Hypon reaktio: Pankkien lainatiskit hiljenivät eurokriisin tunnelmiin

”Inflaatio, korkojen nousu ja epävarmuus tulevasta ovat hyydyttäneet asuntokaupan, mikä heijastuu myös pankkien lainatiskeille. Tuoreiden tietojen mukaan kausitasoitetut asuntolainanostot ovat painuneet vuoden 2008 finanssikriisin ja kevään 2014 eurokriisin pohjien lukemiin. Kotitalouksien asuntolainakanta itse asiassa supistui joka kuukausi heinäkuusta lokakuuhun asti”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen avaa.

Suomen Pankki julkisti uudet tiedot asuntolainojen nostoista ja koroista. Tavallisia asuntolainoja nostettiin marraskuussa 1,18 miljardilla eurolla ja sijoitusasuntolainoja 84 miljoonalla eurolla.

”Sijoitusasuntolainojen kanta kasvoi 2,4 prosenttia edellisvuoden marraskuusta, kun tavalliset omistusasuntolainat kasvoivat samanaikaisesti 1,0 prosentilla. Sijoitusasuntolainojen nostot romahtivat kuitenkin yli 53 prosentilla vuoden takaisesta, kun asuntolainanostot supistuivat 39 prosenttia. Kohoavat kulut ja korot koettelevat etenkin asuntosijoittajia, eikä muuttunut toimintaympäristö kannusta ryhtymään asuntosijoittajaksi kuten aiemmin. Oman kodin ostajat ovat varpaillaan ja kauppa ei käy, kun myyjät pudottavat hintapyyntöjään hitaasti. Lainatilastot viestivätkin paitsi hintojen myös kauppamäärien laskusta, vaikkakin korkomarginaalit ovatkin pysyneet verrattain edullisella tasolla”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.