Hypon reaktio: Asuntorakentaminen hiipuu, muttei kaikkialla

”Uusien asuntojen aloitukset hiipuvat, mutta korkojen noususta huolimatta rakentaminen on pitänyt pintansa Helsingin, Tampereen ja Turun seutukunnissa. Muun maan osalta aloitukset sen sijaan putosivat voimakkaasti viime vuoden aikana, jolloin itse asiassa liki kolme neljästä uudesta asunnosta aloitettiin jonkin kasvukolmioseutukunnan alueelle”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen huomauttaa.

”Työpaikan ja palvelut tarjoavan Tampereen kiivas kasvu näyttäisi säteilevän laajemmalle alueelle poikkeuksellisella tavalla juuri Tampereen seutukunnassa. Rakentaminen on nyt ennennäkemättömän vilkasta Pirkanmaan keskuskaupungin naapurikunnissa, kun Kangasalle, Nokialle ja Pirkkalaan nousee rutkasti uusia asuntoja. Turun seudulla asuntoaloitukset keskittyvät puolestaan itse Turkuun, joskin historiallisen runsaslukuisella, jopa liki 4000 uuden asuntoaloituksen vuosivauhdilla”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen korostaa.

Tilastokeskus julkaisi tänään tuoreet tiedot uudisrakentamisen kehityksestä. Uusia asuntoaloituksia oli syys–marraskuussa noin 20 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Kaikkien rakennushankkeiden aloitusten lukumäärä laski myös yli 22 prosentilla.

”Viime vuonna aloitettujen uusien asuntojen rakennusmäärä jää yli kymmenen prosenttia edellisvuotta pienemmäksi ja vastaava yli kymmenen prosentin laskusuunta jatkuu todennäköisesti tänäkin vuonna. Rakennusala kuitenkin tukee taantuvaa taloutta, kun aiemmin aloitetut asuntohankkeet saatetaan maaliin tänä vuonna. Valmistuvaan asuntotarjontaan havaittu hiipuminen hiipiikin selvemmin vasta ensi vuoden puolella, jolloin myös asuntojen hinnat voivat kääntyä nousuun, kun kriisiajan patoumia puretaan ja kaupunkikoteja kysytään kiivaammin”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.