Hypon reaktio: Asuntorakentamisen alho helpottaa vasta asuntokaupan vauhdin vakiinnuttua

”Rakennusalan ahdinko ei näytä vielä elpymisen merkkejä ja pidänkin todennäköisenä, että asuntoaloitukset toipuvat aikanaan vasta asuntokaupan käynnistyttyä kunnolla, jolloin voimme luotettavasti nähdä asuntojen hintojenkin kääntyneen nousuun. Asuntomarkkinoiden tilastot ovat nyt erityisen ristiriitaiset, kun uudiskohteiden tarjontaa riittää, mutta samalla niiden kauppamäärät laskevat”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen näkee.

Tilastokeskus julkaisi tuoreet tiedot uudisrakentamisen kehityksestä. Uusia asuntoaloituksia oli syys–marraskuussa yli kolmanneksen vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Kaikkien rakennushankkeiden aloitukset laskivat myös 15 prosentilla. Poikkeuksellisessa laskussa uusimpaan asuntoaloitusten tilastotietoon täytyy suhtautua aiempaa suuremmalla varauksella ja suurempikin pudotus on mahdollinen myöhemmin tarkentuvissa tiedoissa.

”Kodinostajien katseet ovat kääntyneet vahvasti vanhoihin osakeasuntoihin, joiden kauppa puolestaan piristyi kohisten joulukuussa. Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan tammikuinen aloite tonttivarausten ehtojen tarkistamiseksi sisältää hyvän tavoitteen tonttien saamiseksi nopeammin ja joustavammin hyötykäyttöön, mutta korkotasoa ja asuntojen kysyntää ei kykene etevinkään paikallispoliitikko kääntämään. Asuntorakentaminen käynnistyykin vasta jälkijunassa, kunhan nykyiset myyntivarastot purkautuvat ajan kanssa ja asuntomarkkinoilla on muutoin jo isompi vaihde silmässä. Helsingin kaupungin tavoitteen mukaisen 8000 uuden asunnon sijaan viime vuoden aloituksissa jäädään arviolta noin 5000 asunnon tasolle, mutta tänä vuonna saatamme jäädä tavoitteesta kenties vieläkin selvemmällä marginaalilla. Tällä on vaikutuksensa ensin työmarkkinoille, mutta asuntotarjonnan supistuessa myöhemmin vaikutukset ulottuvat myös asuntojen hintakehitykseen ja siten kaupungin vetovoimaan”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.