Hypon asuntomarkkinakatsaus Q4/2015

Lue koko katsaus tästä linkistä.
Asuntomarkkinat piristyvät, vaikka epävarmuus jatkuu
Asuntomarkkinat ovat syksyn mittaan piristyneet, vaikka talouskehitys laahaa, eikä epävarmuus hellitä millään. Hypon Asuntoindeksi osoittaa, että kasvanut kysyntä on yllättävästi lisännyt kauppamääriä ja pitänyt hintatasoa yllä erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.
Jatkuva asuntotarve kehittyvillä alueilla ja alhainen korkotaso ovat kuitenkin ainoat vastavoimat heikkojen uutisten keskellä. Hallituksen hajoaminen vältettiin toistaiseksi, mutta jatko ja toimintakyky pysyvät epävakaina. Nykyhallituksen asuntopolitiikkaa on leimannut kielteinen suhtautuminen kaupungistumiseen, minkä takia myöskään tiivistyvän kaupunkirakenteen ja toimeliaisuuden tarjoamista hyödyistä ei saada kaikkea irti.
Asunnonostoa harkitsevan kannattaa pitää mielessä pimeän ajan tarjoukset. Toistuvan kausivaihtelun mukaisesti hinnat tahtovat laskea vuoden viimeisinä viikkoina, ja monet pankit käyvät tiukkaa kisaa harvoista asiakkaista pyrkiessään täyttämään myyntitavoitteensa. Juhannuksen kilpalaulantaan verrattuna perheet voivat säästää parin kuukauden nettopalkan verran.
Katsauksen keskeiset nostot

  1. Asuntokauppa piristyy pimeyden keskellä – Helsinki ja Tampere koko maan vetureina
  2. Asuntojen hinnat junnaavat paikallaan, mutta kauppamäärät elpyvät
  3. Vuodenvaihde paras ajankohta ostaa asunto, mahdollisuus tuhansien eurojen säästöihin
  4. Pakolaisvirrat näkyvät kasvukeskuksissa: potentiaali myönteinen, lopputulos epävarma
  5. Matala korkotaso ja muuttoliike eivät välttämättä väliaikaisia ilmiöitä – vaikutuksia asuntomarkkinoihin
Subscribe
Notify of

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments