Hypon reaktio: Paikallaan polkevat hinnat kertovat kehnosta kasvusta, mutta tukevat samalla kuluttajia kehysriihen kiristysten keskellä

”Vaikeasta suhdanteesta huolimatta palkansaajien ja eläkeläisten ostovoima paranee nyt vauhdikkaasti, kun todellinen inflaatio lähestyy nollaa, mutta ansiotaso ja kansalliseen kuluttajahintaindeksiin sidotut etuudet kohoavat kovemmin. Kun kehysriihen sopeutustoimet iskevät osaltaan ostovoimaan ja arvonlisäveron todennäköinen nosto kohottaa hintoja, korjaantuu oman talouden tilanne kuitenkin monilla tänä vuonna juuri yleisen inflaatiokehityksen ansiosta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Ostovoiman paraneminen tukee osaltaan talouskasvua vuoden loppua kohti mentäessä.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahinnat kohosivat maaliskuussa 2,2 prosenttia, kun helmikuussa hinnat nousivat 3,0 prosentilla. Asuinkustannukset nousivat 3,5 prosenttia, mikä selittyy etenkin korkokustannusten nousulla.

Ennakkotieto euroalueen inflaatiosta laski maaliskuussa 2,4 prosenttiin, kun Suomen osalta vastaava yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi asettui 0,5 prosenttiin.

”Laajamittaiset lakot näkyvät maaliskuun inflaatioluvuissa, kun polttonesteiden keskihinnat kohosivat edelliskuukaudesta. Bensiinin ja dieselin pumppuhinnat pysyivät kuitenkin alempana kuin vuotta aiemmin osin aiemman polttoaineverotuksen kevennyksen vuoksi ja energiahintojen vaikutus inflaatioon olikin maaliskuussa negatiivinen. Kun inflaatiolukuja keinotekoisesti kohottavat lainakorot jätetään pois laskuista, polkevat hinnat nyt käytännössä paikallaan. Heikko hintakehitys kertoo heikosta talouskasvusta ja taantuvista työmarkkinoista. Suomen talous ja asuntomarkkinat kaipaavatkin jo kipeästi korkojen laskua, mutta huolestuttavat uutiset Lähi-idän konfliktista ja laajemman eskalaation riskistä voivat nostaa etenkin öljyn hintaa ja laittaa kapuloita maailmantalouden ja siten Suomenkin rattaisiin”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen tähdentää.