Asuntomarkkinakatsaus 4/2016

Lue koko katsaus tästä linkistä.
 
Kotitaloudet velkaantuvat taloyhtiöiden kautta
Kotitaloudet ovat alkaneet velkaantua hyvin nopeasti asunto-osakeyhtiöiden kautta. Syynä ovat korkovähennysoikeuden supistuminen sekä laajat putki- ja julkisivuremontit erityisesti kasvukeskusten kerrostaloissa.
Kilpailutilanne on vetänyt taloyhtiölainojen marginaalit alas, joten yhtiölaina tulee nyt asunnonostajalle tai -omistajalle edullisemmaksi kuin oman lainan ottaminen.
Samaan tapaan kuin työmarkkinat ja tuloerot polarisoituvat, näkyy juopa myös asuntomarkkinoilla. Suomessa ei voida puhua yhdestä yhtenäisestä asunto- tai asuntolainamarkkinasta, vaan lukuisista eri osamarkkinoista.
 Vuoden neljännen katsauksen keskeiset nostot

  1. Uusi nousu sirpaloituu, ei yhtenäistä asuntomarkkinaa edes kuntarajojen sisällä
  2. Asuntokaupan kysyntä kohti uusia kerrostalokohteita
  3. Historiallinen rakennusbuumi kasvukeskuksissa jatkuu
  4. Asuntorahoituksen suurin murros taloyhtiöissä, oman isännöitsijän ja hallituksen osaaminen ratkaisee
  5. Matala korkotaso ja kaupungistuminen pitkäaikaisia ilmiöitä
Subscribe
Notify of

1 Kommentti
Inline Feedbacks
View all comments
betonirubik
7 years ago

1. taloyhtiön velka, tässä osakkeiden omistajat takaavat toisiaan , jopa velattomat osakkaat ensisijaisesti ( hoidetaan maksut lainoittajille ja riidellään osakkaan kanssa myöhemmin )
2. saman syyn takia joutuu osakkaat tarkkailemaan osakkaiden ” rahatilanteita”
3. joskus näitä kerättyjä rahavuoria on “isännöitsijä” vähän lainaillut !!!!
4. olet isolla taloyhtiön velalla , tavallaan osaomistusosakas ( vuokralainen )
5. taloyhtiön velalla ei voi tehdä bisnestä, se on juuri sen kokoinen eurokasa kun se on ,tulee kaupassa mukana
rasitteena.
ison remontin jälkeen jossa rakennuksen muutenkin isohko lähtöhinta on kuorrutettu vastaavan kokoisella taloyhtiön lainapanoksella, saattaa mikä tahansa tapahtuma palauttaa rakennuksen markkinahinnan 50% alemmaksi , jolloin luotottaja omistaakin koko talon luotottamallaan 50% hinnalla
jos kyseessä on ( rahasto / julkis ,ym taho jonka tarkoitus on harrastaa vuokrabisnestä ) saavat näin talon ohjailuunsa, on näkynyt jo aiemmin esimerkkejä miten vanhukset joutuvat ulos talosta remontin jälkeen kun bingolapun ostoon ei riitä raha,ei luottokapseli anna enempää. se että ei mieti ensin vaan jälkeen ja jotkut kertoo skenarion ,ole mitään pelkotilojen maalailua vaan totuutta muuttuvassa maailmassa.omakotitalossa ei yllätä uusi osakas aamutakissa kellarissa eikä asioita päätetä ryhmässä huutamalla,myöskään vuokralaiset ei yllätä käytävillä, eikä pysäköintifirman eevartti laputa kaverin autoa.