Ukrainan sota synkensi asuntomarkkinat

Hypon Asuntomarkkinakatsaus 1/2022, lue tästä linkistä –> (tai kopioi osoite: https://www.hypo.fi/wp-content/uploads/2022/03/Hypon-Asuntomarkkinakatsaus_1-2022.pdf)

Putinin Venäjän aseellinen hyökkäys Ukrainaan muutti asuntomarkkinoiden tunnelman synkeän säikyksi. Sota ja maailmanpoliittinen tilanne kasvattavat epävarmuutta etenkin ostajien ja rakentajien keskuudessa. Harva myyjä joutuu turvautumaan pakkomyyntiin, joten he eivät kovinkaan nopeasti alenna pyyntihintojaan. Kaiken seurauksena myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät vähenevät.

”Jos perheen tulot ja työllisyys ovat kiinni idänkaupasta tai venäläisistä turisteista, on hyvin ymmärrettävää ottaa tuumaustauko ostoaikeissa. Olemme kuulleet kuitenkin jo Suomessa harvinaisia kauppojen perumisia, vaikka hätäily yleensä johtaa vain häviöihin. Asuntomarkkinoilla se tarkoittaa vähintään käsirahan menetystä”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Ukrainan sodan takia hintaennuste jää hieman maltillisemmaksi. Koko maan hinnat nousevat tänä vuonna Hypon ennusteen mukaan 1,5 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 3,0 prosenttia.  Viime vuoden hintojen nousuvauhdista 3,7 % ja 5,5 % pudotus on kova, mutta vielä isompi muutos voidaan nähdä kauppamäärissä, jos sota ja epävarmuus laajenevat.

Hypon näkemys asuntomarkkinoista

  1. Ukrainan sota synkensi näkymät – kauppamäärät alas ja myyntiajat ylös, hintoihin vaikutus vähäisempi
  2. Inflaatio nostaa vuokria, iskee energiasyöppöihin taloihin ja tuntuu vuokratonttien vastikkeissa
  3. Ooppera-asunnot ja rikkaimpien rahojen parkkipaikat tyhjien arvoasuntojen arvoituksen takana
  4. Hypo-indeksi kertoo asuntokysynnän rauhoittumisesta – Tampereen kiri kestää kaikesta huolimatta
  5. Asuntoaloitukset korkeimmat 30 vuoteen, sota aiheuttaa nyt alituotannon riskin tulevalle rakentamiselle

Hypon Asuntomarkkinakatsaus 1/2022, lue koko katsaus tästä linkistä –>.