Hypon reaktio: Asuntomarkkinoilla ankeampi aika edessä

”Asuntojen hinnat ovat laskeneet nyt kolme kuukautta peräkkäin sekä koko maassa että pk-seudulla ja kiivaat ajat asuntonäytöillä ovat kaukainen korona-ajan muisto vain. Syynä hiipumiseen on tietenkin kuluttajien synkkä tilanne kustannusten ja korkojen kanssa.”

“Energian hinnan nousu iskee etenkin isoihin asuntoihin pitkien etäisyyksien päässä, kun taas korot koskevat kasvukaupungeista asuntoja ostaviin, missä hinnat ja täten lainamäärät ovat suurempia. Kysynnän lisäksi hintoihin laskupainetta tuo tuotantoputkessa olevat uudet asunnot vielä ensi vuoden loppuun asti. Asuntoaloitukset ovat pysyneet korkealla, mikä tarkoittaa runsasta määrää etenkin kompakteja vuokra-asuntoja kasvukeskuksiin vielä vuoden 2023 lopulle asti. Yksiöiden hintoihin ei siis ole odotettavissa nopeaa nousukäännettä”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus pohtii.

Tilastokeskus kertoi asuntojen hintojen laskeneen syyskuussa 1,2 prosenttia elokuusta ja asuntokauppa väheni välittäjien tietojen mukaan 18 prosenttia viime vuodesta. Kesäkuun huipulta hinnat ovat laskeneet koko maassa 3 ja pk-seudulla 4 prosenttia.

”Asuntomarkkinamittarit kulkevat kaikki heikompaan, mutta mikään ei vielä hälytä suuresta romahduksesta: kauppamäärät ja asuntojen ostoaikeet ovat vain hieman alle pitkän aikavälin keskiarvon, rakennusliikkeillä on vain vähän myymättömiä valmiita asuntoja ja kaikkien myyntisivustoilla olevien asuntojen määrä on noussut vasta normaalille tasolle koronakuopan jäljiltä. Yhteenvetona asuntomarkkinatkin kulkevat kyllä kohti hiipuvaa aikaa, eikä pohjia hintaluisussa ole vielä nähty, mutta romahduksesta tai suuresta syöksystä ei näy vielä merkkejä”, Brotherus päättää.

Lähde: https://www.stat.fi/julkaisu/cl1w6bzadkokn0cum7rl05fpf

https://www.stat.fi/julkaisu/cktwy5jns4p1g0b55yr6vb3p0

Keskustelua aiheesta myös Twitterissä https://twitter.com/JuhanaBrotherus ja https://twitter.com/Keskinen_Juho