Työllisyysihme totta vai tarua?

Tilastokeskus tulitti torstaina 24.1.2019 ilouutisia Suomen työmarkkinoilta. Työllisyysaste kipusi joulukuussa jo 72.5 prosenttiin ja työttömyysaste laski 6.6 prosenttiin. Luvut yllättivät iloisesti taloustarkkailijat, jotka pelkäsivät loppuvuoden pörssipaniikin ja kansainvälisen kasvun horjumisen heiluttavan Suomenkin lukuja. Ei horjuttanut, ei ainakaan vielä. Työmarkkinat toki liikkuvat viiveellä talouskäänteiden mukana mentiin sitten ylös tai alas. Mutta kokonaisuus näyttää nyt työmarkkinoilla valoisimmalta vuosikausiin.

Tilastojulkaisusta heräsi Twitterissä laaja keskustelu, jossa kaksi kommenttia ansaitsevat lisähuomiota:

1. Valetyölliset pilaavat tilastot?

2. Työmarkkinat eivät enää voi vahvistua?

Työllisyystilastoissa työlliseksi luokitteluun riittää, että henkilö on töissä yhden tunnin viikossa. Valetyöllisyys – eli yksi tunti töitä viikossa täyttä työttömyysetuutta saaden – onkin ollut suurennuslasin alla Hypon nostettua asia esille. Työsuhteiden laatua tarkastellen näyttää, että silpputöitä on todellakin tullut tavallista enemmän: viime vuonna jatkuvia kokoaikatyöllisiä oli 58 000 henkeä enemmän kuin hallituksen ensimmäisenä vuonna 2015. Samalla epäsäännöllisiä työsuhteita oli 56 000 enemmän. Pahimpia silpputöitä eli määräaikaisia osa-aikatöitä, mahdollisia valetyöllisiä, oli 23 500 enemmän kuin vuonna 2015. Samasta ilmiöstä kertoo alityöllisten – eli tahtomattaan lyhyttä päivää tekevien – määrän kroonisesti korkea taso. Suurin osa kasvusta on siis tullut parhaaseen työsuhderyhmään ja toisaalta monelle on parempi olla työmarkkinoilla edes osittain mukana kuin kokonaan poissa. Tilastot eivät siis ole synkät, mutta työllisyysaste peittaa alleen myös valjumpia faktoja.

Jos ensimmäinen kysymys kyseenalaisti koko ilon, niin toinen taas toteaa ilon olevan ainakin ohi. Supisuomalainen lähestymistapa – pessimisti ei pety. Työllisyysaste ylittää hallituksen 72 prosentin tavoitteen kirkkaasti nousten korkeimpaan lukuun vuoden 1991 jälkeen ja työttömyysaste laski matalimmalle tasolle finanssikriisin alun jälkeen. Moni uskookin, ettei nykytasoa parempaan päästä. Tätä sopii epäillä, kun työttömyys on alentunut USA:ssa ja Euroopassakin aiempia arvioita alemmas. Ikääntyneet pysyvät työmarkkinoilla kaikkialla mukana pidempään ja puheet työn loppumisesta ovat osoittautuneet vähintäänkin ennenaikaisiksi. Työmarkkinat takovat uusia ennätyksiä, mikäli vain kasvu jatkuu. Lisäuudistukset antaisivat vielä myötätuulta purjeisiin – Pohjoismaiseen klubiin liittyminen 75 prosentin työllisyysasteella ei ole utopiaa.

Kirjoittaja on Hypon pääekonomisti

Subscribe
Notify of

20 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments
Matti Tunkkari
5 years ago

Lounais-Suomessa työllisyys on todella parantunut ja tässä lähteenä on ELY-keskuksen katsaus. Yksikkööni kuuluvat työllisyyspalvelut ja vuoden aikana nk Kelan työmarkkinatuen kuntaosuus on alentunut -15%, maakunnassa keskimäärin -10%. Myös heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevia on työllistynyt. Toki tehtävää on, mutta asiassa on edistytty.

Väärinsammutettu
5 years ago

Tilastoissa trendi on se joka yleensä pitää paikkaansa ja millä on merkitystä. Absoluuttiset luvut ovat mitä ovat.
Huvittavaa nähdä miten monia harmittaa kun asiat ovat kehittyneet parempaan suuntaan ja vielä huvittavampaa se että väitetään tilaston trendi virheelliseksi ilman perusteita.

esko
5 years ago

tilasto valhe kun ihminen on tyoharjotelussa on ilman palkka katsotaan hanen olevan tyolistetty on nait viela monia mitakin sipilan temppu tyollistettyja joilla tilasto saadan kauniksi, lukekaa ksi kontturi
on kyseisesta kirjoitanut varsin sekeasti
petoksenuhri

Veijo Hukari
5 years ago

Edellisen hallituksen työllisten väheneminen ja työttömyyden kasvu oli sitten varmaan sekin väärin tehty.. Nyt on tehty päinvastoin ja tämä on siis väärin tehty. Voisitteko nyt kertoa, miten työllisyyden kasvattaminen ja työttömyyden poistaminen pitäisi tehdä, että tämän palstan kirjoittajat sen hyväksyisivät.

J.N
5 years ago

Tarua taitaapi olla kun tilastoilla säädetään että ovat muka töissä.
Integrointi on hidasta ja eiväthän ne saa noita laittomia edes maasta. Saati sitten paljonko rahaa on palanut käsittelyihin. Ulkomaan apua ei kukaan halua leikata vaikka leipäjonot kasvaa kokoajan.
Monta ongelmaa ja tahtoa ei näytä olevan.

DI, res ups
5 years ago

Mikä on palkkaverosumman kasvuluku?
Täsmääkö työllisyysasteen nousuun sopimuskorotukset huomioiden?
Vastaus näihin kysymyksiin kiitos! Tällöin paljastuu ovatko tilastot disinformaatiota vai totuus. Ilman vastauksia kallistun ensimmäiseen vaihtoehtoon. No onneksi Kepu painuu vuosikymmeniksi marginaaliin.
Fakta vs fiktio.

Olisin mielelläni väärässä
5 years ago

“Työmarkkinat takovat uusia ennätyksiä, mikäli vain kasvu jatkuu.”
Niin, mikäli. Uusi kansainvälinen lama kolkuttaa jo ovella. Kasvu on Suomessakin hidastunut, ja pitkiä syklejä kun tarkastelee, on taas laskun aika.
Mikä siinä on niin vaikea oppia uskomaan, ettei kasvu koskaan jatku ikuisesti? Nousu- ja laskukaudet ovat markkinatalouteen sisäänrakennettu mekanismi.

Reiska
5 years ago

Täyttä valetta tilastokeskuskuksen,Sipilän ja Orpon työllistämis prosentit,kukaan työtön joka käy 1h/viikossa töissä ole työllistetty.Tällä nykyisellä ilmais/orjatyö temppu työllistämisellä saadan työllisyys 100prosenttiin.Kapitalistit tekee nyt bisnestä työttömillä,vanhuksilla,sairailla ja vammaisilla.Todella törkeää,nyt täytyy saada loppu kapitalistin ahneuteen.

Tommi Messi
5 years ago

No ainakin Uuden Suomen agenda näyttää olevan että ei saa puhua, kommentoida todellisten kokoaika työllistyneiden määrästä. Minusta meno alkaa olemaan sellaista että on olemassa vain yhden ihmisen totuus. Elämmekö jo aikakautta jossa on kylvettynä 1918 vuoden siemenet. Julkista keskusteltua ei käydä enää reilusti vaan ihmiset uskotellaan uskomaan ihan vääristynyt kuva. Tähän tarvitaan Suomessa muutos. Isojen puolueiden valtaaika on ohi. Äänestämään kaikkia pienempiä puolueita ja isot puolueet opposition puolelle.

se ent. te työn tekijä.
5 years ago

Potaskaa koko työllisyyden kehittymine, eikö pipilä osaa lukea uutisia kuinka yritykset jatkaa kasvavassa määrin massa irtisanomisia, kerralla satoja ja taas satojairtinomisia viikottain, työllisyysluvut pelkkää propagandaa jolla todellisuuden kanssa ei ole mitään tekemistä. En ymmärrä tätä varainsiirto politiikkaa enää ollenkaan, muutan pois pelkän suomesta, ennen uuden luokka sodan alkamista j.a vapautan asiatuntija paikkani ulkomaan työn välityksessä

Lehari
5 years ago

Sitä minä vain vanhaa huulta toistelen, että talouden lyhyeksi (?) ennakoitu positiivinen jakso on Sipilän ansiota, sanovat tietyt lähteet. Pitkäksi venähtänyt hiljaiselo ei luonnollisestikaan ollut silloisen hallituksen syytä.
Näissä kirjoituksissa muuten on pitkälti sama pohjavire, henki kuin vaikkapa Suomi24:n politiikkapalstoilla. Ruoho on vihreämpää toisella puolella aitaa.
Korporatismia voi tietysti syyttää monesta asiasta, mutta myös kiittää. Vähän pohdiskeluttaa se, miten korporatismin negatiiviset vaikutukset ovat ilmenneet? Mitä ryhmää “köyhäläinen” muuten tarkoittaa tulevilla orjilla?
Muuten olen sitä mieltä, että Keskusta saisi voittaa vaalit ja maailmantalous saisi kääntyä vahvaan alamäkeen. Odottelen sitten heti alkukesässtä mielenkiinnolla selityksiä kepulaisilta amatööripoliitikoilta, miksi Suomenkin talous tökkii? Onhan Sipilä puikoissa!!??

Entinen työtön nykyinen duunari
5 years ago

Palkattomien työllistettyjen määrä täytyisi saada selvitettyä. On ikävä kutkutus, että se joukko kasvaa kokoajan.
TE-toimiston aktiivisuus keskittyi omalla työttömyyskaudellani vain siihen, joten siitä heräsi epäluulo.
Mutta niinhän joku selvittelikin toissa vuonna, että Suomen on mahdollista työllistää vain 30 000 henkilöä ilman ongelmia.
Tarkoittaako tuo sitä, että lopulta meillä ei ole ollenkaan palkkatyötä? Esimerkiksi vuonna 2040.

pekko
5 years ago

mooritz: Totta, tämä on valtion visusti varjelema salaisuus aivan kuten turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien aiheuttamat todelliset kustannukset.

mooritz
5 years ago

yksikään tähän mennessä julkaistu tilasto ei kerro,paljonko suomessa on palkattomia työllistettyjä työttömiä.tietääkseni orjatyövoima on ollut jo vuosia kielletty.puhdasta tilastojen kaunistelua.eu n brysselin, pitäisi jo avata silmänsä suomen touhuilusta.

Totta se on
5 years ago

Kiitos asiallisesta artikkelista, ei ihme että vasureita kovasti harmittaa. Hyvä näin, töitä riittää ja lisääkin voi olla tulossa!

Köyhäläinen
5 years ago

Summa summarum:
Korporatismi on syy Suomen massatyöttömyyteen, ja ihan samat ryhmät omissa etujärjestöissään käyttävät valtaansa myös Suomen kansan kahtiajakamiseen niin että osa kansasta pistetään tylysti orjiksi. Tämä on lain näkökulmasta varsin haasteellista totalitarismia mitä yritetään saada liikkeelle, mutta aika näyttää millaiseksi asiat tässä kehittyy, kun samankaltaista liikehdintää näyttäisi olevan myös joissakin muissakin EU:n maissa esim. Puola ja Unkari.
Näistä touhuista on sitten markkinaehtoisuudet kaukana eli jos sijoittajalla on järki kunnossa, ei hän ainakaan omia riskejään ala kasvattamaan pitämällä pääomia sellaisessa maassa jossa jo aletaan tuhoamaan kansalaisiltakin heille kuuluvat oikeudet – koska seuraavana jonossa on sitten myös pääomien haltijat. Asian voinee todentaa melko helposti katsomalla vaikka miten Venäjällä tai Turkissa johtajat toimii kun olisi vähän rahnun, fyffen, kässin tai pätäkän tarvetta.

Köyhäläinen
5 years ago

Jos samaan aikaan sosiaalituen tarve kasvaa ja leipäjonoille tulee lisää pituutta, ei voi tämä nykyinen “työllisyysaste” olla lainkaan todellinen.
Tokihan kyse on asioista joita TULKITAAN, eli kuka mitenkin työllisyysasteen tulkitsee.
Markkinaehtoisemmin työllisyysasteen nousun pitää kuitenkin näkyä myös vähäisempinä tarpeina sosiaalituelle samoin kuin leipäjonojen lyhenemisenä.
Arvatenkin Sipilän hallitus tai sen seuraaja korjaa tilanteen nyrkillä niin, että leipäjonoista tulee lyhyitä kun leivän jonottamisesta tehdään laitonta (vrt. kerjäämislait yms) ja sosiaalituetkin vähenee kun niitä vaan yksinkertaisesti leikataan, ja toki samalla laitetaan syy kokonaan kansalaisen niskoille, jotta ei tule sitten huutelua EU:ltakaan.
Lopputulos on se että Suomea ajetaan tiukasti erittäin vihamieliseen tilaan jossa ei enää kauppaa käydä muulla kuin asunnoilla ja muulla vastaavalla jossa bisnes turvataan lopulta verottajan/keskuspankin toimesta, ja erityisesti kilpailulle altis toiminta ajetaan alas (tokihan jotain niistä tuetaan sitten verovaroin).
Tämä on vasta skenaario, ja saattaa toteutua paljon huonompanakin, mutta hyvältä näyttää kuitenkin se että kansakin alkaisi hiljalleen heräilemään, on yllättävää miten isoista asioista on kysymys kun puhutaan poliittisesta vallasta ja pääministeripuolueesta (enemmistöhallituksineen).
Etujärjestöt ottavat taskuihinsa kaiken minkä ehtivät, ja jos joku kilpailulle alttiilla aloilla toimiva ei pärjää hintojen korottelujen kanssa, sitten vaan tehdään lakiteitse köyhistä ja em. ulostiputettavista rikollisia, joihin suunnataan jatkuvasti vihamielistä byrokratiaa ja tehdään myös vihamielisiä päätöksiä kaikissa asioissa (esim. tukipäätöksissä tulojen kohtelu erilaista kuin muilla)

Airi
5 years ago

Hallituksen viime syksynä valmistelema lakimuutos Suomeen saapuvien työntekijöiden Kela-tuista astuu voimaan 1.4.2019. Kela kertoi keskiviikkona, että jatkossa työntekijöiltä ei enää vaadita neljän kuukauden työsuhdetta Kela-tukien saamiseksi. Myöskin työsuhteessa tehdyt viikkotuntimäärät pudotetaan laista pois. Kela-tukien ainoa edellytyksenä on, että työntekijän palkka on vähintään 696,60 euroa kuukaudessa.
Tämä tarkoittaa että jatkossa osa-aikaisiin halpatöihin tulevat maahanmuuttajat pääsevät heti ensimmäisenä päivänään Suomessa KELA:n tukiin kiinni ja ainoa vaatimus on tehdä 696 euron edestä töitä kuukaudessa. Tuo ei ole mikään palkka, joten täydennetään asumis- ym. kulut tulonsiirroilla. Mitä järkeä tässä on? Ei veroja maksavan keskiluokan rahoja pidä käyttää siihen että palkataan halpatyövoimaa ja kompensoidaan työnantajan kulut.

satu
5 years ago

Täyttä kikkailua työttömyyden kasvu.
Kysyn vain onko se työllistymistä muutama tunti viikossa töitä?
Tulisiko Herra Sipilä ja Kumppanit tällä toimeen ?

Kimmo Paaso
5 years ago

Täyttä roskaa sekä tilastokikkailua tuo työllisyyden kasvu.
Ihmettelen suuresti teidän ns. asiantuntijoiden sekä selkärangattomat median toistuvaa hallituksen toimien ylistystä.
Hävetkää.