Hypon reaktio: Kangistamme kasvua myös kotikutoisesti – asunnon ostajilla on yhä avaimet käsissään

”Pitkittyvät työtaistelut näkyvät nyt ennen muuta tehtyjen työtuntien määrässä ja siten palkkasummissa. Tulehtuneet työmarkkinatunnelmat lisäävät myös epävarmuutta paitsi kuluttajien myös työnantajien keskuudessa. Kangistammekin kasvua kohti pakkasjaksoa nyt myös kotikutoisesti. Työttömyysaste on kohonnut nyt vuoden ajan, rakennusala kipuilee heikon kysynnän kanssa ja Suomen talous supistuu kasvun sijasta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.

Tilastokeskus julkaisi tuoreita työmarkkinatietoja. Kausitasoitettu työllisyysasteen trendi oli helmikuussa 77,8 prosenttia ja työttömyys 7,7 prosenttia, kun tammikuussa oltiin 77,7 prosentin työllisyys- ja 7,7 prosentin työttömyysasteessa.

Tilastokeskus julkaisi samalla tiedot uudisrakentamisen kehityksestä. Uusia asuntoaloituksia oli marras–tammikuussa yli 2 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Kaikkien rakennushankkeiden aloitukset laskivat myös noin 12 prosentilla. Poikkeuksellisessa laskussa uusimpaan asuntoaloitusten tilastotietoon täytyy suhtautua aiempaa suuremmalla varauksella ja suurempikin pudotus on mahdollinen myöhemmin tarkentuvissa tiedoissa. Asuinrakennuksille myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä oli marras–tammikuussa pienin koko tilastohistorian aikana.

”Asuntomarkkinoiden tilanne kytkeytyy nyt erityisen voimakkaasti rakennusalan vaiheeseen ja siihen, milloin tarjontapatoumat sulavat asuntokaupan lukkojen avautuessa. Asuinrakentaminen on ollut osin eritahtista, kun taas korot, inflaatio ja maailmalta kantautuvat epävarmuustekijät ovat iskeneet kaikkialle samaan aikaan. Valmistuneiden asuntojen määrä on kääntynyt jo laskuun koko maan tasolla, pk-seudulla ja Tampereella, mutta esimerkiksi Turussa asuntoja tulee mitä todennäköisimmin valmistumaan tänä vuonna viime vuotta enemmän. Hintakäänne koittaa vuoden kuluessa, mutta myös eri aikaan eri alueilla. Uudiskohteita kaupataan kuitenkin vielä hyvä tovi alueesta riippumatta, kun asunnon ostajilla on kevätkaupoilla kaikki avaimet käsissään”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.