Hypon reaktio: Asuntomarkkinoiden käänne jo käsillä?

”Tilastot kertovat yhä asuntomarkkinoiden historiallisesta alakulosta, mutta ne kätkevät samalla alleen monenlaisia kehityskulkuja. Tiivistetysti voisi sanoa, että kasvukaupunkien hintoja painavat vielä runsas asuntotarjonta ja sijoittajien säikähdys, kun taas pienempien kaupunkien ja haja-asutusalueiden osalta asuntojen kysyntä on heikkoa asuntotyypistä riippumatta”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Tilastokeskus kertoi asuntojen hintojen laskeneen toukokuussa vuoden takaisesta. Verrattuna viime vuoteen hinnat laskivat pk-seudulla peräti 9,5 prosenttia, kun koko maassa hinnat hyytyivät 7,4 prosentilla. Tilastokeskus kertoi myös kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen asuntokauppojen sukeltaneen liki 30 prosentilla viime vuodesta.

”Omakotitalo hankitaan tavallisesti asuinkäyttöön omalle perheelle ja vastaavaa hintojen laskua ei näy suurimpien kaupunkien omakotitaloissa, kun taas juuri omakotitalojen hinnat ovat laskeneet kaikkein voimakkaimmin pääkaupunkiseudun ulkopuolella, vaikka lämmitys- ja polttoainekustannukset ovat jo helpottaneet. Osakeasuntojen osalta hinnat ovat laskeneet viime kesän huippuhetkestä eniten Tampereella ja pääkaupunkiseudulla, joihin on myös rakennettu ja rakennetaan yhä paljon uusia asuntoja. Oman kodin ostajien asuntokysyntä onkin laskenut tilastojen kertomaa vähemmän suurimmissa kaupungeissa, joiden laskeva hintakehitys selittyy etenkin runsaalla uudisrakentamisella ja asuntosijoittajien väistymisellä. Asuntojen kausitasoittamattomat hinnat ovat pysyneet kuukausitasolla keskimäärin plussalla helmikuusta lähtien ja myös asuntokaupan tuoreet kausitasoitetut tiedot kertovat varovaisesta optimismista. Ensimmäiset merkit asuntomarkkinoiden toipumisesta – tai ainakin hintojen laskun pysähtymisestä on kenties jo nähty”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen ennakoi.