Asuntomarkkinakatsaus 2/2022: Kauppa hiljenee ja yksiöt halpenevat

Asuntokauppa hiljeni maalis–huhtikuussa, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan jatkui, inflaatio kiihtyi ja korot nousivat. Kauppaa käydään silti enemmän kuin vuonna 2019, eli ennen koronaa, sotaa tai plussakorkoja.  Lue Hypon uusi asuntomarkkinakatsaus tästä linkistä –> (tai klikkaa: https://www.hypo.fi/wp-content/uploads/2022/05/Hypon-Asuntomarkkinakatsaus_2-2022.pdf)

Hypo videotiimi Lappeenrannassa, katso tästä linkistä –>

Pieniä asuntoja valmistuu nyt ennätyksellisesti kasvukeskuksiin, mutta samaan aikaan kysyntä kohdistuu lisäneliöihin, joita halutaan etätöiden vuoksi. Hypon arvion mukaan yksiöiden hinnat laskevatkin jopa kasvukeskuksissa tänä vuonna, mikä kertoo markkinoiden toimivuudesta. Sen sijaan suuremmat asunnot kallistuvat yhä etenkin kasvukolmion kärjissä, koska kysyntää riittää ja tarjonta on vähäisempää.

Yksiöiden hinnoissa sinänsä on laskuvaraa, sillä niiden hinnat karkasivat isompien asuntojen kehityksestä 2010-luvulla.

”Kysyntä ja tarjonta korjaavat tilannetta, joten tilanne korjaantuu. Pienten asuntojen hintojen lasku on toivottu asia, sillä ensiasunnon ostajat pääsevät paremmin kiinni omistusasuntopolulle. Yksiöiden hinnat ovat yhä nousseet 15 prosenttia enemmän kuin suurten asuntojen hinnat vuodesta 2008 lähtien”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Maisterit opiskelevat ja muuttavat pois

Etätöiden yleistyminen ja oppilaitosten opintosalien sulkemiset korona-aikana näyttivät alkuun johtavan siihen, että kasvukaupunkien vetovoima hiipuu. Toisin kävi. Koronakriisi ei suinkaan pysäyttänyt vastavalmistuneiden maistereiden muuttoliikettä, vaan Helsingin vetovoima on vahvistunut. Monien yliopistojen haasteena on osaajien pitäminen tutkintojen jälkeen, koska opiskelupaikkakunta toimii valtaosalle maistereista välietappina, kun he miettivät sijoittumistaan asumaan ja töihin.

”Maistereiden asuinvalinnat ennakoivat ja kertovat aluetalouden ja asuntomarkkinoiden suunnasta, sillä he ovat parhaassa iässä aloittamaan työuraa ja perustamaan perhettä. Nuorten perheiden valinnat ohjaavat asuntokysyntää tulevina vuosikymmeninä”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen sanoo.

Lue Hypon uusi asuntomarkkinakatsaus tästä linkistä –>.

Hypo videotiimi Lappeenrannassa, katso tästä linkistä –>