Hypon reaktio: Asuntokaupan lähtölaukaus antaa vielä odottaa itseään

”Asuntokaupan alkuvuodesta muodostui odotetun heikko, kun ensiasunnon ostajat ajoittivat kauppoja loppuvuoteen. Kevättalven poliittiset lakot kuitenkin lisäsivät kuluttajien epävarmuutta taloustaantuman lisäksi. Tammi–maaliskuun kaupan tahti olikin vaisuin vuosikymmeniin. Kysyntää asunnoille on etenkin kasvavissa kaupungeissa, mutta se muuttuu kaupoiksi kunnolla vasta korkojen laskiessa ja taantuman hellittäessä kuluvan vuoden aikana”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Tilastokeskus kertoi asuntojen hintojen laskeneen maaliskuussa vuoden takaisesta. Verrattuna viime vuoteen hinnat laskivat pk-seudulla 5,6 prosenttia, kun koko maassa hinnat hyytyivät 4 prosentilla. Hinnat kuitenkin nousivat helmikuuhun verrattuna. Tilastokeskus kertoi myös kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen asuntokauppojen laskeneen noin 15 prosentilla vuoden takaisesta.

Tammi–maaliskuun muodostamalla ensimmäisellä vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 5,1 prosenttia koko maassa ja 6,3 prosenttia pääkaupunkiseudulla. Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat vuonna 2023 koko maassa 6,5 prosenttia edellisestä vuodesta.

”Yhtiövelkaiset yksiöt eivät kelpaa kuluttajille, mutta alkuvuosi oli kankea myös kolmioiden kaupalle. Etätyön vuoksi kysytäänkin keskimäärin isompia asuntoja, mutta samaan aikaan korkotaso jarruttaa vielä euromääräisesti kalliimpien asuntojen kauppaa. Vaikka perheasuntojen hinnat laskivat pieniä asuntoja enemmän alkuvuonna, oli tilanne pitkään päinvastainen. Kun kerrostaloyksiöiden hinnat erkaantuivat kolmioiden ja suurempien asuntojen hinnoista omiin korkeuksiinsa 2010-luvun aikana, on tuo ero hintaindekseissä kaventunut Helsingissä, ja poistunut Tampereella ja Turussa, kun pienien asuntojen hinnat ovat laskeneet suhteellisesti eniten. Vaikka varainsiirtovero kuormittaakin nyt myös ensiasunnon ostajia, ovat pienten asuntojen kauppahinnat laskeneet rutkasti verolisäystä enemmän ja pyyntihinnoista löytyy tinkimisen varaa. Yleisen kustannustason nousun huomioivat kerrostaloasuntojen reaalihinnat ovat painuneet koko maassa finanssikriisiä edeltäneen tason alle. Kun korot kääntyvät laskuun ja energiahinnat ovat jo helpottaneet, halpenee asuminen kaikkinensa, mikä piristää asuntokauppaa jo tänä vuonna”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen tähdentää.