Hypon reaktio: Inflaatio korkeinta yli 30 vuoteen

”Ukrainan sota sysäsi kuluttajahinnat voimakkaaseen nousuun maaliskuussa. Inflaatio on viimeksi ollut nykyistä korkeammalla 1990-luvun alussa ennen lamaa. Hintojen nousu uhkaa kiihtyä vielä entisestään tulevina kuukausina, sillä kohonneet kustannukset siirtyvät tuotehintoihin ja palkkoihin vasta viiveellä. Kiinteistöjen ylläpitokustannukset nousevat nyt 6 prosentin vauhdilla ja loppukevään yhtiökokouksissa nähdäänkin historiallisen laajoja vastikkeiden nostoja taloyhtiöissä”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahinnat nousivat maaliskuussa peräti 5,8 prosenttia, mikä on korkein lukema vuoden 1990 elokuun jälkeen. Asuinkustannukset nousivat 8,5 prosenttia etenkin kohonneiden lämmitys- ja korjauskustannusten vaikutuksesta. Asuntolainojen korot sen sijaan kehittyivät maltillisesti ja kotitalouksien korkomenot laskivat 3,7 prosenttia vuoden takaisesta. Euroalueen maaliskuun inflaatiolukeman arvioidaan nousevan yli 7 prosenttiin.

Öljy- ja sähkölämmitteisten talojen omistajien lämmityskustannukset ovat nousseet erityisen reippaasti, mutta kiristykset ulottuvat asumisen kuluihin myös laajemmin. Korjaushankkeita saatetaan nyt myös lykätä korkean kustannustason vuoksi.

“Myös korot ovat olleet nousussa ja 12 kk:n euriborkorko nousi tiistaina plussalle ensi kertaa yli kuuteen vuoteen. Etumerkin vaihtuminen oli vain ajan kysymys – markkinoilla yleisimmän viitekoron ennakoidaan asettuvan noin 1–2 prosentin tasolle vuoden kuluttua. Tilanne on monille asuntovelallisille uusi, muttei katastrofaalinen, sillä Suomessa maksukyky testataan lainaa haettaessa peräti kuuden prosentin korkotasolla. Muiden kulutustarvikkeiden ja lämmitykseen tarvittavien raaka-aineiden hintojen nousu voi itse asiassa muodostua monille lainanhoitomenoja merkittävämmäksi rasitteeksi. Katseet kohdistuvatkin nyt Euroopan keskuspankin päätöksiin, joista tiedämme lisää tänään iltapäivällä”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.