Hypon reaktio: Työmarkkinatunnelmat riippuvat nyt toimialasta – asunnonvaihtajat saivat vielä yhden joululahjan

”Työllisyystilanne heikkenee, mutta toimialat eroavat toisistaan merkittävästi. Palkkasummien ja tehtyjen työtuntien osalta käänne heikompaan näkyy selkeästi oikeastaan vain rakennusalalla, kun palvelualat ovat pitäneet pintansa paremmin”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvailee.

Kausitasoitettu työllisyysasteen trendi oli marraskuussa 77,6 prosenttia ja työttömyys 7,6 prosenttia, kun lokakuussa oltiin 77,7 prosentin työllisyys- ja 7,6 prosentin työttömyysasteessa. Työllisyysasteen ikäryhmä muutettiin viime helmikuussa 20–64-vuotiaiksi, kun se ilmoitettiin aiemmin 15–64-vuotiaille. Tilastouudistuksen seurauksena työllisyysasteen taso nousi yli neljällä prosenttiyksiköllä.

”Taantumasta huolimatta kotitalouksien velkaantuminen on itse asiassa laskenut työllisyyden tukemana, jonka vuoksi Finanssivalvonta ilmoitti viimein perustellusti palauttavansa asunnonvaihtajien lainakaton 90 prosenttiin, kun se ennätti olla 85 prosentissa yli kahden vuoden ajan. Asunnonvaihtajien aikainen joululahja tuo myös asuntokauppaan hieman lisäpontta, kun jatkossa asuntolainaa on mahdollista saada isompaan osuuteen asunnon velattomasta hinnasta. Vaikka työttömyys kasvaa nyt ja ensi vuonna, on samalla hyvä muistaa, että suuri, työnsä säilyttävä kansanosa myös hyötyy laskevasta inflaatiosta ja nousevasta tulokehityksestä. Palkkasumma onkin tänä vuonna ollut kasvussa kaikilla toimialoilla rakentamista lukuun ottamatta. Suomen taantuma mahdollistaa siis kuitenkin samalla asuntohaaveet monelle uuteen kotiin mielivälle aiempaa paremmin”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen korostaa.