Kansainvälinen kilpailu yrityksistä ja osaajista käydään metropolien välillä

Tuore selvitys ehdottaa Helsingin seudulle omaa metropolisopimusta nopeuttamaan alueen kasvua ja parantamaan houkuttelevuutta. Lisäksi esitetään liikenneyhteyksien merkittävää parannusta ja englannin tekemistä asiointikieleksi.
Hypon aloitteesta laadittu metropoliselvitys Kaupunkien mestarien liigaan tutkii kaupunkialueiden kriittisiä menestystekijöitä kansainvälisessä kilpailussa yrityksistä ja osaajista. Helsingin seutu esimerkiksi kasvaa tällä hetkellä vahvasti, mutta kansainvälisessä perspektiivissä pääkaupunkiseudun kasvu näyttäytyy kuitenkin sangen keskinkertaisena, Osloon ja Tukholmaan verrattuna jopa vaatimattomalta.
Metropoliselvitys muodostaa neljännen osan Kaupunkipolitiikan tiekartta –sarjassa. Tutkimuksen tilaajat ovat Hypo, Palvelualojen Ammattiliitto, Rakennusteollisuus RT, Rakennustietosäätiö, SAK ja Sitra. Selvityksen on toteuttanut MDI.
Lue koko selvitys Kaupunkien mestarien liigaan tästä linkistä>.
Ja uutistiedote tästä linkistä>.

Subscribe
Notify of

24 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments
staditax
5 years ago

eikö ole irvokasta ottaa keskustelukieleksi juuri enklanti , joka haluaa erota rakkaasta joukostamme , ettei vaan nyt maaltatulleet vain liian äkkiä opeteta itseään hienommiksi , jospa kyse enkin siitä että olemme kohta kaikki ottamassa vastaan siideritilausta , jonka venäläinen miljonääri tekee, koska nämä nyky taloyhtiölainat johtavat siihen että koko kaupunki on täynnä airbon kämppiä , kun pitää saada lisätuloja, eipä ole siitä pitkä matka ikivanhaan ammattiin…
velalla pannaan ja aamulla itketään.

landex
5 years ago

huopalahti, ruoholahti, jätkäsaari ja uudet sörkän rannat , haloo onko tämä jotain kehitystä…trendi kyllä, onko jotenkin uniikkia….silmä lepää…..vai onko kyse vain betonineliöiden maksimaalisesta hinnoitteluista, ollaan rehellisiä ja todetaan että olet muukalaisena vilinässä yhtä yksin kuin maaseudulla lähiö baarissa, helsinki haluaa imuroida halpatyövoimaa , ja alue alkaa juurikin näyttää 95% siltä , muutema ex nuukahtanut kultahammas alue ei tätä totuutta peitä, mielessä käy jatkuvasti muutto muualle

Ari Pauna
6 years ago

Kiitos kommenteistanne. Norjasta ja Ruotsista pitää ottaa mallia siinä, ettei verovaroin hidasteta kaupungistumista kuten Suomessa on tavattu vuosikymmeniä tehdä. Antaa ihmisten muuttaa kaupunkeihin, eikä syyllistetä heitä siitä. Yhtä lailla annetaan kaupunkien kasvaa ja vastata suomalaisten tarpeisiin, eikä syyllistetä kaupunkeja siitä. Hypo A

Pena
6 years ago

Ite oon miettinyt, että laittais Stadissa olevan asuntoni myyntiin, ottaisin siitä rahat ja ostaisin maaseudulta halvan asunnon. Rahaa jäisi tässä kaupassa niin paljon käteen, että sillä tulisi toimeen eläkeikään asti, vaikka siis ostaisi yhtä ison asunnon maaseudulta. Ihmettelen, että tätä ei tee useampikin työelämään kyllästynyt.

Oma tupa oma lupa
6 years ago

Vaikka oman asunnon arvo ei olisi kehittynyt tai olisi jopa sulanut pois myyntihetkeen mennessä, en ole omakohtaisesti törmännyt tapaukseen, jossa oman myynnissä tappiota olisi syntynyt enemmän kuin asumalla vastaavasti useat vuodet vuokralla.
Toki vuokrauksen tueksi pitäisi vlelä lisätä vertailukohta, jossa vuokralla oleva vastaavasti sijoittaa ne useat kymmenet tuhannet samoiksi vuoksiksi esim. indeksirahastoihin ja vertailtaisiin koko omaisuuden kehitystä kyseisenä aikana. Siltikin väitän, että ”Omistaminen on kannattavampaa” paljastuu edelleen perustelluksi ohjesäännöksi, jolle kuitenkin on vain joitain poikkeuksia.

Maakuntien mies
6 years ago

Maan sisäinen muuttoliike tuo juuri Helsingin seudulle enemmän väkeä kuin minnekään muualle verrokkiseudulle. Helsingin seutu siis imee muusta Suomesta ihmisiä enemmän kuin mikään muu puheena oleva pääkaupunkiseutu omasta maastaan.
Oslo ei kasva lainkaan muun Norjan kustannuksella tietoisten politiikkatoimien ansiosta. Kovin paljon ei Tukholmakaan. Näiden kaupunkiseutujen väestönkasvun suurimmat selittäjät ovat maahanmuuton voimakas lisääntyminen erityisesti suuren pakolaistulvan vuoksi sekä syntyvyyden suuri enemmyys.

Realisti
6 years ago

Kun asuntojen hinnat nousevat, jotkut joutuvat muuttamaan kodeistaan pakon sanelemana. Seuraukset eivät ole vain taloudellisia, sillä muuttaessaan he joutuvat pois alueelta, jossa ovat saattaneet elää koko elämänsä. Silloin muuttaminen merkitsee elinikäisten yhteyksien katkeamista ja voi olla traumaattista. Jos liian moni pakotetaan muuttamaan liian korkeiden hintojen takia, koko kaupunki saattaa kärsiä identiteetin menetyksestä.

Säästöpossu
6 years ago

Aivan Tampereen ydinkeskustassa tarjolla olleiden kerrostalokaksioiden keskimääräinen neliövuokra on noin 15 euroa kuukaudessa. Asuntojen vuokrat Tampereella ovat siis huomattavasti edullisempia kuin Helsingissä, jossa kaksioiden edullisimpienkien alueiden keskimääräiset neliövuokrat ovat yli 15 euroa.

Totuus
6 years ago

Kun myyt maaseudulla asunnon niin sillä rahalla ei pääkaupunkiseudulla saa juuri mitään. Eiköhän tässä ole yksi syy miksi maan sisäinen muuttoliikenne osittain takkuilee. Nuorilla tilanne on eri mutta jo varttuneemmalla omistusasujalla pääkaupunkiseudulle muuton järkevyys on mennyt.

Tahtomaa
6 years ago

Suunnitelmatalous tulee jatkumaan Suomessa jatkossakin, koska syrjäseutujen ihmiset voivat äänestää syrjäseutuja tukevan politiikan puolesta. Kansalaisten tahtoessa sitä kaikki palvelut pidetään yllä syrjäseuduillakin, kannatti se taloudellisesti taikka ei.

Ari Pauna
6 years ago

Kiitos kommenteistanne “Reserviläinen ja Taloustaitaja”; Ei kukaan kerää yhtään ketään. Kaupungistuminen on yleismaailmallinen trendi. Valtion ei kyllä pidä olla jarrumiehenä suunnitelmatalouden nimissä. Sitä on tehty monin eri tavoin jo useita vuosikymmeniä. Hypo A

Taloustaitaja
6 years ago

Suomen asuntomarkkinoillakin toimii normaali markkinatalous. Heikosti halutuilla alueilla asuntojen hintataso laskee niin alas, että kauppa alkaa taas käydä. Halpa hintataso alkaa houkutella asukkaita ja yrityksiä kalliin hintatason alueilta. Palkkojen yleissitovuuden purkaminen johtaisi siihen, että yritykset siirtäisivät toimintojaan nykyistäkin enemmän halvemman palkkatason alueille. Jos Suomeen saataisiin syrjäseuduille erityislainsäädännön myötä kevennetty julkinen palvelutaso ja kevennetty verotus, niin kasvukeskusten pitäisi todella terästäytyä jotta säilyttäisivät kilpailukykynsä uudessa tilanteessa. Yritysten ei tarvitsisikaan enää muuttaa Viroon kevyemmän verotuksen ja kevyemmän byrokratian perässä.

Reserviläinen
6 years ago

Onko turvallisuuspoliittisesti järkevää kerätä kaikki ihmiset muutamiin suuriin kasvukeskuksiin työn perässä? Vihollisen näkökulmasta on helppo iskeä muutamalla täsmäiskulla koko kansa. Myös valmiiksi kasaan koottu ihmismäärä saadaan tuhottua helpommin biologisilla aseilla tai veden pilaamisella.

Ari Pauna
6 years ago

Kiitos kommenteistasi “Maakuntien mies”; Emme suosittele “peliliikkeitä” kenellekään. Niitä on asuntomarkkinoilla tehty jo ihan liikaa. Toimiva normi kerrostalokaksio hyvien liikenneyhteyksien äärellä maksaa Helsingissä n. 150.000 euroa. Omarahoitusvaade ensiasunnon ostajilla min. 5% ja asunnonvaihtajilla min. 10%. Omia rahoja voi toki laittaa niin vanhoihin autoihin kuin taantuvien alueiden asuntoihin. Toimivat aikansa kun jaksaa pitää kunnossa. Hypo A

Maakuntien mies
6 years ago

Minkä takia esimerkiksi Porista kannattaisi vuokrata asunto, kun omankin asunnon palvelujen ääreltä saa noin 50 000 euron sijoituksella ellei halvemmallakin?
Jos syrjäseuduilta saa kerran asuntoja puoli-ilmaiseksi, niin eikö se ole peliliike ostaa vaikka oma talo kun halvalla saa? Sen minkä maksaisi pk-seudulla pelkkänä pankin vaatimana omarahoitusosuutena, niin sillä rahalla saakin maakunnista jo ihan omaksi sen asunnon. Sitten kun on ostanut oman asunnon käteisellä, niin mitä väliä sillä on, jos sen laskennallinen arvo laskee tulevaisuudessa, kun mihinpä sitä omasta kodistaan enää muuttaisi?

Maakuntien mies
6 years ago

Kasvukeskukset imuroivat nuoria ja kyvykkäitä syrjäseuduilta, sen jälkeen kasvukeskuksissa valitetaan kun syrjäseuduilla pitää elättää näiden nuorten ja kyvykkäiden iäkkäitä vanhempia ja vähemmän menestyneitä sisaruksia.

Ari Pauna
6 years ago

Kiitos kommenteistanne “Ahmed Ahne” ja “Maakuntien mies” – kannattaa vilkaista Timo Aron tutkimustuloksista mihin se pk-seudun kasvu perustuu. Pk-seudun hinnat ovat tasapainoisessa kehityksessä. Päinvastoin kuin Tukholman ja Oslon. Suomen sisällä erot johtuvat enemmän siitä, että taantuvien alueiden hintojen lasku jyrkentyy. Kasvukeskuksissa kannattaa omistaa, muualla vuokrata asunto. Hypo A

Maakuntien mies
6 years ago

Mitä kalliimmiksi asuminen ja muut kustannukset paisuvat pääkaupunkiseudulla, niin sitä houkuttelevammaksi kohtuullisemman hintatason maakunnat tulevat suhteellisesti pääkaupunkiseutuun nähden. Eli näin maakuntien vetovoimaisuuden vinkkelistä pk-seudun hintatason kohoaminen sietämättömäksi on tässä mielessä myönteinen ilmiö.

Ahmed Ahne
6 years ago

Kysyin, mistä Helsingin seudulle tulee jopa 500 000 uutta asukasta, kun maakunnissa alkaa olla työvoimapula. Vastaus oli, että kai ne tulevat osittain ulkomailta. Puolestani ihmettelin, pitääkö meidän edistää maahanmuuttoa, että kasvukeskukset voisivat kasvaa edelleen.

Ari Pauna
6 years ago

Kiitos kommenteistanne “jukka”, “Mari”, “Maakuntien mies” ja “Pienenpieniyrittäjä.”; Kannattaa lukea selvitys kannesta kanteen. Helsingin seutu on samalla myös Suomen suurin asuntomarkkina. Rahoitamme alhaisen riskitason asiakkaita ja luottokanta kasvaa tasaisesti kannattavasti sekä riskit halliten. Kv-luottoluokittaja S&P:n mukaan Hypo on Suomen vakavaraisin pankki. Jatkamme tällä tiellä. Hyvää kevään jatkoa. Hypo A

Pienenpieniyrittäjä
6 years ago

Työvoimapula uhkaa. Pitäsköhän firmojen muuttaa sinne missä työvoima on ja varmaan halvemmat kulut kuin kasvukeskuksissa?

Maakuntien mies
6 years ago

Maakunnissa on halpaa asumista kaupungissa palvelujen äärellä. Porista ja Kouvolasta saa kivoja asuntoja kohtuuhintaan ja rahaa jää elämiseenkin.

Mari
6 years ago

Selvityksellä tuntuu olleen muitakin “vaikuttajia” takanaan, kun Bernerin & kumpp. ikuinen virsi ruuhkamaksuista on pitänyt tähänkin “selvitykseen” ottaa jälleen mukaan. Onko pohdittu millaiset verotulot menetetään, jos ruuhkamaksujen seurauksena eri yritykset siirtävät konttorinsa pois Helsingistä ja työssäkäyvät eivät enää tuokaan euroja kaupunkiin muun kulutuksen muodossa?

jukka
6 years ago

Keskittyisi Hypokin omalle ruudullensa. Asuntorahoitus kaipaa Inhan aikoja kun rahoitusta järjestettiin ja demaripolitiikka jätettiin oppositiolle. Sääli että demari/viherkenttä saanut sananvaltaa perus kokoomus luottotaitoksessa.