Kasvukaupungit yllättävät ja ylittävät itsensä

Hypon Asuntomarkkinakatsaus 3/2017.
Asuntomarkkinoiden magneetit vetävät vahvemmin kuin uskoimmekaan. Kasvuveturina jatkaa pääkaupunkiseutu perässään Tampere ja Turku. Oulu ja Jyväskylä täydentävät Suomen kasvuviisikon, jossa väestö kasvaa, talous toipuu ja asuntokauppa käy. Huomio kohdistuu nyt keskisuurten sarjaan, jotka hakevat suuntaa. Perää pitää puolestaan kolme kärvistelevää kaupunkia: Kouvola, Kajaani ja Kotka.
Helsinki ja Tampere kasvavat väestöennustetta vahvemmin. Nyt nousu ylittää jopa kaupunkien omat tavoitteelliset tasot. Määrällisen kasvun lisäksi tapahtuu rakenteellista muutosta: jopa lapsiperheet hakeutuvat keskustoihin esikaupunkialueiden sijaan. Kaupunkien kasvun tuleekin kurkottaa jatkossa ylös, ei sivuille. Pasila, Kalasatama ja Tampereen Kansi hyviä ensiaskelia uudella tiellä.
Lue koko katsaus tästä linkistä >

Subscribe
Notify of

9 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments
Muuttaja
6 years ago

Muuttoliike on jatkuvaa. Ensin muutetaan Suomessa muutamaan kasvukeskukseen, niistä väki vähitellen valuu pääkaupunkiseudulle, ja lopulta Helsinki-Vantaan kautta muuttoliike jatkuu ulkomaille.

Syrjäytynyt
6 years ago

Sa­mal­la kun kau­pun­geil­la on en­tis­tä pa­rem­mat edel­ly­tyk­set luo­da maa­ham­me ta­lou­del­lis­ta kas­vua ja hy­vin­voin­tia, kes­kit­ty­vät myös mo­net so­si­aa­li­set on­gel­mat kau­pun­kei­him­me. Eri­ar­vois­tu­mis­ke­hi­tys, mo­ni­kult­tuu­ri­suu­des­ta juon­tu­vat jän­nit­teet tai vaa­de kau­pun­kien kas­vun kes­tä­vyy­des­tä ovat vain esi­merk­ke­jä.

Antti
6 years ago

Työvoimaa tarvitaan Manpowerin työantajakyselyn mukaan ympäri Suomea. Itä-Suomen työmarkkinoista ennustetaan kuitenkin vahvimpia viimeisessä kyselyssä (indikaattori 17 prosenttia). Länsi- ja Etelä-Suomessa työllistämisaikeet ovat kohtuulliset (indikaattorit 8 ja 6 prosenttia) ja Pohjois-Suomessakin varovaisen positiiviset (indikaattori 4 prosenttia).

Antti
6 years ago

Työ- ja elinkeinoministeriön ennakkotietojen perusteella voimakkaimpia kasvajia taloudessa ovat Lappi, Kainuu, Keski-Pohjanmaa ja Varsinais-Suomi. Näissä maakunnissa yritysten liikevaihdon kasvu on ollut keskimäärin 13–17 prosenttia.

Maakuntien mies
6 years ago

Kyllä me samassa veneessä olemme. Olisi vaikea kuvitella sellaista tilannetta, että koko maa voisi menestyä ilman Helsingin seudun menestystä. Ja päinvastoin: Ei Helsingin seutu voi menestyä ilman muuta maata. Monilla toimialoilla ei ole kovin hyviä edellytyksiä Helsingin seudulla, kuten metsäteollisuudella. Me olemme verkottunut talous, ja kaikki hyötyvät, kun yksi osapuoli hyötyy.

Arto Salmela
6 years ago

Siis Helsingin kasvusta osa tulee asumisväljyyden lievän laskun takia

Arto Salmela
6 years ago

hyvä katsaus
Helsingin ylikasvu johtuu siitä, että asumisväljyys lievästi putoaa

Anonymous
6 years ago

Hei Esa!
Kävimme Hypon tiimillä kuumailmapallon kanssa 600 metriä Helsingin-seudun kattojen yllä. Käy katsomassa video: Hypon etusivulta pääset kuvalliseen kerrontaan.
terv. Juha L

Esa
6 years ago

Missä noin komeat näkymät!
Kiitos hyvistä analyyseistä.