Kannustinloukku kangistaa asuntomarkkinoita

Asuntokauppaa jähmettää entisestään asuntomarkkinoiden kannustinloukku. Kiinteät korot, korkokatot ja korontarkistuspäivän odottelu houkuttelevat ihmisiä pysymään paikallaan, vaikka tarvetta uuteen kotiin olisikin. Hypo ennustaa uudessa asuntomarkkinakatsauksessa asuntokaupan käyvän säästöliekillä kesään asti ja kauppahintojen laskevan entisestään.

Lue Hypon uusin asuntomarkkinakatsaus tästä linkistä –>

Markkinoiden kannustinloukko hidastaa asuntokauppaa varsin ymmärrettävästi:

”Nykyiseen asuntolainaan aiemmin neuvoteltuja edullisia ehtoja ei välttämättä saa mukaan uuteen lainaan, koska lainavakuus yleensä vaihtuu. Muuttopäätöstä lykkäämällä voi siis juuri nyt säästää jopa satasia kuussa”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvaa uutta ilmiötä.

Ilmiö on laaja, sillä se koskettaa jopa miljoonaa suomalaista asuntovelallista. Se vertautuu työelämän kannustinloukkuihin, joissa työn ottamista hidastaa verotuksen ja etuuksien muutokset. Korontarkistukset purkavat tilannetta, kun kalenteri kulkee eteenpäin, mutta kiinteiden korkojen ja korkokattojen loukku saattaa kestää vielä hyvinkin pitkään, sillä niissä ratkaisevaa on korkojen kehitys.

Hypo ennustaa uudessa asuntomarkkinakatsauksessa asuntokaupan käyvän säästöliekillä kesään asti ja kauppahintojen laskevan entisestään. Uusien laskelmien mukaan Hypo ennustaa asuntojen hintojen laskevan koko maassa tänä vuonna 6 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla jopa 7 prosenttia. Ensi vuonna 2024 tilanne kääntyy loivaan nousuun koko maassa +2,0% ja pk-seudulla +3,0%.

Lue koko katsaus tästä linkistä –>