Hypon reaktio: Markkinavoimat määräävät rakentamisen suunnan – uudiskauppa elpyy vasta vanhojen asuntojen vanavedessä

”Asuntoaloitusten lasku on nyt pysähtynyt, mutta varsinainen kasvukäänne ei vielä siinnä näköpiirissä. Lainakoroista ja kuluttajien varovaisuudesta johtuen uudisasuntojen kauppa tulee elpymään vasta vanhojen osakeasuntojen kaupan vanavedessä. Asuntorakentaminen käynnistyy aikanaan varausasteiden kohotessa ja myyntivarastojen purkautuessa. Kun tämä vuosi ollaan aallonpohjassa, käynnistyvät hankkeet markkinavoimien myötävaikutuksella ensi vuonna”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Tilastokeskus julkaisi tuoreet tiedot uudisrakentamisen kehityksestä. Uusia asuntoaloituksia oli joulu–helmikuussa noin 4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Kaikkien rakennushankkeiden aloitukset laskivat kuitenkin yli 7 prosentilla. Asuntorakentamisen poikkeuksellisessa laskussa uusimpaan asuntoaloitusten tilastotietoon täytyy suhtautua aiempaa suuremmalla varauksella.

”Asuntorakentaminen matelee nyt laman ajan lukemissa, mutta samalla rakentamisen romahdus rajoittuu selvimmin juuri asuntojen rakentamiseen. Rakennusala saattoikin huokaista jopa helpotuksesta kehysriihen keskellä, kun infrahankkeita sisältävään investointipakettiin ei puututtu ja hallitus vauhdittaa myös valtion tukemaa asuntotuotantoa korkotukilainavaltuuden määräaikaisella korotuksella. Ara-asuntojen osuus kasvaakin vapaarahoitteisen rakentamisen niiauksessa suurimmaksi sitten 1990-luvun lama-Suomen lukujen. Julkisen talouden sopeutustoimien keskellä myös rakennusalalta kysytään nyt sopeutumiskykyä, kunnes kuluttajien koheneva ostovoima ja kaupunkilaisväestön kasvu sulattavat ennen pitkää asuntorakentamisen roudastaan”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen ennustaa.