Hypon reaktio: Asuntomarkkinoilla aurinkoista – sotakaan ei estä kaupunkien vetovoimaa

”Asuntojen hinnat nousivat tammi-helmikuussa vahvasti etenkin pk-seudulla, Tampereella ja Turussa. Sotakaan ei käännä kasvukolmion kärkiä pakkaselle kuluvana vuotena. Asuntokauppa kävi alkuvuonna välittäjien tietojen mukaan yhä vahvana, joskin viime vuoden lukemista jäätiin hieman. Asuntomarkkinat viilenevät tulikuuman kauden jälkeen, mutta kauppa käy edelleen tavallista vahvemmin ja kasvukeskukset kiinnostavat. Alueellisesti ja kohdetyypeittäin sodan vaikutus näkyy selvimmin: kiteytetysti öljylämmitteinen omakotitalo itärajan tuntumasta kärsii ja energiatehokas taloyhtiö parhaiden palveluiden keskellä kestää tämänkin myrskyn”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus toteaa.

Tilastokeskus kertoi asuntojen hintojen nousseen helmikuussa 3,2 prosenttia viime vuodesta. Pk-seudulla hinnat nousivat 4,3% ja muualla maassa 2,0%. Asuntokauppojen määrä pysyi edelliskuun tasolla. Eilen Suomen Pankki julkaisi tiedot helmikuun asuntolainojen määristä ja lainakoroista. Uusia asuntolainoja nostettiin liki 1,7 miljardin euron edestä.

”Helmikuu oli pankkien lainatiskeillä kiireinen, itseasiassa historian toiseksi vahvin helmikuu uusien asuntolainojen määrissä. Asuntolainakanta on noussut ennätyksellisen korkealle, mutta nyt tuoreet tiedot paljastavat nousun tulevan etenkin sijoitusasuntolainojen puolelta. Sijoitusasuntolainojen määrä on kasvanut yli 7% viime vuoden maaliskuusta, kun tavalliset asuntolainat ovat kasvaneet vain 3%. Asuntolainoja otettiin innokkaasti, vaikka lainakorot kääntyivät jo nousuun: keskikorko oli sijoitusasuntolainoissa tasan prosentin ja tavallisissa asuntolainoissa 0,84%. Korkojen nousu jatkuu tänä vuonna, kun euriborit nousevat plussalle loppuvuoden aikana. Myös marginaalit nousivat helmikuussa nopeasti – kuukausinousu oli suurempi kuin kertaakaan finanssikriisin jälkeen. Taustasyynä näkyy korkosuojien yleistyminen. Hyvä muistaa, että sodan vaikutus ei vielä vaikuttanut helmikuun lukuihin”, Brotherus arvioi.