitieteelliset asunnot , joiden myyntineliöhinnoilla päästiin herkuttelemaan alemman kerrosasukin laatikon hinta, lauttasaaressa taas laitettiin näyteikkunalle aivan överihintaan tyrkylle vanhoja omiksia ja kyllä tuntu halavalta vieressä myytävät uudisneliöt, meinas kädet lähteä taskuista. ,…ota laina, vaihtele asuntoa välillä, saneeraa välillä, kun laina maksettu tee heti perään iso päivitys remontti , maksele kiinteistöveroja , ja lopuksi tee myyntiremontti, ja viimeiseksi riitele myynnistä ja lopuksi perintövero rahaa säästä lapsille jolla lunastavat jämän.

Expuute
7 years ago

Entinen myyntimies sai myytyä puimakoneen ennenkuin tarjous ehti lähteä?…….no myyntimies avasi kuoren laitto lisää numeroita hintaan ja kirja lähti taas matkaan….että vaarallista tällänen “käsistävienti” jää pian herkut saamatta ja valmis puoliväliin näillä jutuilla, ja jos noin kovin kauppa kannattaa , kannattaako valmistajan edes myydä! , myy sitten myöhemmin ,nousee entistä hurjemmin hinta puutteessa.

Tosionsetä
7 years ago

Nykyiset palkkatyöt ovat niin ohutta harsoa , ja ostettavat betonikuutiot ( virolainen hiki, vesi,hiekka ja sementti) niin kalliita / tai purkukuntoa odottavat että nämä 30-50 vuoden lainat ovat kuin pikavippi kallion entiselle raksajarmolle, hurma esitteitä lukiessa , krapula maksaessa ja surma realiteettien kohdatessa omat illuusiot, kyllä on perinnöttömän arki vuokramajassa päivä kerrallaan, oli ennustus/hypetys osaston huumausporukka mieltä mitä tahansa…pääsee maasta pois milloin haluaa kun sohjo ja pakkanen kurittaa velkaviljon arkea…vale, emovale,ennustus, tilasto.