Hypon reaktio: Työllisyys roihuaa nyt talouden polttoaineena, mutta toimiiko uusi hallitus tavoitettaan tukien?

”Työmarkkinoiden vahva veto jatkui toukokuussa, kun työllisyysaste kiipesi yhä ylöspäin. Työllisyysennätyksiä tuskin rikotaan enää vuoden loppupuolella, kun elinkeinoelämän luottamusmittarit kertovat heikommista kasvunäkymistä. Itsepintainen työllisyys ja kuluvan vuoden palkankorotukset mahdollistavat kuitenkin asuntokaupan elpymisen kuluvan vuoden aikana”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Kausitasoitettu työllisyysaste oli toukokuussa 78,7 prosenttia ja työttömyys 6,9 prosenttia, kun huhtikuussa oltiin 78,6 prosentin työllisyys- ja 6,9 prosentin työttömyysasteessa. Työllisyysasteen ikäryhmä muutettiin helmikuussa 20–64-vuotiaiksi, kun se ilmoitettiin aiemmin 15–64-vuotiaille. Tilastouudistuksen seurauksena työllisyysasteen taso nousi yli neljällä prosenttiyksiköllä.

”Hallitusohjelmaan kirjattu tavoite 100 000 uudesta työllisestä on kunnianhimoinen, kun työllisten määrä on jo tällä hetkellä historian korkein. Samaan aikaan työikäisen väestön määrä laski yhtäjaksoisesti koko 2010-luvun aina viime vuoteen asti, joka pysyi plusmerkkisenä vain maahan saapuneiden työikäisten ukrainalaisten ansiosta. Kun oma väestömme ikääntyy vääjäämättä, on asetettua työllisyystavoitetta hyvin vaikea saavuttaa ilman, että huolehditaan perhepolitiikan ohella etenkin työperäisen maahanmuuton kannustimista ja kansainvälisten lupaprosessien sujuvuudesta. Kannustinloukkujen purkaminen kannattaa ja esimerkiksi vanhemman väestön työllistymisen parantamiselle on paikkansa. Hyviä tavoitteita ei kannata turmella torjumalla työhön kykeneviä käsipareja niin kotimaasta kuin ulkomailtakin”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen näkee.