Hypon reaktio: Asuntojen hinnat luisuvat ja se kuuluu asiaan

”Asuntojen hinnat hiipuvat yhä voimakkaasti, mutta toisaalta myös toivotusti. Korot, kulut ja runsaslukuiset uudet kodit painavat hintoja heikon kysynnän oloissa. Pitkään jatkuneen asuntomarkkinoiden nousukiidon jälkeen hintojen huojennus on oikeastaan merkki talouden terveestä toiminnasta”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

”Asuntojen hinnat ovat aiemmin nousseet Suomessa tulojen ja vuokrien tahdissa, joten kuplan puhkeamisen sijaan kyse on ennemminkin markkinoiden sopeutumisesta kohonneisiin korkoihin ja sodan hyydyttämään kysyntään. Olisin enemmän huolissani, jos asuntojen hinnat eivät tässä tilanteessa laskisi – tai vastaavasti kääntyisi nousuun, kun kysyntä aikanaan elpyy ja korot taittuvat. Markkinat toimivat tilanteessa odotusten mukaisesti ja tarjoavat nyt mahdollisuuden omistusasunnon hankintaan aiempaa useammalle”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen huomauttaa.

Tilastokeskus kertoi asuntojen hintojen laskeneen huhtikuussa vuoden takaisesta. Verrattuna viime vuoteen hinnat laskivat pk-seudulla 7,2 prosenttia, kun koko maassa hinnat hyytyivät 6,2 prosentilla. Hinnat kuitenkin nousivat 0,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Tilastokeskus kertoi myös kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen asuntokauppojen sukeltaneen yli kolmanneksella viime vuodesta.

”Asunnonostoaikeet jatkoivat laskuaan toukokuussa ja ovat nyt alempana kuin koronasulkujen aikaan keväällä 2020. Kaikkein vähiten asuntokauppoja suunnitellaan Itä-Suomessa, jossa alle viisi prosenttia kotitalouksista harkitsi asunnon ostoa seuraavan vuoden aikana. Koko maan osalta aikeita oli 12 prosentilla ja pääkaupunkiseudulla yli 16 prosentilla kotitalouksista. Itä-Suomen asunto- ja mökkimarkkinat ovatkin kärsineet venäläisturismin romahduksesta ja kauppapakotteista kaikkein eniten, kun myös venäläiset kiinteistönostajat puuttuvat alueelta kokonaan”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen korostaa.