Hypon reaktio: Asuntomarkkinat pyristelevät vastavirtaan

”Maaliskuussa asuntomarkkinat pärjäsivät yhä kohtuullisesti korkojen noususta, inflaatiosta ja Venäjän aloittamasta sodasta huolimatta. Asuntokaupassa näkyi vain pientä heikkoutta, mutta huhtikuulle on odotettavissa haasteiden syvenemistä. Erityisesti rakentaminen ja asuntosijoittajat ovat hankaluuksissa uudessa tilanteessa”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi.

Tilastokeskus kertoi asuntojen hintojen nousseen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 3,4 prosenttia edellisvuodesta ja asuntokaupan laskeneen välittäjien tietojen mukaan vain 2 prosenttia maaliskuussa helmikuusta.

”Asuntojen reaalihinnat laskevat tänä vuonna selvästi, asumiskulut kasvavat ja Hypo ennakoi toukokuun katsauksessa yksiöiden hintojen laskua jopa kasvukeskuksiin. Tuoreiden tietojen mukaan yksiöiden hinnat kääntyivätkin jo laskuun pk-seudulla ja Turussa. Hintojen laskussa on hyvääkin, sillä osasyynä on runsas rakentaminen halutuimmilla alueilla – tänä vuonna ensiasunnon ostajilla on parhaimmat mahdollisuudet kisata kompakteista kodeista kasvukeskuksissa vuosikausiin. Yksiöiden hinnat ovat noin 15 prosenttia liian korkealla verrattuna suurempiin asuntoihin, joten korjausvaraa riittää”, Brotherus päättää.