Hypon reaktio: Ohjauskorkoja laskettiin, mutta vasta tuleva polku määrittää talouden suunnan

”Suomalaiset asuntovelalliset ovat kärsineet muuta euroaluetta enemmän kohonneesta korkotasosta, mutta tuore korkopäätös tuo viimein valoa suomalaisillekin ensi kertaa sitten heinäkuussa 2022 käynnistyneen korkojen nostosyklin, joka jatkui kymmenen noston voimin aina syyskuulle 2023 asti. Euroopan keskuspankin neuvosto tiedotti laskevansa ohjauskorkojaan odotetusti 0,25 prosenttiyksiköllä, mutta joutuu myös etenemään tulevissa laskuissaan varovaisesti”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Uusi perusrahoitusoperaatioiden korko on päätöksen myötä 12.6.2024 lähtien 4,25 %, maksuvalmiusluoton korko 4,50 % ja talletuskorko 3,75 %. Ohjauskorkoja nostettiin viimeksi syyskuussa ja talletuskorkoa laskettiin nyt ensi kertaa sitten syyskuun 2019. Kaikkia kolmea ohjauskorkoa on laskettu viimeksi maaliskuussa 2016. Samalla EKP päivitti kuluvan vuoden inflaatioennusteensa 2,5 prosenttiin ja ensi vuoden ennusteen 2,2 prosenttiin.

”Korkojen lasku rohkaisee kuluttajia, mikä kohottaa myös Suomen taloutta kasvuun ennemmin tai myöhemmin. Samalla Euroopan keskuspankki joutuu seuraamaan Yhdysvaltojen taloutta tarkalla silmällä, kun rapakon takana korkoja laskettaneen nykynäkymällä vasta syksyllä. Heikkenevä euro voi lisätä inflaatiopaineita yhdessä porskuttavan palveluinflaation ja paisuvien palkankorotusten kanssa. Vallitsevasta epävarmuudesta huolimatta lasku-uutinen on kuitenkin omiaan piristämään kuluttajien mieltä ja availemaan myös lukkoja asuntokaupan ketjuissa kuluvan vuoden aikana”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen näkee.