Hypon reaktio: Asuntomarkkinoiden valo väistyy

“Asuntomarkkinoiden vauhtivuodet ovat kahden koronavuoden jälkeen hävinneet yhtä nopeasti kuin alkoivatkin. Tällä hetkellä vain vahva työllisyys suojaa asuntomarkkinoita suuremmalta supistumiselta”, pääekonomisti Juhana Brotherus kirjoittaa Hypon reaktiossa.

”Asuntokauppa sukelsi heinäkuussa ja hintojen nousuvauhti hyytyy. Kovat korot sekä hurja energian ja rakennusmateriaalien hintapiikki iskevät vääjäämättä asuntomarkkinoihin. Asuntojen hinnat laskevat loppuvuonna Hypon ennusteen mukaan reilun prosentin, myös pk-seudulla. Ensi vuoden näkymät heiluvat herkästi taantuman ja korkonäkymän mukana. Asuntomarkkinoiden vauhtivuodet ovat kahden koronavuoden jälkeen hävinneet yhtä nopeasti kuin alkoivatkin. Tällä hetkellä vain vahva työllisyys suojaa asuntomarkkinoita suuremmalta supistumiselta. Alueelliset ja erityisesti kohdekohtaiset erot lähtevät taas syvenemään. Tiukkoina aikoina myös etätyöhuoneen todellista tarvetta joudutaan miettimään uudelleen”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus pohtii.

Tilastokeskus kertoi asuntojen hintojen nousseen heinäkuussa vielä 0,2 prosenttia kesäkuusta, mutta asuntokauppa laski välittäjien tietojen mukaan jo 14 prosenttia viime vuodesta.

”Sähkön hinta on kymmenkertaistunut vuodessa ja sillä voi olla yllättäviä vaikutuksia muuttoliikkeeseen. Sähkön ja energian kova hintanousu tarkoittaa ensimmäistä kertaa osalle omakotitaloasujista, että muutto kaupunkiin kannattaa jo pelkästään asumiskulujen takia. Sähkölämmitteisen omakotitalon ylläpitokulut karkaavat niin suuriksi, että maakuntakeskusten kalliimpi vuokrataso tulee silti halvemmaksi kuin maksaa maltaita pelkästä lämmityksestä ja käyttösähköstä”, Brotherus päättää.