Hypon reaktio: Asuntokauppa kasvoi vuoden takaisesta, mutta hinnat eivät vielä hetkahda

”Asuntojen kauppamäärä kasvoi välittäjien kautta tehdyissä kaupoissa ensi kertaa sitten tammikuun 2022, jos jätämme laskuista ensiasunnon ostajien luoman äkillisen kasvupiikin viime vuoden lopulla. Varainsiirtoverokantojen lasku alkaa hiljalleen näkyä kaupassa, mutta samalla vaisuksi jäänyt taso kertoo vielä kuluttajien epävarmuudesta. Ensi viikon keskuspankin korkokokousta odotetaan nyt kuumeisesti myös loppuvuodesta annettavan viestin osalta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen korostaa.

Tilastokeskus kertoi asuntojen hintojen laskeneen huhtikuussa vuoden takaisesta. Verrattuna viime vuoteen hinnat laskivat pk-seudulla 6,4 prosenttia, kun koko maassa hinnat hyytyivät 4,0 prosentilla. Tilastokeskus kertoi myös kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen asuntokauppojen kasvaneen noin 17 prosentilla vuoden takaisesta. Kun maaliskuussa kauppa vielä supistui kaikissa kuudessa suurimmassa kaupungissa sekä kokonaisuudessaan Etelä-Suomessa, Itä-Suomessa, Länsi-Suomessa ja Pohjois-Suomessa, kääntyi se huhtikuussa kasvuun näillä kaikilla kuukausitilastossa julkaistavilla alueilla.

”Kun vanhoissa osakeasunnoissa nähtiin positiivista pohjavirettä, on uudisasuntojen kauppa yhä jäissä, eikä myyntivarastojen purkaminen käy käden käänteessä. Vanhojen osakeasuntojen myyntiajat olivat loivassa laskussa, mutta yhä korkeammat kuin vuosi sitten ja selittyvät vielä toistaiseksi pääosin normaalilla kevään kausivaihtelulla asuntokaupan kiihtyessä tyypillisesti hieman kesää kohti. Markkinatunnelma on yhä kaikkinensa tunnusteleva, kun inflaatio on rauhoittunut, mutta työttömyys kasvaa ja runsas asuntotarjonta pitää vielä hinnat kurissa. Myös asuntojen markkinavuokrat nousevat maltillisesti tänä vuonna, kun tarjontaa riittää kaupunkeihin mieliville”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.