Hypo avaa alueelliset asuntomarkkinat uudessa luokituksessaan

Hypo alkaa luokitella alueellisia asuntomarkkinoita analyyttisesti Hypon Asuntoluottoluokituksessa. Uudessa asuntomarkkinakatsauksessa esitellään Hypo-luokitus ensimmäistä kertaa ja jatkossa tietoja päivitetään kerran vuodessa.

Lue uusin Hypon Asuntomarkkinakatsaus klikkaamalla tästä (tai https://www.hypo.fi/wp-content/uploads/2021/02/Hypon-Asuntomarkkinakatsaus_01_2021.pdf)

Tällä kertaa Hypon Asuntoluottoluokitus nostaa asuntomarkkinoiden A-tasolle yhteensä 12 kuntaa manner-Suomesta. Hypo-luokitus tarkastelee markkinoita asuntorahoittajan silmin, ja se avaa sekä alueelliset riskit että edut avoimesti ja analyyttisesti. Maantieteellisiksi alueiksi on valittu kunnat.

Hypo arvioi Helsingin kahden A:n asuntomarkkina-alueeksi, mutta yksikään kunta ei yllä AAA-luokkaan. Yhteensä vain 32 kuntaa yltää vähäriskiseksi eli luottoluokitusmaailmasta tutulla asteikolla vähintään BBB-luokituksen tasolle. Puolet kunnista on C-sarjassa ja 100 kuntaa häilyy hyvän ja heikon välimaastossa.

”Koko tuo turvaa eli kasvukolmion kärkikaupunkien nousu eturiviin ei ole mikään yllätys, mutta myös pienet voivat pärjätä: esimerkiksi Pirkkala Tampereen kupeessa ja Kaarina Turun vieressä nousevat Hypo-luokituksen yllättäviksi helmiksi”, Hypon nuorempi ekonomisti Juho Keskinen sanoo.

Hypon Asuntoluottoluokitus käyttää luottoluokitusmaailmasta tuttua kymmenportaista asteikkoa parhaasta AAA-luokasta heikoimpaan D-luokkaan. Hypo-luokituksessa tarkastellaan kahdeksaa eri teemaa kuvaamaan alueen asuntomarkkinatilannetta.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kertoo, että tavoitteena on antaa asunnon ostoa harkitseville sekä kaikille asuntomarkkinoista kiinnostuneille kansalaisille yksiselitteinen kuva alueellisten markkinoiden toiminnasta.

”Tarjoamme tietoa ja turvaa kansalaisille, kun he suunnittelevat asuntokauppaa. Ehkä Hypo-luokitus myös kirittää kuntapäättäjiä parantamaan alueellisia asuntomarkkinoita”, Juhana Brotherus pohtii.