Hypon reaktio: Kevätaurinko ei vielä sulata asuntokauppaa syväjäästä

”Asuntomarkkinoiden tunnelmat ovat hyvin tunnustelevat ja asuntokauppa käy yhä poikkeuksellisen hitaalla. Kauppamäärät olivat tammi–maaliskuussa alimmillaan sitten 1990-luvun lamavuosien, eikä alati kiihtynyt hintojen lasku ole vielä ohitse. Kohonneet hinnat ohjaavat asukkaita nyt myös tinkimään tilantarpeesta, kun kodin neliöt tarkoittavat myös aiempaa suurempaa lovea lompakkoon niiden mukaan määräytyvien korko- ja vastikemenojen vuoksi”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Mustat markkinatunnelmat kohenevatkin vasta korkokehityksen taittuessa vuoden loppua kohti.

Tilastokeskuksen mukaan asuntojen hinnat laskivat maaliskuussa vuoden takaisesta. Viime vuoteen verrattuna hinnat laskivat pk-seudulla 6,9 prosenttia, kun koko maassa hinnat hyytyivät 5,8 prosentilla. Ennakkotiedot kertoivat niin ikään vanhojen osakeasuntojen hintojen laskeneen yhteensä 5,5 prosenttia edellisestä vuodesta tammi–maaliskuussa. Tilastokeskus kertoi myös kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen asuntokauppojen sukeltaneen alkuvuonna noin kolmanneksella viime vuodesta.

”Kuluttajien asunnonostoaikeet ovat jatkaneet luisuaan, vaikka luottamus on muutoin jo kohonnut korkeimmalle tasolleen yli vuoden kestäneen Venäjän hyökkäyssodan aikana. Oman työpaikan ja toimeentulon uskotaan säilyvän, mutta suurempia hankintoja ja asunnon peruskorjauksia lykätään tuonnemmaksi. Yhtiökokousten kevät tuo tullessaan ikäviä vastikekorotuksia, mutta samalla taloyhtiön kannattaa myös pohtia mahdollisuutta menojen karsimiselle esimerkiksi taloyhtiölainan tai siivouspalvelun kilpailuttamisella. Taloyhtiö voi säästää pitkän pennin jo pienelläkin marginaalin viilauksella”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kehottaa.