Hypon reaktio: Venäjän hyökkäys laskee luottamusta ja näkymiä, asuntomarkkinat ristiaallokossa

”Kuluttajien luottamus nousi hieman helmikuussa, kun odotukset Suomen talouskehityksestä kohenivat. Tärkeää on kuitenkin huomata, että tällä viikolla sodaksi kärjistynyt konflikti Venäjän hyökkäyksen myötä Ukrainaan ei vielä näy luvuissa, joten talousnäkymät ovat julkistettuja lukuja synkemmät. Esimerkiksi Helsingin yleisindeksi on laskenut tällä viikolla yli 5 prosenttia” Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kirjoittaa Hypon uutisreaktiossa.

“Vastaavalla tavalla tänään julkistettu yritysten luottamus kertoo, että ennen Venäjän hyökkäystä yritysten näkymät ja talouskehitys näytti varovaisen myönteiseltä, kun tilauskannat sekä teollisuudessa että rakentamisessa ovat korkealla. Valitettavasti koronakriisin väistymisen on korvannut sota Euroopassa”, Brotherus jatkaa.

Tilastokeskus kertoi kuluttajien luottamuksen laskeneen saldolukuun 0,5, lukema oli tammikuussa -1,7. Samalla EK julkaisi tiedot yritysten luottamuksesta ja Tilastokeskus asuntojen hinnoista sekä kauppamääristä. Asuntojen hinnat nousivat tammikuussa 3,3 prosenttia edellisvuodesta, pk-seudulla nousua tuli 3,4 prosenttia ja muualla maassa 3,2 prosenttia. Tampereella yllettiin tammikuussa peräti 7 prosentin hintanousuun.

”Venäjän aseellinen hyökkäys on siirtänyt korkojen nousunäkymää aiemmin ajateltua pidemmälle tulevaisuuteen. Nyt euriborien odotetaan nousevan plussalle vasta vuodenvaihteessa. Koronakriisi ei kääntänyt kaupungistumista ja asuntojen hinnat kertovat kasvukeskusten imun vain voimistuneen pandemian aikana. Asuntokauppa jatkui edelleen vahvana, sillä tammikuussa kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin 2 prosenttia enemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuosi sitten. Myynti-ilmoituksia on edelleen tavanomaista vähemmän. Samalla asuntojen kysynnän kaikista kovin vaihe on kuitenkin myös ohitettu ja hintojen nousuvauhdin odotetaan hellittävän myöhemmin tänä vuonna”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Lähde: https://tilastokeskus.fi/til/kbar/2022/02/kbar_2022_02_2022-02-25_tie_001_fi.html

https://ek.fi/ajankohtaista/tiedotteet/elinkeinoelaman-luottamus-nousi-helmikuussa/

https://tilastokeskus.fi/til/ashi/2022/01/ashi_2022_01_2022-02-25_tie_001_fi.html