Hypon reaktio: Työvoimapula piinaa täystyöllisyydessä, mutta blokkaamme osaajat byrokratialla

”Työllisyys tykitti jälleen ylöspäin ja muistuttaa nyt 1990-luvun alun tilannetta työmarkkinoilla. Työvoimapulasta huolimatta työttömyys ei ole enää käytännössä vähentynyt kevään jälkeen, jolloin voidaan puhua rakenteellisesta työttömyydestä tai vaihtoehtoisesti täystyöllisyydestä, jossa työttömyys selittyy sillä, että sopivaa työvoimaa ei vain löydy avoinna oleviin työpaikkoihin. Se ei silti tarkoita, että voimme tyytyä tilanteeseen,” Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.

”Kun pula on suurin terveydenhuollossa, ovat lupaprosessimme ulkomaisen työvoiman kohdalla anteeksiantamattoman hitaita ja päätöksetkin paikoin kummallisia. Tulemme siis torjuneeksi osaavia käsipareja tilanteessa, jossa niitä juuri kipeimmin tarvitsisimme”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen korostaa.

Kausitasoitettu työllisyysaste nousi marraskuussa 74,7 prosenttiin ja työttömyys laski 6,7 prosenttiin, kun lokakuussa oltiin vastaavassa 74,4 prosentin työllisyys-, mutta 6,8 prosentin työttömyysasteessa. Tilastokeskus julkaisi samalla tuoreet tiedot uudisrakentamisen kehityksestä. Uusia asuntoaloituksia oli elo–lokakuussa yli 7 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Kaikkien rakennushankkeiden aloitukset laskivat peräti 21 prosentilla.

”Uusia asuntohankkeita aloitetaan nyt selvästi vähemmän kuin vuosi sitten ja asuntorakentamisen aloitusten laskun ennakoidaan jatkuvan ensi vuonna ainakin yli 10 prosentin supistumisella. Sijoittajien siirryttyä syrjään uutiset ovat kertoneet tyhjistä uudisasunnoista, joiden myyntiä koitetaan nyt vauhdittaa erilaisilla vastike-eduilla ja alennuksilla, joissa asuntoa myyvä rakennusyhtiö voi lupautua vaikkapa maksamaan yhtiövastikkeet ensimmäisen vuoden ajan. Houkuttelevista tarjouksista huolimatta uudisasunnon ostoa harkitsevan kannattaa punnita asuntoa myyvän rakennuttajan taloudellinen tilanne, mikäli sille uhkaa jäädä käsiin suuri määrä asuntoja kyseisestä asunto-osakeyhtiöstä. Paine vastikemenojen nousulle on nyt myös suurin yhtiövelkaisissa uudiskohteissa, jotka sijaitsevat vuokratontilla, mikä voi tuottaa ikäviä yllätyksiä osakkaille”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.