Kauppasodan uhka varjostaa, Uudenkaupungin moottori voi yskiä

Lue uusin Talouskatsaus klikkaamalla tästä linkistä >
Kotimainen taloustunnelma on pysynyt pirteänä, vaikka maailman uutiset ovat muuttuneet epävakaiksi. Uhkaava kauppasota kärjistää kuitenkin Yhdysvaltojen sekä muun maailman suhteita ja öljyn hinta on kääntynyt nousuun, joten muutoksen tuulet puhaltavat jo. Hypo ennustaa kuluvan vuoden talouskasvuksi 3,0 prosenttia ja 2,0 prosentin kasvua vuodelle 2019.

Vaikka kauppasota ei tarkoittaisikaan finanssikriisin tapaista tuskaa, se leikkaisi Suomen vientivetoisesta talouskasvusta noin kaksi prosenttia. Pelastus on se, että EU:n sisäkauppaan esteet eivät iskisi. Kuitenkin alueelliset vaikutukset voisivat olla valtavat. Esimerkiksi Uudenkaupungin ihme voi törmätä ongelmiin, jos uudet tullit tai säännökset nostetaan autokaupan riippakiveksi. Saksalaisten autojen kova kysyntä Yhdysvalloissa on nostettu yhdeksi seikaksi, joka hiertää pahasti Trumpin hallintoa.
”Uudenkaupungin moottori voi yskiä pahasti, pahimmillaan jopa leikata kiinni, jos autokauppa törmää esteisiin. Vauhtiin päässyt asuntomarkkina on alueellisesti kauppasodan armoilla”, Hypon Juhana Brotherus sanoo.
Euroopan keskuspankki on linjannut, että korot pidetään ennallaan kesään 2019 asti. Asuntovelallisten on siis syytä varautua uuteen aikaan. Jos taloustilanne sallii, syksystä 2019 siirrytään viimein nousevien korkojen aikaan. Tällä hetkellä korkomenot ovat tyypillisessä asuntolainassa noin 100 euroa kuussa, mutta muutaman vuoden kuluttua summa voi olla kaksinkertainen.

Subscribe
Notify of

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments