Asuntomarkkinoiden nollavuosi tietää hintanousua

Hypon Asuntomarkkinakatsaus 4/2023 – Korot, väestönkasvu ja hallituksen varainsiirtoveromuutokset määräävät nyt asuntomarkkinoiden suunnan. Ensi vuonna 2024 kaupankäynti viriää selvästi, mutta hinnat kääntyvät selkeämpään nousuun vasta loppuvuodesta. Nopean laskun ja korkeiden vertailuhintojen vuoksi vuositason hintamuutos jää nollaan.

Lue uusin asuntomarkkinakatsaus tästä linkistä –>.

Katso asuntomarkkinavideo puolestaan tästä linkistä –>, kun Hypon videotiimi kävi Lauttasaaressa.

”Kaupungit kasvavat nyt nopeammin kuin koskaan, mutta uusien asuntojen aloitukset on pantu jäihin. Rakennusyhtiöiden myyntivarastot tyhjenevät ja samaan aikaan uusia asuntoja valmistuu kasvukolmioon vähiten 10 vuoteen. Tuloksena se, että hintojen nopeampi kirivaihe ajoittuu vuoteen 2025”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.

Hypon hintaennuste osoittaa koko maahan kuluvalle vuodelle laskua -6,5%, joka tasoittuu vuositasolla 0%:iin vuonna 2024. Pääkaupunkiseudulle Hypo ennustaa vastaavasti -7,8% (2023) ja 0,0% (2024) kehitystä.

Korko-odotukset laskevat, mutta suomalaisten asuntolainojen viitekorot pysyttelevät vielä neljän prosentin lähimaastossa. Yleisimmän eli vuoden euriborin mukainen korontarkistus kulkee 12 kuukauden sykleissä, joten lainanottajan kannattaa seurata omia ehtojaan, jotta tietää, millaiseen korkoon hänen on syytä varautua.