Hypon reaktio: Loppuvuoden kiito kääntyi veitsellä leikaten – asuntokaupan pohjat nyt nähty

”Voi sanoa, että syksyn varainsiirtoveromuutokset näkyivät asuntokaupassa vuodenvaihteen molemmin puolin selkeästi, mutta myös odotetusti. Moni ensiasunnon ostaja ajoitti verolta välttyäkseen kauppansa viime vuoden puolelle, mikä teki vastaavasti loven tammikuun kauppaan. Kun tammikuun kauppaluvut ovat historiallisen matalat, voi jatkossa asuntokaupan suunta olla oikeastaan vain ylöspäin”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Tilastokeskus kertoi asuntojen hintojen laskeneen tammikuussa vuoden takaisesta. Verrattuna viime vuoteen hinnat laskivat pk-seudulla 6,7 prosenttia, kun koko maassa hinnat hyytyivät 5,6 prosentilla. Tilastokeskus kertoi myös kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen asuntokauppojen laskeneen noin 6 prosentilla vuoden takaisesta.

Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien luottamusmittari asettui helmikuussa saldolukuun -9,5, kun se oli tammikuussa -9,1. Elinkeinoelämän keskusliitto julkisti samalla yritysten luottamusmittarit.

”Kuluttajien luottamus pysyi heikkona helmikuussa. Inflaation rauhoittuminen piristää viimein kuluttajia, mutta samalla se tarkoittaa myös varsin vaisua talouskehitystä ja korkeampaa työttömyyden uhkaa. Talouden sumea kehitysnäkymä heijastuu yhä asunnonostoaikeisiin, jotka pysyttelivät matalalla helmikuussakin. Epävarmuuden vallitessa kuluttajat lykkäävät vielä suuria hankintoja ja odottavat selvempää viestiä korkotason todellisesta laskusta. Yritysten luottamus kääntyi uudelleen laskuun viestittyään tammikuussa jo varovaisesta optimismista. Heikko tilauskanta pitää rakennusalan luottamuksen selvästi pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella. Samalla palvelualojen ja vähittäiskaupan luottamus on vain hieman historiallisen keskiarvonsa alla, kun kulutusta kohdistetaan nyt enemmän hankintoihin, jotka eivät vaadi velanottoa”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen näkee.