Hypon reaktio: Rakennusalalla luetaan madonlukuja vielä pitkään

”Uudisrakentamisen madonluvut ovat kerta toisensa jälkeen synkemmät ja rakennusalan konkurssit tulevatkin tänä vuonna kasvamaan arviolta 200 kappaleella ja yli 1000 henkilötyövuodella viime vuodesta, eikä tilanteeseen ole luvassa nopeaa muutosta. Runsas asuntotarjonta laskee samalla vielä hintoja ja toimii myös väestönkasvun vetovoimatekijänä suurimmissa kaupungeissa. Hinnasta voi nyt neuvotella uudiskohteissakin aivan eri tavalla”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kehottaa.

Tilastokeskus julkaisi tuoreet tiedot uudisrakentamisen kehityksestä. Uusia asuntoaloituksia oli elo–lokakuussa yli kolmanneksen vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Kaikkien rakennushankkeiden aloitukset laskivat myös 17 prosentilla. Poikkeuksellisessa laskussa uusimpaan asuntoaloitusten tilastotietoon täytyy suhtautua aiempaa suuremmalla varauksella ja suurempikin pudotus on mahdollinen myöhemmin tarkentuvissa tiedoissa.

”Rakennusalan luottamus on pudonnut alimmilleen sitten finanssikriisin, kun sekä tilauskanta että henkilökuntaodotukset ovat voimakkaasti keskiarvon alapuolella. Luottamus on historiassa mukaillut rakennuslupien kehitystä, jotka puolestaan ovat laskeneet alimmilleen sitten 1990-luvulta alkavan tilastoinnin. Samaan aikaan eteenpäin katsovat pörssilistattujen rakennusyhtiöiden osakekurssit ovat toipuneet pahimmasta syöksystään, kun korkojen laskuodotus on aikaistunut ja asuntokaupoista on tihkunut jo aiempaa toiveikkaampia tietoja. Ensi vuodesta on kaikesta huolimatta tulossa historiallisen heikko rakennusalan työmaille, mikä tulee näkymään valmistuvien asuntojen lukumäärässä kaikkein voimakkaimmin vasta vuonna 2025”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.