Hypon reaktio: Sota synkentää asuntokaupan näkymiä vahvan 2022 aloituksen jälkeen

”Vuosi alkoi kiireisesti asuntolainatiskeillä ja vilkkaampia vuoden aloituksia on nähty vain vuosina 2007-2008 uusissa asuntolainoissa. Korona on vaikuttanut etenkin asiantuntijatyötä tekevien kotitalouksien tarpeisiin hankkia suurempi asunto kasvukeskuksista, mikä näkyy suurempina asuntolainoina ja pidempinä laina-aikoina. Nyt Venäjän aseellinen hyökkäys Ukrainaan on tuonut tuumaustauon osalle ostajista”, pääekonomisti Juhana Brotherus kirjoittaa Hypon ajankohtaisreaktiossa.”

“Varovaisuus on osin ymmärrettävää – perinteisesti vakailla tuloilla ja vakaalta asuntomarkkina-alueelta asuntoa ostava kotitalous voi edetä suunnitelmien mukaan, mutta riskillisempää kohdetta hankkiva tai idänkaupan tuloista riippuvainen kotitalous pitää tuumaustauon. Epävarmuus pidentää tyypillisesti myyntiaikoja ja laskee kauppamääriä, muttei juuri vaikuta asuntojen hintoihin. Selvää on, että sota ei ole hyväksi asuntomarkkinoillekaan”, Brotherus jatkaa.

Suomen Pankki julkisti uudet tiedot asuntolainojen nostoista ja koroista. Tavallisia asuntolainoja nostettiin 1,42 miljardilla eurolla ja sijoitusasuntolainoja 148 miljoonalla eurolla. Sotatilanne on lisännyt epävarmuutta myös asuntomarkkinoilla. Kriisioloissa rahoituksen hinta ja saatavuus eriytyvät riskin mukaan. ”Kasvukeskuksessa olevan taloyhtiön putkiremonttiin tai oman kodin ostoon myönnetty laina eroaakin riskeiltään muuttotappioalueen omakotitalolainasta”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Sijoitusasuntolainat käsittivät yli 10 prosenttia kaikista uusista asuntolainoista ja noin 8 prosenttia koko asuntolainakannasta. ”Sijoitusasuntojen lainakanta on kasvanut liki 7 prosenttia viime vuoden maaliskuusta eli asuntosijoitusbuumi on siis jatkunut koronakriisin keskelläkin. Uusien asuntolainojen keskikorko oli tammikuussa 0,79%. Keskimääräisissä korkomarginaaleissa on havaittu maltillista nousua vuodentakaisesta, mutta kansainvälisesti katsoen asuntolainaa saa meillä edelleen monia muita maita edullisemmin. Sota Ukrainassa on lisäksi lykännyt markkinoiden odotuksia euriborkorkojen kääntymisestä positiiviselle puolelle. Nyt sen uskotaan tapahtuvan vasta ensi talvena”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen toteaa.

Lähde: https://www.suomenpankki.fi/fi/Tilastot/rahalaitosten-tase-lainat-ja-talletukset-ja-korot/