Ensiasunnon ostajien etsikkoaika

Hypon Asuntomarkkinakatsaus toukokuussa:

Asuntomarkkinoiden tervehtyessä hitaasti monelle ensiasunnon ostajalle ja asunnonvaihtajalle on siirtymävaiheen aikana tarjolla tuhannen taalan paikka. Äkillisiin heräteostoksiin ei ole tarvetta, sillä asuntoja on nyt tarjolla runsaasti ja kaupoilla voi perehtyä ostettavan kohteen tietoihin rauhassa, lisäksi reilulle tinkimiselle hinnasta on hyvää tilaa.

Lue koko Hypon Asuntomarkkinakatsaus tästä linkistä –> (tai kopioi osoite: https://www.hypo.fi/wp-content/uploads/2023/05/Hypon-Asuntomarkkinakatsaus_toukokuu_2023.pdf)

Hypon asuntorahoitusjohtajat Anna-Maija Kuosmanen ja Risto Marila kehottavat ostohalukkaita tutustumaan sekä omaan talouteen ja taloyhtiöiden dokumentaatioon. Tilinpäätökset, isännöitsijäntodistukset sekä osakasrakenne on syytä lukea tarkasti.

“Ja meiltä saa neuvoja pyydettäessä ja pyytämättäkin. On vastuullista pankkitoimintaa kiinnittää ostajien huomio heille tärkeisiin seikkoihin”, Kuosmanen ja Marila lupaavat.

Lainakorkojen nousu, uusien asuntojen valmistuminen ja epävarmuuden hyydyttämä kysyntä ovat painaneet asuntojen hinnat niin jyrkkään laskuun, että vastaavaa on nähty viimeksi 30 vuotta sitten vuonna 1993. Kauppaa käydään kolmanneksen verran vähemmän kuin vuosi sitten ja viidenneksen vähemmän kuin ennen koronapandemiaa vuonna 2019.

”Kaupankäynnin käänne kolkuttelee jo ovella, mutta hinnat seuraavat vasta viiveellä. Korkea inflaatio ja pitkittyvä korkopaine iskevät kuluvan vuoden hintakehitykseen enemmän kuin vielä vuoden alussa arvioitiin. Tilanne näyttää muuttuvan ensi vuonna, kun uusia asuntoja ei enää valmistu yhtä paljon ja korot vakiintuvat sekä kysynnän ennustetaan kasvavan”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvailee ajankohtaista markkinatilannetta.

Hypon ennuste asuntojen hinnoiksi koko maassa tälle vuodelle on -7,0 % ja ensi vuonna käännytään +2,0 % nousuun. Pääkaupunkiseudun osalta vastaavat luvut ovat -8,0 % (2023e) ja +3,0 % (2024e).