Hypon reaktio: Asuntolainakanta kääntyi kasvuun joulukuussa

”Asuntokaupan vilkastuminen käänsi asuntolainakannan kasvuun edelliskuusta joulukuussa, vuoden päivät kestäneen yhtäjaksoisen laskun jälkeen. Asuntolainanostot ampaisivat ylös asuntokaupan piristymisen myötä, mutta sijoitusasuntolainojen kanta jatkoi supistumistaan. Myös kotitalouksien talletuskanta kääntyi kasvuun edelliskuusta, kun korkokulut ja inflaatio söivät talletuksia vielä viime vuonna”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvailee.

Suomen Pankki julkisti uudet tiedot asuntolainojen nostoista ja koroista. Tavallisia asuntolainoja nostettiin joulukuussa 1,25 miljardilla eurolla ja sijoitusasuntolainoja 85 miljoonalla eurolla. Asuntolainakanta laski 1,6 prosenttia vuoden takaisesta. Asuntolainakannan keskikorko oli 4,08 prosenttia ja uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko 4,42 prosenttia.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed kertoo tänään korkopäätöksestään ja tulee odotusten mukaisesti pitämään vielä ohjauskorkonsa ennallaan. Euroopan keskuspankki puolestaan kokousti viime viikolla viestien pitävänsä ohjauskorkonsa niin ikään nykytasoilla, kunnes inflaatiotavoite on saavutettu.

”Kotitalouksien uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko on kääntynyt laskuun, kun madaltuneet korko-odotukset ovat jo painaneet 12 kuukauden euriborkorkoa selvästi neljän prosentin alapuolelle. Monet suomalaiset asuntovelalliset hyötyvätkin jo kevään tarkistuspäivänä erityisesti korko-odotusten laskusta, vaikkei Euroopan keskuspankki olisikaan vielä varsinaisesti kajonnut ohjauskorkoihinsa. Korko-odotusten lasku taas kohottaa itsessään inflaation kiihtymisen riskiä, minkä vuoksi keskuspankki joutuu vielä pitäytymään haukkamaisessa viestissään, jonka mukaan aika on toistaiseksi liian nuori koron laskuille. Markkinaodotukset ovat kallellaan keväiselle koronlaskulle, mutta uskottavuutensa kanssa kamppailevan keskuspankin toimet saattavat toteutua todellisuudessa vasta kesän koittaessa. Kodeissa varmasti hermoillaan, kun korotkin hermoilevat keskuspankin epäröidessä, mutta korkojen suunta näyttää joka tapauksessa nyt laskevalta, mikä tuo toivoa asuntovelallisille ja tänä vuonna sohjossa tarpovaan talouteemme yleisestikin”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.