Hypon reaktio: Alati kiihtyvä inflaatio iskee taloyhtiöihin

”Historiallisen korkeaksi kivunnut inflaatio kurittaa nyt kotitalouksia ja monille tämänhetkinen hintojen nousu onkin ennennäkemätöntä. Ansiotaso ei pysy nyt perässä ja ostovoima heikkenee. Kun asuntojen hinnat nousevat kolmea prosenttia, tarkoittaa se itse asiassa niiden halpenemista, sillä yleinen hintataso nousee yli tuplasti nopeammin”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen huomauttaa.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahinnat nousivat toukokuussa peräti 7,0 prosenttia, mikä on korkein lukema sitten vuoden 1990 helmikuun. Asuinkustannukset nousivat 8,2 prosenttia, kun etenkin lämmitys- ja korjauskustannukset kohosivat rivakasti. Asuntolainojen korkomenot sen sijaan kehittyivät vielä maltillisesti ja ne pysyivät viime vuoden tasolla. Korkomenot eivät olleet vielä toukokuussa ehtineet nousta kovin monilla kotitalouksilla nollarajan puhkaisusta huolimatta, kun nousu negatiivisella puolella ei vielä vaikuttanut velallisen maksamaan kokonaiskorkoon. Korontarkistuspäivät ovatkin positiivisten korkojen osalta lähes kaikilla vasta tulossa. Ennakkotieto euroalueen inflaatiosta ylsi toukokuussa yli 8 prosenttiin.

”Isännöitsijöiden mukaan korjausurakat ovat kallistuneet keväällä yli 10 prosenttia vuoden takaisesta. Kattoremonttien hinnat ovat kivunneet liki 12 prosentilla ja putkiremontitkin kallistuivat yli 11 prosentilla. Hankkeisiin ei välttämättä ole samalla tavalla varaa, kun materiaali- ja energiakustannukset nousevat. Rahoitus eriytyy entisestään riskien kasvaessa ja korjausvelka jatkaa kasvuaan. Energiatehokkaat ja -pihit kiinteistöt nousevat nyt arvoon arvaamattomaan ja yhä useampi taloyhtiö pohtii varmasti esimerkiksi maalämmön tai aurinkopaneeleiden mahdollisuutta”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.