Talouskasvua nähdään vasta ensi vuonna

Hypon tilannekatsaus taloudesta heinäkuussa – Uusi hallitus aloittaa tilanteessa, jossa ikääntyvä väestö ja kohonneet korot koettelevat julkista taloutta ja osaavia käsiä kaivataan kasvun tekijöiksi. Hypon ennusteen mukaan bkt laskee tänä vuonna -0,5%, josta noustaan ensi vuonna 1,0%:n kasvuun. 

Lue talouden tilannekatsaus klikkaamalla tätä linkkiä –>.

Talouden sopeutus ja velkakehityksen taittaminen on nyt poliittisesti haastavaa, kun inflaatio on köyhdyttänyt kuluttajia kaksi vuotta. Maailmantalouden kasvu tukee Suomen vientiä, korkotaso iskee kuitenkin investointeihin ja yksityiseen kulutukseen, jotka painavat kuluvan vuoden kasvun pakkaselle.

Asuntomarkkinoiden sitkeä jumi jatkuu vielä tovin, mutta kovimmat hintojen ja kauppojen laskut on jo nähty. Koteja kysytään taas, kun korot ja inflaatio asettuvat ja kuluttajien luottamus kohenee kunnolla. Työmarkkinat toimivat talouden tukipilarina, vaikka korkomenot haukkaavatkin nyt aiempaa suuremman osuuden palkkatuloista. Kun kuluttajahintojen nousukiito viimein hellittää, paranevat reaalipalkat vihdoin ensi vuonna.

Lue keskeiset ennusteluvut tälle ja ensi vuodelle tästä linkistä –>.