Hypon reaktio: Omakotitalojen hinnat kääntyivät synkkään sukellukseen vuoden lopussa

”Omakotitalojen hinnat kääntyivät laskusuuntaan viime syksynä, kun epävarmuus energian hintojen tulevasta kehityksestä painoi omakotitalojen kauppaa yhdessä korkojen nousun kanssa. Varsinaiseen syöksyyn käännyttiin kuitenkin vasta loka-joulukuussa, jolloin omakotitalojen hinnat rojahtivat osakeasuntojakin voimakkaammin. Kun osakeasuntojen hintakehitys on vahvasti sidoksissa asuntosijoittajien toimintaan, on energian hintakehitys vaikeuttanut nimenomaan omakotitalokauppaa poikkeuksellisen voimakkaasti”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvaa.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat vuoden 2022 loka–joulukuussa 3,7 prosenttia edellisvuodesta. Sekä Tilastokeskuksen että Maanmittauslaitoksen tietojen perusteella omakotitalojen kauppoja oli loppuvuodesta yli kolmanneksen vähemmän kuin vuotta aiemmin. Vahvan alkuvuoden ansiosta omakotitalojen hinnat kuitenkin pysyivät viime vuonna vielä hyvin hienoisesti kasvun puolella.

Omakotitaloja on nyt myynnissä yli kolmanneksen viime vuotta enemmän ja niiden keskimääräinen myyntiaika on kasvanut noin kuukaudella vuoden takaisesta. Jos omakotitalon sai kesällä myytyä keskimäärin alle kuukaudessa, kuluu vastaavaan nyt peräti yli kolme kuukautta, kun katsotaan myyntiaikojen mediaania. Omakotitalojen hinnat laskevatkin siten vasta pidemmällä viiveellä, eikä kokonaan myymättä jäävien talojen vaikutus välity tilastoihin asti. Vaikka näyttääkin siltä, että vältymme pahimmilta peloilta energian hinnoissa, on hintojen vaihtelu itsessään saanut kuluttajat kysymään aiempaa enemmän juuri energiatehokkaita koteja. Omakotitalojen hintakehitys uhkaa jatkossa eriytyä yhä voimakkaammin talon sijainnin ja energiatehokkuuden mukaan”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.