Hypon reaktio: Alhaiset asunnonostoaikeet selittyvät osin sijoittajilla

”Kuluttajilla on asunnonostoaikeita yhä selvästi vähemmän kuin ennen koronakriisin alkua. Korona-ajan huippulukuihin tulemme tuskin ostoaikeissa palaamaan, kun asuntoja ostetaan aiempaa vähemmän sijoituskäyttöön, jota ei ole eritelty kuluttajien luottamuskyselyssä. Korkojen odotetun laskusuunnan on kyllä syytä odottaa kohottavan myös ostoaikeita vuoden kuluessa, mutta samalla kuluttajista on tullut myös varovaisempia ja valikoivampia”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien luottamusmittari asettui tammikuussa saldolukuun -9,1, kun se oli joulukuussa -13,3. Elinkeinoelämän keskusliitto julkisti samalla yritysten luottamusmittarit.

”Elinkeinoelämän luottamus kohosi tammikuussa, mikä kertoo varovaisesta optimismista palveluiden, vähittäiskaupan ja teollisuuden saralla. Luottamusluvut ovat kuitenkin itsessään niin alhaiset, että niiden kohentuminen voi korkeintaan loiventaa laskusuhdannetta. Rakennusalan luottamus jää nyt pahasti jälkeen muista toimialoista, kun tilauskanta supistuu yhä ja henkilökuntaodotukset eivät myöskään mairittele. Kuluttajat kantavat kortensa kansantalouden kekoon ansiotason noustessa ja korkojen laskiessa vuoden aikana, mutta taantuman kesto ja syvyys määritellään viime kädessä työmarkkinoilla. Kuluttajien työttömyysodotukset ovatkin nyt varsin ankealla tasolla, mutta inflaation rauhoittuminen piristää silti mieltä. Oman talouden tila ei kuitenkaan kohennu hetkessä, kun korot kaihertavat vielä alkuvuonna ja aiempia säästöjä on jouduttu purkamaan talletustileiltä viime vuoden ajan”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen näkee.