Hypon reaktio: Työmarkkinoiden imu kannattelee vielä asuntomarkkinoita

”Työllisyysaste piti pintansa heinäkuussa ja on yhä korkeimmillaan sitten vuoden 1990 heinäkuun. Tilanne on Suomessa historiallinen ja parempi kuin euroalueella keskimäärin. Jäämme kaikesta huolimatta jälkeen kaikkia muita Pohjoismaita, joissa työllisyys on kehittynyt meitäkin paremmin. Kun pienten asuntojen hinnat ovat jo kääntyneet laskuun, tarkoittaisi työllisyyden töksähtely vielä selvempää asuntojen hintojen sukellusta”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Kausitasoitettu työllisyysaste pysyi heinäkuussa 73,7 prosentissa ja työttömyys asettui 6,8 prosenttiin, kun kesäkuussa oltiin vastaavassa 73,7 prosentin työllisyys-, mutta 6,7 prosentin työttömyysasteessa. Tilastokeskus julkaisi samalla tuoreet tiedot uudisrakentamisen kehityksestä. Uusia asuntoaloituksia oli huhti–kesäkuussa 4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Kaikkien rakennushankkeiden aloitukset laskivat myös liki 10 prosentilla.

”Asuntoaloitusten laskusta huolimatta kuluva vuosi on rakennusalalla ennätyksellinen, kun pääkaupunkiseudulle valmistuu tänä vuonna peräti 17 000 uutta asuntoa, mikä vastaa yli kolmasosaa koko maahan valmistuvista asunnoista. Näyttäisi siltä, että Helsinki lähentelee 7000 uuden asunnon vuositavoitettaan tänä vuonna, mutta ensi vuoden puolella asuntoja valmistuu vieläkin enemmän. Runsas uudistuotannon määrä laskee etenkin pienien asuntojen hintoja, mikä tarjoaa nyt hyviä mahdollisuuksia ensiasunnon etsijöille”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.