Hypon reaktio: Tammikuu on toivoa täynnä

”Kuluttajien luottamus kertoo kenties varovaisesta toiveikkuudesta synkeän syksyn jälkeen. Joulukuun pohjanoteerauksesta petrattiin, joskin lukemat ovat historiaan peilaten yhä heikot. Taantuma voi paradoksaalisesti kääntää luottamuksen laskusuunnan, mikäli se tarkoittaa samalla inflaation hellittämistä”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Myös asunnon ostoaikeet kohosivat laskettuaan ensin joulukuussa alemmas kuin kertaakaan aiemmin. Tähän asti korkojen nousu, ennennäkemätön inflaatio ja epävarmuus tulevasta ovat vain syventäneet luottamuspulaa, mutta käänne luottamuksessa voikin olla käsillä, kun korkokiri viimein hyytyy.

Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien luottamusmittari asettui tammikuussa saldolukuun -12,7, kun se oli joulukuussa -18,5. Joulukuussa julkaistu luottamuslukema on vuodesta 1995 alkavan mittaushistorian alhaisin. Elinkeinoelämän keskusliitto julkisti samalla yritysten luottamusmittarit.

”Yritysten luottamusmittarit pysyivät pääosin ennallaan, mutta laskusuunta jatkui rakentamisen alalla. Pitkän aikavälin keskiarvo kuitenkin alitettiin selvästi myös vähittäiskaupassa, teollisuudessa ja palveluissa. Vähittäiskaupan varastoissa riittäisi myytävää, mutta myyntiodotukset ovat roimasti normaalitilannetta heikommat. Yritysten luottamusmittarit ovat myös kauttaaltaan EU-maiden heikoimpien joukossa, mikä istuu kuvaan Suomelle povatusta euroaluetta heikommasta talouskehityksestä kuluvana vuonna. Voimme hyvinkin olla tänä vuonna tilanteessa, jossa Euroopan talous pinnistelee plussalle, mutta keskuspankin koronnostot kiristävät Suomen talouden tekniseen taantumaan”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen avaa.