Vetovoimaiset alueet pärjäävät suhdannekuopassakin

Hypon päivitetyssä asuntoluottoluokituksessa Espoo nousi Helsingin ja Tampereen rinnalle. Kärkikolmikko on nyt AA-luokassa, mutta kirjainten perässä on miinus, mikä heijastaa sitä, että asuntomarkkinoiden vaikea suhdanne näkyy myös vahvimman kasvun alueilla.

Lue uusin Hypon Asuntoluottoluokitus tästä linkistä –>.

Hypon Asuntoluottoluokitus on rakennettu kuvaamaan alueiden riskejä ja kriisinkestävyyttä, jolloin hetkellinen suhdannekuoppa ei heiluta yksittäisen alueen luokitusta kovin vahvasti. Tuoreessa päivityksessä luokitus nousi 24 kunnassa yhdellä pykälällä ja laski saman verran 59:ssä. Alueellisten riskien ja etujen tarkastelu avaa sitä, mihin suuntaan asuntojen hinnat kehittyvät tulevaisuudessa ja mikä on asuntokaupan tulevaisuuden näkymä alueellisesti.

Ajankohtaisessa asuntomarkkinakatsauksessaan Hypo ennustaa ensi vuodelle asuntojen hintoihin loivaa nousua, koska uusien asuntojen tarjonta hiipuu rakentamisen hiljentyessä, mutta samaan aikaan muuttoliike tuo kasvukeskuksiin uutta väkeä. Päivitettyjen lukujen mukaan hintaennuste tälle vuodelle on -6,0 % ja ensi vuodelle +1,5 %, pääkaupunkiseudulla vastaavat luvut ovat -7,5 % (2023) ja +2,5 % (2024).

Voit lukea yhdistetyn asuntoluottoluokituksen ja asuntomarkkinakatsauksen tästä linkistä –>.